ΓεγονόταΡοή Ειδήσεων

Εκτιμήσεις για την απογραφή: Στις περιοχές με την μεγαλύτερη μείωση πληθυσμού η Αιτωλοακαρνανία

Μεγάλη µείωση του πληθυσµού στην Ελλάδα, που φτάνει και το µισό εκατοµµύριο, εκτιµάται ότι θα δείξει η απογραφή που θα διεξαχθεί σε λίγους µήνες.

Ο πληθυσµός της Ελλάδας µειώνεται συνεχώς µετά το 2010 και η απογραφή θα το επιβεβαιώσει, σύµφωνα µε ερευνητικό πρόγραµµα που χρηµατοδοτείται από το ΕΛ.Ι.∆.Ε.Κ., καθώς πιθανότατα οι µόνιµοι κάτοικοι της χώρας µας στο τέλος του 2021 θα είναι κατά 450.000-500.000 λιγότεροι από αυτούς που απεγράφησαν τον Μάιο του 2011.


Στους πρωταγωνιστές της μείωσης του πληθυσμού η Δυτική Ελλάδα και κυρίως η Ηλεία και η Αιτωλοακαρνανία με την Αχαΐα να ακολουθεί κατά πόδας. Σε αναµονή των αποτελεσµάτων της απογραφής, η έρευνα, αξιοποιώντας τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για την εννεαετή αυτή περίοδο (εκτιµήσεις για τον πληθυσµό, δεδοµένα ληξιαρχείων για τις γεννήσεις και τους θανάτους), θα περιοριστεί στην περίοδο 2011-2020, στη διάρκεια της οποίας η µείωση ανέρχεται σε περίπου 400.000. Την περίοδο 1/1/2011-1/1/2020, µε βάση τις εκτιµήσεις της ΕΛΣΤΑΤ, ο µόνιµος πληθυσµός της χώρας µας µειώθηκε κατά 3,7% (-405.000 άτοµα).

Οι τάσεις όµως σε περιφερειακό επίπεδο είναι µεικτές. Η πλειοψηφία των νοµών (39/51) είχε απώλειες και µια µειοψηφία µόνο (12/51) είχε κάποια κέρδη. Αν εξετάσουµε µάλιστα την ίδια περίοδο τα ποσοστά µεταβολής και όχι τα απόλυτα µεγέθη, θα διαπιστώσουµε ότι µόνο τέσσερις νοµοί είχαν µια σηµαντική αύξηση του πληθυσµού τους (>+6%, ∆ωδεκάνησα, Χίος, Λέσβος, Σάµος), ενώ οκτώ είχαν µια πολύ ήπια (+3%). Εν τω µεταξύ, το ισοζύγιο γεννήσεων θανάτων σε εθνικό επίπεδο είναι αρνητικό την τελευταία εννεαετή περίοδο, αγγίζοντας τις 223.000.

Ελάχιστοι νοµοί διαφοροποιούνται, έχοντας περισσότερες γεννήσεις από θανάτους όπως: τα ∆ωδεκάνησα, οι Κυκλάδες, η Ξάνθη, τα Χανιά, το Ηράκλειο και το Ρέθυµνο, το θετικό φυσικό ισοζύγιο των οποίων συσσωρευτικά δεν υπερβαίνει τα 12.000 άτοµα. Από τους έξι αυτούς νοµούς µε θετικά φυσικά ισοζύγια (Φ.Ι. +), µόνο τέσσερις (∆ωδεκάνησα, Ρέθυµνο, Χανιά και Ηράκλειο) είχαν αύξηση του πληθυσµού τους, ενώ στις Κυκλάδες και την Ξάνθη ο πληθυσµός µειώθηκε ελαφρώς, εξαιτίας των αρνητικών µεταναστευτικών τους ισοζυγίων (περισσότεροι έξοδοι από εισόδους).

Τι γίνεται στη Δυτική Ελλάδα

Τα υψηλοτέρα αρνητικά Φ.Ι. σε απόλυτες τιµές καταγράφονται στην Αττική (σχεδόν -40 χιλ.), στο Νοµό Σερρών (σχεδόν -15 χιλ.) και στους Νοµούς Φθιώτιδας, Μεσσηνίας, Αιτωλοακαρνανίας, Καρδίτσας, Ηλείας, Τρικάλων, Ευβοίας, Καβάλας, Έβρου, Πέλλας και Μαγνησίας (-8 έως -6 χιλ.), συµβάλλοντας, αν και σε διαφοροποιηµένο βαθµό, στη µείωση του πληθυσµού τους. Αρνητική µεταβολή σύµφωνα µε τα στοιχεία αναµένεται να σηµειώσει και ο Νοµός Αχαΐας.

Η µη ταύτιση των εχόντων θετική µεταβολή πληθυσµού Νοµών, µε αυτούς που έχουν θετικά φυσικά ισοζύγια (χαρακτηριστικό παράδειγµα η Χίος, που µε 1.100 περισσοτέρους θανάτους από γεννήσεις είχε αύξηση του πληθυσµού κατά 6.000 χιλιάδες), όπως και το γεγονός ότι ενώ 6 στους 51 νοµούς είχαν θετικά Φ.Ι., οι διπλάσιοι (12) είχαν αύξηση του πληθυσµού τους, αποδεικνύει ότι ένα τµήµα µόνο των καταγραφόντων µεταβολών -θετικών ή αρνητικών- του πληθυσµού στην εξεταζόµενη περίοδο οφείλεται στη φυσική κίνηση.

Η είσοδος-έξοδος µεταναστών

Τα µεταναστευτικά ισοζύγια (είσοδοι-έξοδοι) υπεισέρχονται και παίζουν συχνά καθοριστικό ρόλο. Τα ισοζύγια αυτά σε εθνικό επίπεδο δίδουν µεν σχεδόν 185.000 περισσότερες εξόδους από εισόδους (είναι δηλαδή αρνητικά), αλλά στην πλειοψηφία των Νοµών (32/51) είναι θετικά.

naftemporiki

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button