Δυτική ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Έκοψε την πίτα του το Οικονομικό Επιμελητήριο Βορειοδυτικής Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας

Με πολύ μεγάλη επιτυχία, μέσα σε εγκάρδιο κλίμα πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023 στο ξενοδοχείο My Way, η ετήσια εκδήλωση κοπής πίτας τoυ Οικονομικού Επιμελητηρίου Βορειοδυτικής Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας.

Ο Πρόεδρος του φορέα κ. Γεώργιος Παππάς , εκ μέρους της Τοπικής Διοίκησης, απηύθυνε ευχές για δημιουργική και ευτυχισμένη χρονιά και στην εισηγητική του ομιλία αναφέρθηκε στην τρέχουσα οικονομική κατάσταση και σε έναν μικρό απολογισμό των δράσεων της περασμένης τριετίας, ωστόσο αναφέρθηκε και στις προοπτικές αλλά και τα δύσκολα σημεία των οικονομικών εξελίξεων που  βρίσκονται μπροστά.


oikonomiko (14)

Την Πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτα ευλόγησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πατρών  κ.κ. Χρυσόστομος (ο οποίος ήταν και ο τυχερός της βραδιάς, κερδίζοντας το φλουρί), ενώ την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, οι κυρίες και κύριοι βουλευτές της ΝΔ Άγγελος Τσιγκρής, Ιάσονας Φωτήλας και η  Χριστίνα Αλεξοπούλου ενώ από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο  κ. Κωνσταντίνος Μάρκου. Το ΚΚΕ εκπροσώπησε ο κ. Νίκος Καραθανασόπουλος, Βουλευτής Αχαΐας.

Από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος το παρόν έδωσε  ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Τάκης Παπαδόπουλος και από τον Δήμο Πατρέων η  Αντιδήμαρχος κα. Βίβιαν Σαμούρη. Ο Δήμος Ερυμάνθου εκπροσωπήθηκε από τον Δήμαρχο κ. Θεόδωρο Μπαρή. Επίσης στην εκδήλωση παρευρέθηκαν  ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου  Αχαΐας,  κ. Πλάτωνας Μαρλαφέκας, ο Πρόεδρος του  Τεχνικού Επιμελητηρίου κ. Βασίλης Αϊβαλής,  ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών κ. Ζούπας Αθανάσιος και ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πατρών κ. Κωνσταντίνος Ζαφειρόπουλος.  Παρών ήταν και  ο Διοικητής της 6ΗΣ ΥΠΕ κ. Γιάννης Καρβέλης  όπως και εκπρόσωποι των δημοτικών παρατάξεων. Την ΩΡΑ ΠΑΤΡΩΝ εκπροσώπησε ο κ. Γιώργος Ρώρος, από την παράταξη ΣΠΙΡΑΛ ο κ. Πέτρος Ψωμάς και από την ΕΝΩΜΕΝΗ ΠΑΤΡΑ ο κ. Δημήτρης Σακελλαρόπουλος. Χαιρετισμό στην εκδήλωση απέστειλε  ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Μιχάλης Κατρίνης από την Ηλεία. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης αρκετοί εκπρόσωποι των κομμάτων και πολιτευτές.

oikonomiko (13)

Υπό την πατρική στοργή του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη κκ. Χρυσοστόμου και την παρουσία πολλών φίλων, επωνύμων και μη,  ως ευχή όλων εκφράστηκε η επαναφορά στην κανονικότητα να αποτυπωθεί και στα οικονομικά μεγέθη της περιοχής και της χώρας με κοινωνικό πρόσημο.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκαν οι απονομές βράβευσης των Ενώσεων Λογιστών  Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών των νομών Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας, ενός κλάδου που συνεισέφερε τα μέγιστα κατά τη διάρκεια της πανδημίας στην εθνική οικονομία, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες.

