ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Πότε θα μπορεί να αμφισβητηθεί το τεκμήριο της ελάχιστης αμοιβής

Αποφασισμένη να προχωρήσει αταλάντευτα στο νέο σύστημα φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών εμφανίζεται η κυβέρνηση, ανοίγοντας όμως παράθυρο και για στοχευμένες βελτιώσεις που θα προκύψουν από τη δημόσια διαβούλευση των νέων διατάξεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζεται να υπάρξει και διαδικασία ζύμωσης και ανταλλαγής απόψεων με βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι δέχονται μηνύματα από όλη την Ελλάδα για κατά τόπους «ειδικές περιπτώσεις» και «ιδιαίτερες συνθήκες», που θα πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν της κυβέρνησης, πριν την νομοθέτηση των τελικών διατάξεων.


Το νέο σύστημα θα εφαρμοστεί στις ατομικές επιχειρήσεις, εξαιρουμένων των αγροτών και των αυτοαπασχολούμενων με ΑΠΥ («μπλοκάκια»).

Επιπλέον, το τεκμήριο της ελάχιστης αμοιβής θα μπορεί να αμφισβητηθεί από τον φορολογούμενο εφόσον μπορεί να αποδείξει ότι τα κέρδη του ήταν λιγότερα, με βάση όμως πραγματικά στοιχεία (στρατιωτική θητεία, νοσηλεία, και άλλες περιπτώσεις που ήδη προβλέπονται στον κώδικα φορολογίας εισοδήματος) ή και για λόγους ανωτέρας βίας, όπως π.χ. αν λόγω τεχνικών έργων ή προβλημάτων η επιχείρηση δεν λειτουργούσε όπως άλλες χρονιές.

Καθώς το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να μορφοποιηθεί και θα ψηφιστεί ως τον Δεκέμβριο, πολλοί βουλευτές ζητούν να καταθέσουν παρατηρήσεις και να επέλθουν παρεμβάσεις, ώστε να μπορούν να υποστηρίξουν με επιχειρήματα ως δίκαιο το νέο καθεστώς φορολόγησης, όταν θα βρεθούν στις εκλογικές τους περιφέρειες την περίοδο των εορτών, χωρίς να ανησυχούν για (δίκαιες ενδεχομένως) αντιρρήσεις και αντιδράσεις επαγγελματιών της περιοχής τους.

Ωστόσο ο πρωθυπουργός και η ηγεσία του οικονομικού επιτελείου παραμένουν αταλάντευτοι στην απόφαση να αλλάξουν «τα πάντα» στη φορολογία των αυτοαπασχολούμενων, καθώς τα στοιχεία δείχνουν μεγάλες φορολογικές ανισότητες.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Χορηγούμενη

EURO 2024

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button