Γεγονότα

"Έκρηξη" φυτοπλαγκτού στο Αιτωλικό

koi-aitoliko-fykia1Όπως κάθε χρόνο την άνοιξη εξαιτίας της ανόδου της θερμοκρασίας και της επιμήκυνσης της μέρας , εμφανίζεται πάλι, με ιδιαίτερη ένταση φέτος στην λιμνοθάλασσα του Αιτωλικού το φαινόμενο του ευτροφισμού. Το φαινόμενο είναι τόσο έντονο που η λιμνοθάλασσα από τα γιοφύρια φαίνεται σαν να έχει μετατραπεί σε βάλτο , μεγάλα τμήματα νερού καλύπτονται και το θέαμα είναι εύλογο να προκαλεί εντύπωση αλλά και ανησυχία.

Κάθε χρόνο ο ευτροφισμός αυτός είναι όλο και πιο έντονος ενώ ειδικά φέτος σημαντικό ρόλο έχουν διαδραματίσει και οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφονται και παραπέμπουν σε θερινούς μήνες παρά στην άνοιξη. “Το φαινόμενο δεν είναι έκτακτο, αλλά είναι σοβαρό” επισημαίνουν ειδικοί που θυμίζουν πως μόνον με την ανανεώση των υδάτων της λιμνοθάλασσας μπορεί να περιοριστεί.

Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί με την διάνοιξη του διαύλου από το Κατράκειο μέχρι τον βιολογικό του Αιτωλικού,μια παρέμβαση που δεν έχει υλοποιηθεί αν και ήταν προγραμματισμένη εδώ και πέντε χρόνια περίπου.

Ο ευτροφισμός αυτός προς το παρόν τουλάχιστον δεν εγκυμονεί κινδύνους για το οικοσύστημα, αλλά σε βάθος χρόνου και με μια πιθανολογούμενη κλιμάκωση, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει δυσμενείς επιπτώσεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button