Η Διοίκηση του Οικονομικού Επιμελητηρίου Β/Δ Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος ευχαριστεί τα μέλη του ΟΕΕ, καθώς και όλους όσους παρευρέθηκαν και εύχεται υγεία, δύναμη και κάθε καλό για το μέλλον.

oikonomiko (2)

Η ομιλία Προέδρου Οικονομικού Επιμελητηρίου Β/Δ Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος κ. Γεωργίου Παππά, στην εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας

05/02/2023

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,

Το 2023 βρίσκει την ελληνική οικονομία σε τροχιά αναπτυξιακής επιβράδυνσης, αλλά να αντέχει τους κραδασμούς από την ενεργειακή και πληθωριστική κρίση και να αποφεύγει την επιστροφή στην ύφεση.

Το διεθνές περιβάλλον, όμως, παραμένει εξαιρετικά ασταθές και απρόβλεπτο, αφού κανένας δεν ξέρει πότε θα σταματήσει ο ρωσοουκρανικός πόλεμος και πού θα καταλήξει η κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα.

Το 2023 είναι επίσης εκλογική χρονιά για την Ελλάδα, διότι την ερχόμενη άνοιξη θα διεξαχθούν οι εθνικές εκλογές –με ισχυρή πιθανότητα για επαναληπτική κάλπη- και λίγους μήνες αργότερα, τον Οκτώβριο, θα διεξαχθούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές.

Μέσα σε αυτό τη σύνθετη συγκυρία, οι επιχειρήσεις καλούνται να βρουν βηματισμό και να αντέξουν την πίεση που ασκούν τα συσσωρευμένα χρέη από τη δεκαετή οικονομική κρίση και τα lockdown της πανδημίας, σε συνδυασμό με την ακρίβεια λόγω πληθωρισμού και υψηλού ενεργειακού κόστους, αλλά και την αύξηση των επιτοκίων δανεισμού.

Σαφέστατα, η γρήγορη τουριστική ανάκαμψη, οι αυξημένες επενδύσεις και η εισροή πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και  το ΕΣΠΑ είναι θετικές παράμετροι που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε.

Είναι όμως αναγκαίο να συνεχιστούν οι παρεμβάσεις στήριξης των επιχειρήσεων, η χορήγηση κινήτρων για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους και η εξεύρεση δίκαιου και ρεαλιστικού πλαισίου ρύθμισης του ιδιωτικού χρέους. Είναι αυτονόητη φυσικά η πολιτική σταθερότητα, ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος.

Οφείλουμε όμως να υπογραμμίσουμε την ανάγκη ουσιαστικής ενίσχυσης των επιχειρήσεων στην Περιφέρεια, και ιδιαίτερα των ΜμΕ, οι οποίες τα προηγούμενα χρόνια στερήθηκαν πολύτιμούς πόρους εξαιτίας των μη βιώσιμων οικονομικών τους δεδομένων. ΄

Αυτό ήταν άδικο, διότι οι ΜμΕ είναι η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας, επομένως ο κλονισμός τους διαταράσσει την κοινωνική συνοχή και οδηγεί στην περιθωριοποίηση και εντέλει στην ενίσχυση των άκρων.

Έχουμε μπροστά μας τρία σημαντικές πηγές πόρων, το Ταμείο Ανάκαμψης, τον Αναπτυξιακό Νόμο και το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, το οποίο είναι στο στάδιο του σχεδιασμού.

Επειδή το επιχειρηματικό περιβάλλον είναι άκρως ανταγωνιστικό, θα πρέπει να διασφαλιστεί η διαφάνεια και η «οικονομική» δικαιοσύνη στην κατανομή των πόρων, προκειμένου οι ΜμΕ να διεκδικήσουν αυτά που τους αναλογούν και μπουν σε τροχιά βιώσιμης και εξωστρεφούς ανάπτυξης σε βάθος χρόνου.

Είναι επιτακτική ανάγκη και ο μετασχηματισμός του παραγωγικού μοντέλου με βάση τις ευρωπαϊκές οδηγίες. Η περιφερειακή επιχειρηματικότητα του 2030 πρέπει να είναι ψηφιακή, «πράσινη» και να προάγει την κοινωνική κινητικότητα μέσα από τη συνεχή εκπαίδευση και επιμόρφωση.

