Δυτική Ελλάδα

ΕΛΕΠΑΠ Αγρινίου: Δοκιμαστική εφαρμογή κοστουμιού για τη μείωση της σπαστικότητας (φωτο & video)

elepap-kostoumi (1)

Για ακόμη μια φορά η ΕΛΕΠΑΠ, πρωτοπόρα στον χώρο της αναπηρίας με καινοτόμες δράσεις, έθεσε την επιστήμη και την τεχνολογία στην υπηρεσία των παιδιών και των οικογενειών τους.

Την Παρασκευή 27 Απριλίου, έγινε στην ΕΛΕΠΑΠ Αγρινίου δοκιμαστική εφαρμογή ενός ειδικά σχεδιασμένου κοστουμιού το οποίο προωθεί την μείωση της σπαστικότητας, την βελτίωση της λειτουργικότητας αλλά και την αύξηση του εύρους κίνησης.

Το κοστούμι mollii είναι μια συσκευή ηλεκτροθεραπείας που διευκολύνει την επιλεκτική και εντοπισμένη ηλεκτροδιέγερση των μυών με σκοπό την ενεργοποίηση της αμοιβαίας αναστολής. Κατά την αμοιβαία αναστολή απενεργοποιείται ο ανταγωνιστής (σπαστικός) μυς μέσω της ενεργοποίησης του πρωταγωνιστή μυ με τελικό αποτέλεσμα την μείωση της σπαστικότητας.

Δύο από τα παιδιά της ΕΛΕΠΑΠ αλλά και ένας νεαρός τριτοετής φοιτητής ενταγμένος για χρόνια στο παρελθόν στα προγράμματά της, δοκίμασαν το κοστούμι ηλεκτροδιέγερσης και κατέθεσαν την εμπειρίας τους. Αρχικά έγινε μια πρώτη καταγραφή της κινητικής εικόνας των παιδιών. Στην συνέχεια η μονάδα του κάθε παιδιού προγραμματίστηκε ατομικά και με βάση τις ιδιαίτερες του ανάγκες.

Agriniowebradio.gr: Ενημέρωση και μουσική όπως θα ήθελες ν΄ακούς

Μέσω ενός προγράμματος στον υπολογιστή προσαρμόστηκαν τα ενεργά ηλεκτρόδια και η ένταση του ρεύματος, προκειμένου να ενεργοποιηθούν οι επιθυμητές μυϊκές ομάδες. Η εφαρμογή του ρεύματος διήρκησε μία περίπου ώρα και στην συνέχεια έγινε εκ νέου μια αξιολόγηση της κινητικής εικόνας των παιδιών. Αξίζει να σημειωθεί πως την επίβλεψη της όλης διαδικασίας είχε ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Παίδων – Διευθυντής Παιδοορθοπαιδικής Κλινικής Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, τ. Διευθυντής Β’ Ορθοπαιδικής Νοκοκομείου Παίδων “Αγλαΐα Κυριακού”, κύριος Δημήτριος Πασπαράκης, 20 χρόνια εθελοντής στο παράρτημα Αγρινίου καθώς και ο επιστημονικός διευθυντής της ΕΛΕΠΑΠ Αγρινίου, Φυσίατρος κύριος Κωνσταντίνος Ζάβρας.

Ο Διευθυντής ιατρός σε συνεργασία με τον επιστημονικό διευθυντή και τους φυσικοθεραπευτές του τμήματος, αξιολόγησαν τα παιδιά στις δύο φάσεις και κατέγραψαν τα αποτελέσματα της εφαρμογής.

Video: Αχελώος TV

elepap-kostoumi (2)

elepap-kostoumi (3)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button