Δυτική ΕλλάδαΕκπαίδευσηΡοή Ειδήσεων

Υπόμνημα της Β’ ΕΛΜΕ για το ΕΠΑΛ στο Καινούργιο και το ΓΕΛ Παναιτωλίου

Ζητά να λειτουργήσουν τα ολιγομελή τμήματα

Με υπόμνημα της και η Β’ ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας ζητά την έγκριση λειτουργίας ολιγομελών τμημάτων στο ΓΕΛ Παναιτωλίου και το ΕΠΑΛ Καινουργίου.

Αναλυτικά το υπόμνημα:

“Στην Αιτωλ/νία δεν εγκρίθηκαν με την Αρ. Πρωτ. 152843/Δ2/ 14-09-2018, ΥΑ το τμήμα της Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών στο ΓΕΛ Παναιτωλίου και με την Αρ. Πρωτ.: Φ12/151817/Δ4/13-9-2018, ΥΑ και τα δύο (τμήματα) ειδικότητας στη Γ’ τάξη του ΕΠΑΛ Καινουργίου αναιτιολόγητα.

Αυτή η απόφαση εκτός των άλλων αρνητικών συνεπειών και την κοινωνική αναταραχή σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, δημιουργείται και πρόβλημα διαφορετικής μεταχείρισης των σχολικών μονάδων με σχεδόν παρόμοιους αριθμούς μαθητών στη ίδια την Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας.

Το αντιφατικό στις αποφάσεις του υπουργείου είναι ενώ «επικαλείται οικονομικό ζήτημα για έγκριση των τμημάτων» στα δύο σχολεία οι διδακτικές ώρες των ολιγομελών Τμημάτων καλύπτονται από το ήδη υπάρχον εκπαιδευτικό προσωπικό!

Με τις αποφάσεις αυτές εκτός ότι οδηγούνται τα δύο σχολεία σε συρρίκνωση με τον κίνδυνο να κλείσουν οριστικά, ταυτόχρονα απαξιώνεται η περιοχή της ΒΑ Τριχωνίδας και πολύ φοβούμαστε ότι με αυτή την αρνητική εξέλιξη ελλοχεύει ο κίνδυνος και σε άλλα περιφερειακά σχολεία του νομού. Η πιθανή μετακίνηση των μαθητών στα σχολεία του Αγρινίου, εκτός ότι θα δημιουργηθεί στεγαστικό πρόβλημα, μας γυρίζει πολύ πίσω σε αντιπαιδαγωγικές εποχές όπου η μάθηση ήταν υπόθεση των ολίγων.

Για το ΓΕΛ Παναιτωλίου

Για πρώτη φορά δεν εγκρίνεται η Ο.Π. στο ΓΕΛ Παναιτωλίου και μάλιστα με τον ίδιο αριθμό μαθητών κάθε χρόνο. Η εξέλιξη αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα την επόμενη χρονιά το Λύκειο να μην μπορεί να συγκροτήσει τμήματα ΟΠ και λόγω της αναμοριοδότησης, το σχολείο θα οδηγηθεί σε οριστικό κλείσιμο, ύστερα από 40 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας.

ΕΠΑΛ Καινουργίου

Ιδιαίτερα οξύ καθίσταται το πρόβλημα της μη έγκρισης των δυο λεγόμενων ολιγομελών τμημάτων ειδικότητας Γ’ ΕΠΑΛ Καινουργίου μάλιστα, αν συνυπολογισθούν οι ιδιαίτερες συνθήκες της περιοχής.

Η ειδικότητα «Υπαλλήλων Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών» έχει 6 μαθητές με ελάχιστο όριο τους 7, πρέπει όμως να ενημερώσουμε ότι στο τμήμα ειδικότητας της Γ’ ΕΠΑΛ Καινουργίου φοιτά άτομο ΑμΕΑ με γνωμάτευση από το ΚΕΔΔΥ Αιτωλ/νίας και το οποίο δεν μπορεί να μετακινηθεί σε άλλη περιοχή.

Το ΕΠΑΛ Καινουργίου στα 21 χρόνια λειτουργίας του, με επιτυχίες στην εισαγωγή μαθητών του στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, εξυπηρετεί τους μαθητές που προέρχονται από τον ορεινό όγκο της Τριχωνίδας και της ευρύτερης περιοχής των πρώην Δήμων Θεστιέων, Παραβόλας και Θέρμου. Σε περίπτωση δεν λειτουργήσουν τα σχετικά τμήματα ειδικοτήτων, οι μαθητές θα πρέπει να μετακινηθούν σε άλλες σχολικές μονάδες, με την πλησιέστερη για την ειδικότητα «Τεχνικών Εγκαταστάσεων Ψύξης Αερισμού και Κλιματισμού» να βρίσκεται στη Ναύπακτο, ήτοι 70 χιλιόμετρα μακριά.

Εάν το Υπουργείο επιμείνει στην μη έγκρισή των ειδικοτήτων οι μαθητές δεν έχουν άλλη εναλλακτική λύση αλλαγής ειδικότητας στον τομέα (αν του επιθυμούν!), αφού στο ΕΠΑΛ Καινουργίου υφίστανται μόνο αυτές οι δύο ειδικότητες, και είναι αδύνατη η μετακίνησή τους εκτός περιοχής αφού ήδη έχουν διανύσει αρκετά χιλιόμετρα να φτάσουν στο ΕΠΑΛ Καινουργίου.

Ταυτόχρονα δε, και οι μαθητές της Β’ Τάξης των τομέων που οδηγούν στις δύο ειδικότητες Γ’ τάξη που καταργούνται, δικαιολογημένα θα θεωρούν ότι και το μέλλον των ειδικοτήτων αυτών στο ΕΠΑΛ Καινουργίου διαγράφεται αβέβαιο και θα χαλάσει το θετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί φέτος με τις εγγραφές της Α’ τάξης στο σχολείο αυτό.

Συνεπώς, είναι άμεση ανάγκη να λειτουργήσουν τα τμήματα ειδικοτήτων στο ΕΠΑΛ Καινουργίου, καθώς σε διαφορετική περίπτωση οι μαθητές του ΕΠΑΛ ουσιαστικά θα στερηθούν τη δυνατότητα για εκπλήρωση των προσδοκιών τους, την ειδίκευση επί του αντικειμένου που τους ενδιαφέρει και επαγγελματική αποκατάστασή όπως την σχεδιάζουν, ή με τον κίνδυνο να εγκαταλείψουν οριστικά το σχολείο.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
1. Να εγκριθεί το τμήμα προσανατολισμού Θετικών Σπουδών του ΓΕΛ Παναιτωλίου.
2. Να εγκριθούν τα δύο «ολιγομελή» τμήματα ειδικοτήτων Γ’ τάξης ΕΠΑΛ Καινουργίου.”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button