ΕξελίξειςΠολιτική

Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα πιλοτικά στην Δυτική Ελλάδα

 epi-anergiaΗ κρίση και η παρατεταμένη ύφεση δημιούργησαν εκτεταμένα φαινόμενα φτώχειας και ανεργίας σε ολόκληρη την Επικράτεια. Στις πρώτες θέσεις στατιστικών δεδομένων φιγουράρει αρνητικά η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, όπως αποδεικνύεται και από εμπεριστατωμένη μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η δεύτερη φτωχότερη στη χώρα, ζει καθημερινά τις τραγικές συνέπειες της εφαρμοζόμενης δημοσιονομικής πολιτικής. Η ανεργία «χτυπάει κόκκινο» και όλοι οι δείκτες ανάπτυξης μοιάζουν απογοητευτικοί. Στην Πάτρα, το Αγρίνιο, το Μεσολόγγι, το Αίγιο, την Αμαλιάδα, τον Πύργο, αλλά και τις μικρότερες πόλεις και τα χωριά, η πραγματικότητα αποτυπώνεται δυσοίωνη: ενδεικτικά, οι άνεργοι που ζούνε κάτω από το όριο της φτώχειας φτάνουν στο εφιαλτικό 81,3% στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

 Η πρόταση της Δημοκρατικής Αριστεράς για καθιέρωση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος υιοθετήθηκε από την τότε τρικομματική κυβέρνηση και τώρα αναμένουμε την πιλοτική εφαρμογή του μέτρου σε δύο περιοχές της Ελλάδας. Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία του Οικονομικού Πανεπιστημίου, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι ένας άριστος υποψήφιος για τη φιλοξενία της πιλοτικής φάσης της εφαρμογής του μέτρου του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Ενεργοποίησή του θα σημαίνει ένα σταθερό μικρό μηνιαίο εισόδημα σε οικογένειες που το έχουν απόλυτη ανάγκη, βάσει συγκεκριμένων και δίκαιων κριτηρίων.


 Όπως τονίζουν σε κοινοβουλευτική τους παρέμβαση προς τον αρμόδιο Υπουργό  οι Βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς, Αιτωλοακαρνανίας Νίκη Φούντα και Αχαΐας Νίκος Τσούκαλης, η επιλογή των περιοχών της χώρας όπου προβλέπεται να υλοποιηθεί η πιλοτική εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος είναι αποφασιστικής σημασίας, αφού:

·         η ορθή λειτουργία ενός προγράμματος ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στην ενδυνάμωση του κοινωνικού διχτυού ασφαλείας

·         προγράμματα ελαχίστου εγγυημένου εισοδήματος εφαρμόζονται σε 23 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε εθνικό επίπεδο, ενώ στις υπόλοιπες τρεις (Ιταλία, Ισπανία, Ουγγαρία) υλοποιούνται σε περιφερειακό ή τοπικό επίπεδο, με επιτυχία και σημαντικό αποτέλεσμα

·         υπάρχει έτοιμη και άμεσα αξιοποιήσιμη η σχετική πίστωση 20 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα από τον  εγκεκριμένο κρατικό προϋπολογισμό.

Εντούτοις όμως, το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλειας και Πρόνοιας φαίνεται ότι κινείται ακόμα σε λανθασμένο πλαίσιο και δρόμο. Σε πρόσφατη συζήτηση (30.01.2014) της  επίκαιρης ερώτησης της Βουλευτού της ΔΗΜ.ΑΡ. Α. Αικατερινάρη-Ξηροτύρη για το ζήτημα, ο Υφυπουργός κ. Κεγκέρογλου ανέφερε ότι «απαραίτητη προϋπόθεση, όμως,  προκειμένου να ξεκινήσει να λειτουργεί το πρόγραμμα είναι η κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων, γιατί δεν θα μπορούσαμε να πάμε (στην ενεργοποίηση του μέτρου) με τα εισοδήματα του 2011, τα οποία είναι τελείως διαφορετικά απ’ αυτά του 2012.»

Το εκκαθαριστικό, όμως, της εφορίας δεν μπορεί να αρκεί ως κριτήριο επιλεξιμότητας των αιτούντων. Χρειάζονται πιο σύνθετες πληροφορίες για τα εισοδήματα και τις κοινωνικές παροχές που αυτοί εισπράττουν. Για το λόγο αυτό, όσοι κάνουν αίτηση για το επίδομα ελαχίστου εισοδήματος θα πρέπει να συμπληρώνουν μια ειδική δήλωση εισοδημάτων, η οποία στη συνέχεια θα ελέγχεται ως προς την ακρίβειά της με διασταύρωση με τα στοιχεία του Taxis και των υπηρεσιών που χορηγούν κοινωνικά επιδόματα.

Το αρμόδιο Υπουργείο οφείλει να επιταχύνει τις διαδικασίες για την άμεση ενεργοποίηση του πιλοτικού προγράμματος ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, εφαρμόζοντας πιο ολοκληρωμένη μέθοδο αναγνώρισης των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού (εκτός της φορολογικής δήλωσης).  Επιπλέον, πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη τα γενικότερα επίσημα στοιχεία της διαμορφωμένης ελληνικής πραγματικότητας.

Τα δεδομένα που περιγράφουν τη μελανή κατάσταση που επικρατεί στην Δυτική Ελλάδα εξαιτίας των υψηλών ποσοστών φτώχειας και ανεργίας πρέπει να αποτελέσουν αφορμή άμεσης ενεργοποίησης της αναγκαίας κοινωνικής πολιτικής, πρέπει να αποτελέσουν έναυσμα αλλαγών στον τρόπο πολιτικής σκέψης και σχεδιασμού. Η Πολιτεία οφείλει να βοηθήσει την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας κοινωνικοοικονομικά, οι πολίτες της δικαιούνται να διεκδικήσουν όρους καθημερινότητας με αξιοπρέπεια, μακριά από τα όρια της φτώχειας.

Στον ακόλουθο σύνδεσμο μπορείτε να βρείτε ολόκληρη την Ερώτηση που κατέθεσαν οι Βουλευτές της ΔΗΜ.ΑΡ.:

http://nikifounta.gr/cms/uploaded_files//587.pdf 

Advertisements

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
pap tsalafouti cake 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button