ΠολιτισμόςΡοή ΕιδήσεωνΤέχνες

«Με το βλέμμα στη θάλασσα»: Εικαστική έκθεση στο Φετιχιέ Τζαμί Ναυπάκτου

Από τον Πέτρο Ζουμπουλάκη

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος παρουσιάζει στο Φετιχιέ Τζαμί Ναυπάκτου την περιοδική εικαστική έκθεση του Πέτρου Ζουμπουλάκη, με τίτλο «Με το βλέμμα στη θάλασσα».

Από το πληθωρικό και πολυδιάστατο σύνολο της καλλιτεχνικής δημιουργίας του Ζουμπουλάκη, η έκθεση εστιάζει σε δυο ενότητες: τα τοπία και τα πρόσωπα. Ο ζωγράφος συνθέτει, ανασυνθέτει, δομεί και αποδομεί τα τελάρα του ως σπαράγματα Ελλάδας, που όλα μαζί συνθέτουν ένα αέναο τοπίο. Με αυτό συνομιλούν οι προσωπογραφίες του Καζαντζάκη, του Καββαδία, του Παπαδιαμάντη, του Καβάφη, αλλά και ο ίδιος ο καλλιτέχνης μέσω της αυτοπροσωπογραφίας του.


Στην έκθεση θα φιλοξενηθεί επίσης το πορτρέτο του Γιαννούλη Χαλεπά, έργο που έχει επιλεγεί για την έκδοση συλλεκτικού γραμματόσημου από τα ΕΛ.ΤΑ., αφιερωμένο στα 80 χρόνια από την εκδημία (1938-2018) του κορυφαίου Έλληνα γλύπτη, στο πλαίσιο των πολιτιστικών δράσεων «2018 – Έτος Χαλεπά» που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Ο Πέτρος Ζουμπουλάκης γεννήθηκε στην Αθήνα.  Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών με δάσκαλο τον Γιάννη Μόραλη, με υποτροφία του ΙΚΥ σε όλα τα χρόνια σπουδών.  Μετά την αποφοίτησή του σπούδασε σκηνογραφία, διακόσμηση και διαφήμιση στο Φροντιστήριο της Α.Σ.Κ.Τ. κοντά στον Βασίλη Βασιλειάδη, ενώ μελέτησε τη Βυζαντινή και Λαϊκή Τέχνη στην Ελλάδα με υποτροφία του Ι.Κ.Υ.

Διοργάνωσε 48 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα, ενώ έλαβε μέρος σε πολλές σημαντικές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.  Εκπροσώπησε την Ελλάδα στις σημαντικότερες διεθνείς Biennale.

Από το 1961, παράλληλα με τη ζωγραφική εργάστηκε για το θέατρο και τον κινηματογράφο φιλοτεχνώντας σκηνικά και κοστούμια.  Συνεργάστηκε με Κρατικά Θέατρα και ελεύθερους θιάσους. Δίδαξε καλλιτεχνικά μαθήματα στα ΤΕΙ Αθήνας, Σχολή Διακοσμητών ΑΤΟ-Δοξιάδη, Σκηνογραφία στις Σχολές Βακαλό κ.ά.

Έργα του βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη, στις συλλογές των Υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού, στα Μουσεία Πιερίδη και Βορρέ, στις συλλογές Αντωνίου, Βέργου, Ιωαννίδη, Μοσχανδρέου, Καγκελάρη, κ.ά., καθώς και στις συλλογές των Τραπεζών: Εθνικής, AlphaBank, Εμπορικής, Αγροτικής, Ιονικής, Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και σε άλλες ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές και μουσεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό.  Επίσης σε Πινακοθήκες πολλών Δήμων της χώρας καθώς και στην Πινακοθήκη της Βουλής.

Το 2011 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για το σύνολο της καλλιτεχνικής του δημιουργίας.

Η έκθεση θα έχει ελεύθερη είσοδο για το κοινό και συνοδεύεται από κατάλογο.

Διάρκεια έκθεσης: 8 Αυγούστου  – 14 Οκτωβρίου 2018

Εγκαίνια: Τετάρτη 8 Αυγούστου, ώρα 20:30 

Επιμέλεια:

Ολυμπία Βικάτου, Προϊσταμένη ΕΦ.Α.ΑΙΤ.Λ.

Βίβιαν Στάικου, Αρχαιολόγος ΕΦ.Α.ΑΙΤ.Λ.

Συντονισμός και οργάνωση

Πέτρος Ζουμπουλάκης, Ζωγράφος

Γιώργος Κοτρώνης, Επιχειρηματίας

 

 

Advertisements

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
pap tsalafouti cake 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button