ΓεγονόταΡοή Ειδήσεων

Οι έλεγχοι στο Αγρίνιο που έθεσαν θέμα αξιοπιστίας στα εργαστήρια της Πάτρας

Μια λανθασμένη, ή οριακή διάγνωση, για θετικότητα σε δεκάδες δείγματα για κορωνοϊό που ελήφθησαν από αστυνομικούς της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ακαρνανίας, προκάλεσε πολλές παρενέργειες και έβαλε στο τραπέζι ζητήματα αξιοπιστίας για τους ελέγχους.

Συγκεκριμένα την περασμένη Τρίτη σήμανε συναγερμός στην Αστυνομική Διεύθυνση Ακαρνανίας (με έδρα το Αγρίνιο) καθώς έγινε γνωστό ότι 34 από τα δείγματα που είχαν ληφθεί το Σάββατο 21 Νοεμβρίου από την Περιφέρεια, τον Ιατρικό Σύλλογο Πατρών και το Εργαστήριο Υγιεινής του Πανεπιστημίου Πατρών ήταν θετικά.


Αμέσως οι αστυνομικοί μπήκαν σε καθεστώς καραντίνας όπως και οι οικογένειές τους αλλά και δεκάδες άλλοι (περίπου 80) που είχαν έρθει σε επαφή μαζί τους. Τα μέσα ενημέρωσης του Αγρινίου κάνουν λόγω για 150 οικογένειες που μπήκαν σε κατ’ οίκον περιορισμό καθώς όλοι οι αστυνομικοί ήταν ασυμπτωματικοί.

Παράλληλα η Αστυνομική Διεύθυνση της περιοχής αντιμετώπισε σοβαρό πρόβλημα στελέχωσης και αναζητήθηκε συνδρομή από την αστυνομική Διεύθυνση Αχαΐας.

Την Τετάρτη με μέριμνα του διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Γιάννη Καρβέλη μετέβησαν στην περιοχή κλιμάκια του ΕΟΔΥ διενήργησαν ράπιντ τεστ τα οποία βγήκαν αρνητικά και πήραν και δείγματα για μοριακό έλεγχο τα οποία μάλιστα τα έστειλε για έλεγχο σε εργαστήριο των Αθηνών.

«Ζητήσαμε να πάνε επί τούτου στην Αθήνα για να μην αφήσουμε κανένα περιθώριο για υπόνοιες και οι απαντήσεις που πήραμε ήταν όλες αρνητικές» μας δήλωσε ο κ. Καρβέλης.
Μετά από αυτή την εξέλιξη έληξε ο συναγερμός και οι αστυνομικοί επανήλθαν στα καθήκοντά τους.

Σε ανακοίνωσή της η τοπική Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων εξέφρασε τη λύπη της για «τη διαπόμπευση του αστυνομικού προσωπικού της ΔΑ Ακαρνανίας και για ορισμένους που έσπευσαν να διατυμπανίσουν ότι το 1/5 από το αστυνομικό προσωπικό της Διεύθυνσής μας είναι θετικό στον covid – 19. Δεν υπάρχουν λόγια για να το εξηγήσει κάποιος, απλώς λυπούμαστε».
Η είδηση όμως προκάλεσε έντονο θόρυβο στο Πανεπιστήμιο Πατρών καθώς τέθηκε ζήτημα αξιοπιστίας για τα εργαστήριά του.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΕΓΑΣ

Αμεσα προχώρησε σε διευκρινίσεις ο πρόεδρος του Ιατρικού Τμήματος καθηγητής Παναγιώτης Μέγας. «Ο έλεγχος έγινε στο Εργαστήριο Υγιεινής του Πανεπιστημίου το οποίο λειτούργησε σε συνεργασία της Περιφέρειας, του Ιατρικού Συλλόγου και του Πανεπιστημίου. Τα αποτελέσματα αυτά δεν σχετίζονται με το Εργαστήριο Μοριακού Ελέγχου του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου με επικεφαλής την κ. Παλιογιάννη το οποίο έχει διενεργήσει μέχρι σήμερα 15.000 τεστ.

Οπως επίσης και με το εργαστήριο του Πανεπιστημίου το οποίο υπενθυμίζω ότι αναπτύχθηκε και λειτούργησε σε συνεργασία της πρώην πρυτάνεως Βενετσάνας Κυριαζοπούλου και του διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας. Στο εργαστήριο αυτό επικεφαλής είναι η κ. Μουζάκη και έχει διενεργήσει μέχρι σήμερα 40.000 τεστ χωρίς να υπάρξει καμία αμφιβολία ούτε για ένα».
Υπενθυμίζουμε ότι η κ. Μουζάκη όταν είχε τεθεί θέμα διενέργειας ελέγχων και από το Εργαστήριο Υγιεινής του Πανεπιστημίου είχε εκφράσει τις ενστάσεις της θέτοντας ερωτήματα για την ασφάλεια και την αξιοπιστία των εξετάσεων για κορονοϊό.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΑΝΤΑΡΑΚΗΣ

Κληθείς από την «Π» ο καθηγητής και υπεύθυνος για τους ελέγχους Απόστολος Βανταράκης εξηγεί: «Τα δείγματα ήρθαν το Σάββατο από τον Ιατρικό Σύλλογο Πατρών ελέχθησαν με μοριακή ανάλυση, όπως και τα υπόλοιπα 990 δείγματα που έχουν ελεγχθεί μέχρι τώρα, και βρέθηκε ένας σημαντικός αριθμός θετικός με χαμηλό ιικό φορτίο διότι το εργαστήριό μας κάνει ποσοτικοποίηση του ιού στα όρια του θετικού. Για λόγους ασφάλειας και προστασίας τα δείγματα δηλώθηκαν θετικά».

Στις ενστάσεις που διατυπώθηκαν για την αξιοπιστία του εργαστηρίου ο κ. Βανταράκης τονίζει: «Το εργαστήριο είναι διαπιστευμένο για ιούς και είναι το μοναδικό στην περιοχή. Επιπλέον πρέπει να τονιστεί ότι η μεταγενέστερη ανάλυση που πραγματοποιήθηκε των δειγμάτων απείχε χρονικά από την πρώτη δειγματοληψία.

Εάν είναι χαμηλό το ιικό φορτίο μπορεί εύκολα να μεταβληθεί γι’ αυτό συνιστώνται επαναληπτικές δειγματοληψίες. Κάτι το οποίο είναι συνηθισμένη εργαστηριακή πρακτική. Μάλιστα εγώ πρότεινα να πάρουν τα δικά μας δείγματα και να τα ελέγξουν σε όποιο εργαστήριο θέλουν».

Της
Μαρίνας Ριζογιάννη

pelop.gr

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button