ΓεγονόταΡοή Ειδήσεων

Ελιά Καλαμάτας: Πανηγυρίζουν στη Μεσσηνία-εντείνονται οι αντιδράσεις στην Αιτωλοακαρνανία

Κόλαφος» λέει η Χριστίνα Σταρακά, «Χαρά στους Αιγυπτίους που θα πλημμυρίσουν την αγορά», λέει ο Π. Τσιχριτζής

Εκ διαμέτρου αντίθετες είναι οι αντιδράσεις της απόφασης του ΣτΕ , που έκανε δεκτή την αίτηση του «Συλλόγου Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης» (ΣΥΜΕΠΟΠ), ακυρώνοντας την από 7.2.2018 Απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου, επι κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η οποία είχε τροποποιήσει παλαιότερη του 2016, ως προς το σκέλος της καταχώρησης στο Μητρώο Ποικιλιών της ποικιλίας ελιάς με την ονομασία «Καλαμάτα» («Kalamata»).

Στην Μεσσηνία, όλοι οι τοπικοί φορείς εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την απόφαση του ΣΤΕ, σύμφωνα με την οποία αποκλειστικά μόνο οι Μεσσήνιοι καλλιεργητές παραγωγοί της ελιάς Καλαμών, μπορούν να αναγράφουν στις συσκευασίες την ένδειξη «Καλαμάτα» («Kalamata»), ενώ οι παραγωγοί ελιάς της ποικιλίας αυτής άλλων περιοχών (εκτός της Μεσσηνίας), θα αναγράφουν ποικιλία «Ελιές Καλαμών» και την περιοχή προέλευσης.


Στην Αιτωλοακαρνανία, οι αντιδράσεις στη μεγάλη τους πλειοψηφία είναι αρνητικές, αν και ακούγονται φωνές που υποστηρίζουν πως η απόφαση αυτή του ΣτΕ θα οδηγήσει σε άνοδο των τιμών. Την αντίθεση του έχει εκφράσει ο δήμαρχος Μεσολογγίου Κώστας Λύρος, της μεγαλύτερης ελαιοκομικής περιφέρειας ελιάς Καλαμών στην Ελλάδα.

«Κόλαφο για την Αιτωλοακαρνανία», χαρακτηρίζει την απόφαση η Χριστίνα Σταρακά, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου Αγρινίου:

«Την ακύρωση της προσβαλλόμενης υπουργικής απόφασης με την οποία η ποικιλία Καλαμών χαρακτηρίστηκε συνώνυμη της Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) “Ελιά Καλαμάτας” αποφάσισε το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Οι δικαστές έκριναν ότι αποκλειστικά μόνο οι Μεσσήνιοι καλλιεργητές, παραγωγοί της ελιάς Καλαμών , μπορούν να αναγράφουν στις συσκευασίες την ένδειξη “Καλαμάτα” (“Kalamata”) ενώ οι παραγωγοί ελιάς της ποικιλίας αυτής άλλων περιοχών(εκτός της Μεσσηνίας ) , όπως στην Αιτωλοακαρνανία θα αναγράφουν ποικιλία “Ελιές Καλαμών” και την περιοχή προέλευσης (π.χ. Αγρίνιο).

Το «Kalamata olives», που πλέον δεν έχουν δικαίωμα να χρησιμοποιούν οι Αιτωλοακαρνάνες, είναι αυτό που γνωρίζουν οι αγορές και που δεν πρόκειται να αντικατασταθεί με καμία νεοφανή ορολογία. Η απόφαση του ΣτΕ είναι κόλαφος για το νομό που παράγει το σχεδόν 90% της εγχώριας ποικιλίας ελιάς Καλαμών και είναι εντυπωσιακό το πως αφέθηκε η χώρα στα να στερηθεί εκατοντάδες εκατομμύρια ετησίως, απομειώνοντας και περιορίζοντας ένα εμβληματικό εθνικό προϊόν.

Το ερώτημα είναι ποιο είναι το εμπορικό μέλλον για ένα καθαρά εξαγωγικό προϊόν του οποίου η πραγματική παραγωγή, ως ποικιλία, βρίσκεται κυρίως εκτός συνόρων του νομού Μεσσηνίας , όπως στην Αιτωλοακαρνανία.
Σε αυτή τη συγκυρία, εν μέσω ενεργειακής και πανδημικής κρίσης, η οικονομία του τόπου μας δεν αντέχει άλλο «χτύπημα».
Η κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλίες καλώντας όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές προκειμένου να ξεκινήσει ένας ειλικρινής διάλογος που θα καταλήξει σε μια βιώσιμη λύση προς όφελος της ελληνικής ελιάς, των παραγωγών, των μεταποιητών, των εμπόρων και των εξαγωγέων .

Ένας διάλογος χωρίς τις αντιπαραθέσεις του παρελθόντος και χωρίς τοπικιστικά χαρακτηριστικά. Η ευθύνη και πρωτοβουλία ανήκει στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑ&Τ και αναμένουμε άμεσα κινήσεις .
Στην ίδια κατεύθυνση καλούμε την Δημοτική Αρχή Αγρινίου να προκαλέσει κοινή σύσκεψη με τους γειτονικούς Δήμους, που επίσης παράγουν τεράστιες ποσότητες Καλαμών, με τους εκπροσώπους των παραγωγών, τους μεταποιητές και τους εξαγωγείς, προκειμένου να χαραχθεί η στρατηγική που οφείλουμε να ακολουθήσουμε για να βγούμε απ’ το τέλμα.

Τέλος , πρέπει να αποδεχθούμε ότι η απόφαση του ΣτΕ για τις ελιές ποικιλίας «Καλαμάτα» έρχεται να επιβεβαιώσει ότι η Αιτωλοακαρνανία οφείλει επιτέλους να εργαστεί για να «χτίσει» δική της ταυτότητα και να δώσει αξία και αναγνωσιμότητα στα προϊόντα της.

Το agriniopress, ρώτησε σχετικά και τον πρόεδρο του Εμποροβομηχανικού Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας Παναγιώτη Τσιχριτζή, που δήλωσε τα εξής: «Δεν υπάρχει επίσημη απόφαση, πάρα μόνο μια διαρροή. Περιμένουμε να καθαρογραφεί η απόφαση για να δούμε αναλυτικά περί τίνος πρόκειται. Αν είναι όπως τα λένε οι Μεσσήνιοι, χαρά στους Αιγυπτίους». Είναι σαφές πως ο κ. Τσιχριτζής, εννοεί πως με την απόφαση αυτή θα ευνοηθούν και χώρες του εξωτερικού, όπως η Αίγυπτος που κάθε χρόνο αυξάνει την παραγωγή της σε ελιές ποικιλίας Καλαμών και κάνει εξαγωγές. Χωρίς κάποιο «δίχτυ προστασίας» οι αντίστοιχες ελιές Καλαμών που παράγονται εκτός Μεσσηνίας στην Ελλάδα, θα υποστούν σοβαρές πιέσεις.

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
pap tsalafouti cake 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button