Ροή ΕιδήσεωνΥγεία-Ομορφιά

ΕΜΑ για AstraZeneca: Οι θρομβώσεις καταχωρούνται ως πολύ σπάνιες παρενέργειες του εμβολίου

Τη θέση ότι τα οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca στην πρόληψη της Covid-19 υπερτερούν του κινδύνου παρενεργειών επαναδιατυπώνει ο Ευρωπαϊκός Οργανσμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) -διατηρώντας το «πράσινο φως» στη χορήγηση του σκευάσματος-, εντούτοις επισημαίνει πως οι θρομβώσεις θα πρέπει να ταξινομηθούν ως πολύ σπάνιες παρενέργειες του σκευάσματος. Ακολουθεί συνεδρίαση των υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η εκτελεστική διευθύντρια του ΕΜΑ, Έμερ Κουκ, ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου πως η αρμόδια Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του Οργανισμού επιβεβαιώνει ότι τα οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca στην πρόληψη της Covid-19 υπερτερούν του κινδύνου παρενεργειών από τη λήψη.

Σημείωσε πως πρόκειται για εμβόλιο «υψηλής αποτελεσματικότητας» ως προς την πρόληψη σοβαρής νόσου και ανάγκης νοσηλείας, και ότι ο κίνδυνος θρομβώσεων είναι «πολύ σπάνιος» -ωστόσο θα πρέπει να ταξινομηθεί ως πιθανή παρνέργεια σε όλες τις ηλικίες ανεξαρτήτως φύλου.

«Είναι σημαντικό ότι τόσο οι εμβολιασθέντες, όσο και οι επαγγελματίες Υγείας, να είναι ενήμεροι των ενδείξεων και συμπτωμάτων αυτών των ασυνήθιστων διαταραχών, ώστε να μπορούν να εντοπίζονται έγκαιρα για να ελαχιστοποιείται οποιοσδήποτε πιθανός κίνδυνος» επισήμανε η Έμερ Κουκ.

Η ίδια τόνισε πως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα εξακολουθήσει να καταγράφει όλα τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα για την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα όλων των εγκεκριμένων εμβολίων κατά της Covid-19 και θα προχωρήσει στην έκδοση περαιτέρω συστάσεων εφόσον κριθεί αναγκαίο.

Αναφερόμενη στο ζήτημα της AstraZeneca, η Έμερ Κουκ ανέφερε πως αποδεικνύει τις προκλήσεις που εγείρουν οι εκστρατείες εμβολιασμού μεγάλης κλίμακας, προσθέτοντας ότι όταν εκατομμύρια άνθρωποι εμβολιάζονται μπορεί να υπάρξουν πολύ σπάνια περιστατικά που δεν αναγνωρίστηκαν κατά τη διάρκεια των κλινικών δοκιμών.

Ο ρόλος της φαρμακοεπαγρύπνησης και παρακολούθησης των παρενεργειών είναι ακριβώς να συνδράμει στον ταχύ εντοπισμό και ανάλυση των κινδύνων, καθώς και τον αντίκτυπό τους στο ισοζύγιο οφέλους-κινδύνου -το οποίο και για τον ΕΜΑ παραμένει θετικό ως προς το εμβόλιο της AstraZeneca.

Θα ακολουθήσει έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγή: cnn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button