ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Στα σκαριά µηχανισµός ελέγχου των fake news

Θεσµική υπόσταση δείχνει να αποκτά το ζήτηµα του ελέγχου των fake news, µετά την απόφαση της Επιτροπής Θεσµών και ∆ιαφάνειας της Βουλής να κληθεί το Εθνικό Συµβούλιο Ραδιοτηλεόρασης προκειµένου να εκπονήσει έκθεση για το θέµα
Αυτά την ίδια στιγµή που έχει φηµολογηθεί και η νοµοθετική κατοχύρωση µηχανισµού ελέγχου µέσω της ΕΣΗΕΑ.

Την πρόταση στην Επιτροπή Θεσµών και Διαφάνειας κατέθεσε η πρόεδρός της, Τασία Χριστοδουλοπούλου, λέγοντας ότι πρέπει «να καλέσουµε και το ΕΣΡ για να συνταχθεί ειδική έκθεση για τα fake news. ∆εν µπορεί να συνεχιστεί αυτό το πράγµα. Δεν µπορεί να λειτουργεί το κράτος, η ∆ικαιοσύνη, οι Αρχές, οι ελεγκτικοί µηχανισµοί µε βάση τα δηµοσιεύµατα του Τύπου, τα οποία όπως αποδεικνύεται κάθε φορά είναι παντελώς κατασκευασµένα».


Αποκάλεσε µάλιστα τα fake news «δηλητήριο που διακινείται», ενώ τόνισε ότι πρόκειται για παγκόσµιο πρόβληµα, αφού «όλη η ανθρωπότητα ασχολείται µε τα fake news, το πώς προσβάλλουν τη δηµοκρατία, τα δικαιώµατα και το κράτος δικαίου και αν εµείς νοµιµοποιούµεθα µε βάση τα δηµοσιεύµατα του Τύπου να λειτουργούµε, να τα θεωρούµε δεδοµένα και να δροµολογούµε πρωτοβουλίες πολιτικές».

Την πρόταση αποδέχθηκε ο εκπρόσωπος της Ν∆, Γιάννης Τραγάκης, λέγοντας πως «είπατε για το Εθνικό Συµβούλιο Ραδιοτηλεόρασης ένα αίτηµα. Το δεχόµαστε ευχαρίστως». Νωρίτερα πάντως ο υπουργός Επικρατείας, ∆ηµήτρης Τζανακόπουλος, κατηγόρησε τη βουλευτή της ΝΔ, Σοφία Βούλτεψη, για παραδοχή ότι η Ν∆ παράγει fake news, µε αφορµή µια φράση της στη συζήτηση του νοµοσχεδίου για την Επιτροπή Κωδικοποίησης.

Η Σοφία Βούλτεψη είπε απευθυνόµενη στην κυβέρνηση ότι «κατηγορείτε τους άλλους για fake news, γιατί προφανώς θέλετε να έχετε την αποκλειστικότητα στα fake news και δεν θέλετε να κάνουν άλλοι fake news. Ξέρετε έτσι γίνεται αυτό. Οταν αρχίζουµε µε fake news, συνεχίζουν όλοι µε fake news». Σηµειώνουµε ότι, σύµφωνα µε πληροφορίες, το θέµα της θεσµοθέτησης µίας Αρχής ελέγχου των fake news έχει συζητηθεί στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, µε τη διαµόρφωση δοµών, ώστε η ΕΣΗΕΑ να έχει την εποπτεία του. Η διακίνηση fake news θα µπορούσε να επιφέρει και τη διαγραφή από το µητρώο των online media, άρα και τον αποκλεισµό από την κρατική διαφήµιση.

ethnos.gr


Τοπική Διαφήμιση
Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button