Δυτική ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Αγρινίου – Θέρμου: “Το νέο νομοσχέδιο οδηγεί στην ανεργία χιλιάδες εκπαιδευτικούς”

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αγρινίου – Θέρμου απέστειλε επιστολή προς όλους του Βουλευτές της Αιτωλοακαρνανίας εν όψει της αυριανής, 14 Ιανουαρίου 2019, ψήφισης στη Βουλή του νέου συστήματος διορισμού εκπαιδευτικών.

Με αυτή συνοπτικά αναφέρει ότι το νέο νομοσχέδιο, το οποίο εισηγήθηκε ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, οδηγεί αναπόφευκτα στην ανεργία χιλιάδες εκπαιδευτικούς που εργάζονται ως «αναπληρωτές» στα δημόσια σχολεία επί μία δεκαετία.

Μάλιστα ο σύλλογος ζητά από την τοπική κοινωνία, μαθητές και γονείς να σταθούν δίπλα στους εκπαιδευτικούς στο αίτημά του για μόνιμο διορισμό των αναπληρωτών με βάση το πτυχίο τους και την προϋπηρεσία τους.

“Με τη στήριξη σας σε αυτόν τον αγώνα θα βοηθήσετε να δημιουργηθεί η σημαντικότερη συνθήκη για την αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου: σταθερότητα και οργάνωση στο σχολικό περιβάλλον” αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά η επιστολή του συλλόγου στους Βουλευτές της Αιτωλοακαρνανίας:

“Θέμα: «Καταψήφιση του νέου συστήματος διορισμών εκπαιδευτικών του Υπουργού Παιδείας»

Αξιότιμε κ. Βουλευτή,

Με την παρούσα επιστολή επιθυμούμε να σας καταστήσουμε γνωστό για ποιους λόγους ο Σύλλογος Εκπ/κών Π.Ε. Αγρινίου – Θέρμου αντιτίθεται στην πρόταση του Υπουργείου Παιδείας σχετικά με το νέο σύστημα διορισμού εκπαιδευτικών.

Τον Δεκέμβριο του 2018 ο Υπουργός Παιδείας κ. Κ. Γαβρόγλου εισηγήθηκε ένα νέο σύστημα διορισμού εκπαιδευτικών, χωρίς να έχει προηγηθεί ουσιαστική διαβούλευση με κανένα συνδικαλιστικό όργανο των εκπαιδευτικών και την εκπαιδευτική κοινότητα γενικότερα. Όλοι όσοι εργαζόμαστε στο χώρο της παιδείας, χαιρετίζουμε την απόφαση της Κυβέρνησης για τον διορισμό μόνιμου προσωπικού από τη νέα σχολική χρονιά, όμως η συντριπτική πλειονότητα διαφωνεί καθέτως με τα κριτήρια που έχει θέσει ο Υπουργός ως προς τα μοριοδοτούμενα προσόντα.

Συνοπτικά, το νέο σύστημα ευνοεί εξαιρετικά δυσανάλογα ακαδημαϊκά προσόντα, όπως βαθμό πτυχίου, μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς τίτλους, εις βάρος της προϋπηρεσίας και της ημερομηνίας κτήσης του βασικού πτυχίου. Κυριολεκτικά χιλιάδες εκπαιδευτικοί, που εργάζονται ως αναπληρωτές την τελευταία δεκαετία, δε θα προσληφθούν (ούτε ως αναπληρωτές με συμβάσεις ορισμένου χρόνου) από τη νέα σχολική χρονιά. Οι άνθρωποι αυτοί, ξαφνικά, θα βρεθούν στην ανεργία.

Κατανοούμε και δεχόμαστε το σκεπτικό πως πρέπει να δοθεί η ευκαιρία και στους νεότερους εκπαιδευτικούς με πρόσθετα ακαδημαϊκά προσόντα να διεκδικήσουν μια θέση στην εκπαίδευση, όμως θεωρούμε πως αυτό πρέπει να γίνει με βάση τις αρχές της ισονομίας. Με το σύστημα που προτείνεται, αυτό δυστυχώς δεν επιτυγχάνεται, αφού δεν είναι δυνατό ένας αναπληρωτής εκπαιδευτικός που επί μία δεκαετία εργάζεται σε διαφορετικές κάθε φορά και απομακρυσμένες συνήθως περιοχές, μακριά από Πανεπιστήμια, να μπορέσει να ολοκληρώσει δωρεάν περεταίρω σπουδές (Μόνο 4,22% των μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών στην Ε.Α.Ε. από το 2015 προέρχονται από δημόσια Πανεπιστήμια της Ελλάδας). Επιπλέον, η Πολιτεία και το Υπουργείο Παιδείας δεν έχουν δώσει καμία δυνατότητα επιμόρφωσης των αναπληρωτών εκπαιδευτικών (ούτε καν εξ’ αποστάσεως με τη χρήση της τεχνολογίας). Η μόνη ουσιαστική λύση που υπάρχει για την ακαδημαϊκή εξέλιξη των εκπαιδευτικών αυτή τη στιγμή στη χώρα μας (και στην οποία έχει στραφεί η πλειονότητα των νέων εκπαιδευτικών) είναι οι εξ’ αποστάσεως σπουδές σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού (κυρίως της Κύπρου και της Ιταλίας). Το κόστος των σπουδών αυτών είναι από €3.500 έως €7.000, τη στιγμή που ο μέσος μισθός ενός αναπληρωτή εκπαιδευτικού δεν ξεπερνά τις €8.500.

Ακόμη, όσον αφορά στους νέους αποφοίτους και σε όσους πρόκειται να αποφοιτήσουν σύντομα από παιδαγωγικές σχολές, εφαρμόζεται εκ των πραγμάτων ο αποκλεισμός τους από τον χώρο της εκπαίδευσης, καθώς, έχοντας όλοι μηδενική προϋπηρεσία, τη θέση τους θα καταλαμβάνουν νεότεροι συνάδελφοι που έχουν στην κατοχή τους μεταπτυχιακούς ή διδακτορικούς τίτλους ή/και θα έχουν υψηλότερο βαθμό πτυχίου. Για παράδειγμα, ένας απόφοιτος του 2019 με βαθμό πτυχίου 8,5 θα προηγείται ως προς το διορισμό από έναν απόφοιτο του 2014 με βαθμό πτυχίου 8.

Ως Σύλλογος Εκπ/κών ΠΕ, αλλά και ως εκπαιδευτική κοινότητα, θεωρούμε δίκαιο και ζητάμε α) πολύ πιο γενναία μοριοδότηση του συνόλου της προϋπηρεσίας και της ημερομηνίας κτήσης πτυχίου, β) μια μεταβατική περίοδο ως την εφαρμογή του νέου συστήματος, έτσι ώστε και οι σημερινοί φοιτητές παιδαγωγικών σχολών να γνωρίζουν τα νέα δεδομένα καθώς και γ) ταυτόχρονη δραστηριοποίηση του Υπ. Παιδείας ως προς την επιμόρφωση των εκπ/κών (εκπαιδευτικές άδειες για σπουδές, θέσπιση περισσότερων ΠΜΣ εξ αποστάσεως).

Σας ζητάμε κατηγορηματικά να μην ψηφίσετε το νέο σύστημα διορισμών χωρίς τις απαραίτητες τροποποιήσεις και προσβλέπουμε σε δικές σας ενέργειες ως προς τη δικαίωση των αιτημάτων μας.

Με εκτίμηση,
Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος
Ηλίας Παπαχρήστος

Η Γενική Γραμματέας
Αναστασία Κοντοκώστα”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button