ΆποψηΡοή Ειδήσεων

Τρία ψέματα για την εκτροπή του Αχελώου

Ψέμα πρώτο. Ο θεσσαλικός κάμπος διψάει . Στις 10/06/2019 ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση προτάσεων από δήμους και περιφέρειες της χώρας για μεγάλα και μεσαία αρδευτικά έργα από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΥΠΑΤ ) . Η Θεσσαλία υπέβαλε έξι προτάσεις με προϋπολογισμό πάνω από 72 εκατομμύρια ευρώ και εγκρίθηκαν . Προβλέπουν φράγματα , ταμιευτήρες νερού , βελτίωση και επέκταση αρδευτικών δικτύων στους νομούς Τρικάλων , Καρδίτσας , Λάρισας . Τα έργα αυτά εξασφαλίζουν στον θεσσαλικό κάμπο 1,24 δις κυβικά μέτρα νερό σε ετήσια βάση . Με τα έργα αυτά προστατεύεται η Θεσσαλία από πλημμύρες το Χειμώνα και από έλλειψη νερού το καλοκαίρι .

Ψέμα δεύτερο. Θα εκμεταλλευτούμε τα νερά του Αχελώου που πέφτουν στη θάλασσα και χάνονται . Το δέλτα του Αχελώου στις εκβολές του είναι ένα ευαίσθητο οικοσύστημα που προστατέυεται απ την συνθήκη Ramsar ( την επικύρωσε η ΝΔ το 1974 ) και αποτελείται από τα πιο εύφορα εδάφη της πατρίδας μας και από την λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου . Αν μειωθεί το γλυκό νερό του ποταμού θα αντικατασταθεί από το αλμυρό της θάλασσας καταστρέφοντας και τις καλλιέργειες και την λιμνοθάλασσα .

Ψέμα τρίτο. Θα παράγουμε καθαρή ηλεκτρική ενέργεια με δυο μεγάλα υδροηλεκτρικά φράγματα στην Μεσοχώρα και την Συκιά . Η μελέτη που έχει εκπονηθεί απ την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει την λειτουργία του φράγματος στην Μεσοχώρα που είναι έτοιμο κατά 90% και την ροή των υδάτων του Αχελώου στην σημερινή του κοίτη . Με τον τρόπο αυτό τα τρία υδροηλεκτρικά φράγματα ( Κρεμαστά , Καστράκι , Στράτου ) θα λειτουργούν με την σημερινή ποσότητα νερών . Αν γίνει η εκτροπή του Αχελώου ,για το 15% των νερών του στη Θεσσαλία , η ΔΕΗ θα έχει ζημιά πάνω από 13 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο .

Γιατί παρ όλα αυτά θέλουν να εκτρέψουν τον Αχελώο ;

Γιατί θέλουν να δώσουν στους ιδιώτες τα φράγματα; Tο ομολογούν ανοιχτά λέγοντας πως η ΔΕΗ δεν έχει τους πόρους να τα χρηματοδοτήσει .

Γιατί θέλουν να μειώσουν τα κονδύλια για τον αγροτικό τομέα , τον τομέα των ΟΤΑ (κατάργησαν το πρόγραμμα “Φιλόδημος ” ) τις δημόσιες επενδύσεις και να στηρίξουν ημέτερους μέσω του αναπτυξιακού νόμου που ψήφισαν .

Αγρίνιο 30/01/2020 Χρήστος Μαρίφογλου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button