Ροή ΕιδήσεωνΥγεία-Ομορφιά

EMA για AstraZeneca: Κανένα πόρισμα προς το παρόν, σε εξέλιξη η αξιολόγηση

Έως την Πέμπτη οι ανακοινώσεις

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) «δεν έχει καταλήξει ακόμη σε κάποιο συμπέρασμα» ως προς τη σύνδεση του εμβολίου της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού με τις θρομβώσεις, ανέφερε ο Οργανισμός σε δήλωσή του την οποία έλαβε το Γαλλικό Πρακτορείο, τη στιγμή που νωρίτερα στέλεχος του οργανισμού είχε σημειώσει ότι υπάρχει τέτοια σύνδεση.

Ο ΕΜΑ πρόσθεσε πως η αξιολόγηση βρίσκεται σε εξέλιξη σχετικά με το αν το εμβόλιο συνδέεται με τον σπάνιο σχηματισμό θρόμβων. Ανακοινώσεις για το εμβόλιο της AstraZeneca αναμένονται την Τετάρτη ή την Πέμπτη, διευκρινίζεται στη δήλωση του Οργανισμού.


Κομισιόν: Σε επικοινωνία με ΕΜΑ για AstraZeneca

Στο μεταξύ, η Ευρωπαία επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, ανέφερε μέσω Twitter πως η Κομισιόν βρίσκεται σε στενή επικοινωνία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση του εμβολίου της AstraZeneca.

Όπως είπε, η αξιολόγηση αναμένεται να ολοκληρωθεί αργά την Τετάρτη.

Αξιωματούχος EMA: Υπάρχει σύνδεση του εμβολίου της AstraZeneca με τις θρομβώσεις

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, αναστάτωση προκάλεσε συνέντευξη υψηλόβαθμου αξιωματούχου του ΕΜΑ, ο οποίος δήλωσε ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ του εμβολίου της AstraZeneca και των περιστατικών θρομβώσεων, αλλά δεν έχει εξακριβωθεί ακόμη η αιτία.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ο επικεφαλής εμβολίων του Οργανισμού, Μάρκο Καβαλέρι, τόνισε στην ιταλική εφημερίδα «Il Messaggero» πως κατά τη γνώμη του «μπορούμε να το πούμε τώρα, είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει σύνδεση με το εμβόλιο». Παράλληλα, άφησε να εννοηθεί πως η συσχέτιση αυτή θα ανακοινωθεί τις επόμενες ώρες και επίσημα.

Το ερώτημα σχετικά με το εάν τα σπάνια αλλά σοβαρά περιστατικά θρομβώσεων μεταξύ εκείνων που έκαναν το εμβόλιο της AstraZeneca εμφανίζονται συχνότερα από ό,τι στον γενικό πληθυσμό, έχουν υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στο συγκεκριμένο εμβόλιο.

Αφότου αρκετές ευρωπαϊκές χώρες ανέστειλαν προσωρινά τη χρήση του εμβολίου, ο EMA δήλωσε ότι τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων και θα πρέπει να συνεχιστεί η χρήση του. Ωστόσο, επεσήμανε ότι η αιτιώδης σχέση μεταξύ των θρόμβων και του εμβολίου είναι δυνατή και αναμένεται να προχωρήσει σε ενημερωμένη αξιολόγηση αυτήν την εβδομάδα.

«Περισσότερες περιπτώσεις θρομβώσεων σε νέους από ό,τι θα περίμενε κανείς»

«Προσπαθούμε να έχουμε μια ακριβή εικόνα του τι συμβαίνει, για να προσδιορίσουμε λεπτομερώς αυτό το σύνδρομο λόγω του εμβολίου», δήλωσε ο κ. Καβαλέρι και πρόσθεσε: «Ανάμεσα στους εμβολιασμένους, υπάρχουν περισσότερες περιπτώσεις εγκεφαλικής θρόμβωσης… μεταξύ των νέων ανθρώπων από ό,τι θα περίμενε κανείς».

Σημειώνεται ότι πριν από μια εβδομάδα ο ΕΜΑ είχε ανακοινώσει ότι δεν είχαν βρεθεί παράγοντες ειδικού κινδύνου, περιλαμβανομένης της ηλικίας, για ενδεχόμενη σχέση του εν λόγω εμβολίου με θρόμβους στο αίμα.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων αναμένεται να επικαιροποιήσει τις συστάσεις του σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca και τις παρενέργειές του μέχρι τις 9 Απριλίου, ενώ όπως τόνιζαν κυβερνητικές πηγές η ελληνική πολιτεία θα αναμείνει την απόφαση του ΕΜΑ, την προσεχή Πέμπτη. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός μέσω της επιτροπής φαρμακοεπαγρύπνησης συνεκτιμά 44 περιστατικά από ολόκληρη την Ευρώπη (σε 9,2 εκατομμύρια εμβολιασμούς).

Καθησυχαστική η Μ. Θεοδωρίδου

Κατά τη χθεσινή ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, επεσήμανε ότι ένα από τα περιστατικά πιθανής ανεπιθύμητης ενέργειας του εμβολίου της AstraZeneca, με εμφάνιση θρόμβωσης και θρομβοπενίας έχει αναφερθεί στον ΕΟΦ στην Ελλάδα. Αυτό το περιστατικό αναφέρθηκε στη χώρα μας σε σύνολο 346.000 δόσεων που έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί από το εμβόλιο της AstraZeneca.

Η ίδια πάντως εμφανίστηκε καθησυχαστική εξηγώντας πως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων που εξακολουθεί να παρακολουθεί το ζήτημα, αναφέρει ότι υπάρχει αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα του εμβολίου στην πρόληψη της νοσοκομειακής νοσηλείας και των θανάτων. Κάτι που υπερτερεί σημαντικά σε σχέση με την εμφάνιση του συνδρόμου με θρόμβωση και θρομβοπενία.

Πηγή: kathimerini.gr

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button