Ροή Ειδήσεων

Έκτακτη οικονομική ενίσχυση των Δήμων Θέρμου και Ναυπακτίας

epi-topikes-koinotites-thermo (1)
Στην έκτακτη ενίσχυση 85 μικρών νησιωτικών και ορεινών δήμων της χώρας, συνολικού ύψους 20 εκατ. ευρώ, προχώρησε το υπουργείο Εσωτερικών. Ο Δήμος Θέρμου επιχορηγείται με το ποσό των 243.400€ και ο Δήμος Ναυπακτίας με  το ποσό των 422.200€.

Η απόφαση προέκυψε από την καταγραφή των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι συγκεκριμένοι δήμοι, που διαθέτουν ιδιαίτερα γεωμορφολογικά και δημογραφικά χαρακτηριστικά.

Μέσα από το νέο θεσμικό πλαίσιο της αναθεώρησης του «Καλλικράτη», πέρα από την καθιέρωση της Απλής Αναλογικής που θα δημιουργήσει μια νέα κατάσταση στην Τ.Α., καταργώντας το αυταρχικό δημαρχοκεντρικό σύστημα, προωθώντας την κουλτούρα της συνεργασίας και της συγκυβέρνησης πολλών παρατάξεων, θα καθιερωθούν διαφορετικά κίνητρα χρηματοδότησης των Δήμων, με στόχο να ενισχυθούν οι ορεινοί και μικροί νησιωτικοί Δήμοι. Ήδη, έχει ληφθεί απόφαση για οικονομική ενίσχυση από ποσά του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων για μελέτες και  μικρά έργα σε δήμους που δεν έχουν τις ανάλογες υπηρεσίες και υποδομές και από το φόρο ζύθου.

Στόχος είναι να περιοριστούν στο μέλλον οι ανισότητες, τα εμπόδια και οι δυσκολίες που προκύπτουν από τον τρόπο χρηματοδότησης. Οι δικαιούχοι των ενισχύσεων προέκυψαν από τα παρακάτω κριτήρια:

  • Δήμοι νησιών με πληθυσμό έως 3.000 κατοίκους
  • Δήμοι που ορίζονται ως ορεινοί στα πλαίσια του νόμου του «Καλλικράτη» (ν.3852/2010)
  • Δήμοι με πληθυσμό έως 30.000 κατοίκους και με τουλάχιστον το 50% των δημοτικών ή κοινοτικών τους ενοτήτων να χαρακτηρίζονται ως ορεινές.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θέρμου, Κώστας Φ. Μαραγιάννης: “Φαίνεται, πλέον , ξεκάθαρα το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τη στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που υπέστη μεγάλη μείωση των πόρων της πάνω από 60% από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και πολλοί Δήμοι έφτασαν στο όριά τους και δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν στοιχειωδώς.

Το ζητούμενο είναι οι Δήμοι να αξιοποιήσουν τα χρήματα αυτά για έργα ουσίας και προοπτικής και να μην μπουν στη λογική των έργων βιτρίνας και επίδειξης δημοτικού έργου. Προς αυτή την κατεύθυνση τα δημοτικά Συμβούλια επωμίζονται μεγάλες ευθύνες για τον προγραμματισμό και την ιεράρχηση των τοπικών έργων που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων και θα δημιουργήσουν προοπτικές απασχόλησης”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button