Κυρίες και Κύριοι,

Εδώ οφείλω να αναφέρω ότι ως Οικονομικό Επιμελητήριο Δυτικής Ελλάδας, το πρώτο μας μέλημα, ήταν να έρθουμε σε επαφή με τους συλλόγους των λογιστών της ΠΔΕ. Αφουγκραστήκαμε τα προβλήματά τους και καταγράψαμε όλες τις προτάσεις τους προκειμένου να τις προωθήσουμε στην κεντρική διοίκηση του ΟΕΕ, στα αρμόδια υπουργεία και στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Με μια σειρά από επιστολές και συναντήσεις φροντίσαμε με την τεκμηριωμένη υποβολή προτάσεων, για την γνωστοποίηση όλων των θεμάτων που ενέκυψαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και αφορούσαν τους συναδέλφους, αλλά και των στρεβλώσεων που αναδείχθηκαν λόγω της πανδημίας. Διοργανώσαμε και υλοποιήσαμε σεμινάρια δια ζώσης και υβριδικά, καθώς και ενημερωτικές εκδηλώσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης, για το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 αλλά και για επιμέρους ζητήματα του κλάδου μας, όπως οι κρατικές δράσεις ενίσχυσης, ζητήματα φορολογίας εισοδήματος, Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, Εργατικά, Ηλεκτρονικά Βιβλία MyData κλπ διότι θέλουμε τα μέλη μας να διατηρούν υψηλό επίπεδο κατάρτισης και πληροφόρησης, για να μπορούν με την σειρά τους να παρέχουν ολοκληρωμένες υπηρεσίες στους πελάτες τους. Σε επίπεδο συνεισφοράς στην περιφερειακή και τοπική διακυβέρνηση, συμμετείχαμε ενεργά με προτάσεις στην Διαβούλευση του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για τη Νέα Προγραμματική Περίοδο 2021-2027, διαβούλευση για το πρόγραμμα ενίσχυσης της ΠΔΕ προς τις επιχειρήσεις λόγω των επιπτώσεων από τον covid. Διαβούλευση για τα επιχειρησιακά προγράμματα διαφόρων δήμων της ΠΔΕ περιόδου 2021-2027. Προτάσεις σε φορείς της Ευρωπαϊκή ένωσης σχετικά με τις αναγκαιότητες αναπτυξιακής στρατηγικής της ΠΔΕ.

Συνδιοργανώσαμε με λοιπούς φορείς της πόλης και την υποστήριξη τη ΠΔΕ, το συνέδριο για την ενέργεια από το οποίο προέκυψαν πολύ χρήσιμα συμπεράσματα. Συμμετείχαμε στο φόρουμ ανάπτυξης με σημαντικές θεματικές ενότητες και καταξιωμένους ομιλητές, πολιτικούς, θεσμικούς και ακαδημαϊκούς για ζητήματα που αφορούν την Οικονομία και το Ταμείο Ανάκαμψης, τις συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα και πρόσφατα για τις προκλήσεις και τις προοπτικές στην ενέργεια, αλλά και στο Ολυμπια Φορουμ με προτάσεις για την βιώσιμη ανάπτυξη και χρηματοδοτήσεις στο προγραμματικό πλαίσιο 2021-2027.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας και των συνεργειών που θέλουμε με τα πανεπιστήμιο Πατρών, παραστήκαμε σε εκδηλώσεις των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών τμημάτων Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης επιχειρήσεων, όπου ενημερώσαμε τους φοιτητές για τον ρόλο του ΟΕΕ καθώς και για σύγχρονα θέματα οικονομικής επιστήμης.

Ήδη έχουμε συμφωνήσει με τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και υπογράφουμε την ερχόμενη εβδομάδα, Μνημόνιο συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Πατρών, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Σχολή Κοινωνικών επιστημών, στο πλαίσιο της εξωστρέφειας και των συνεργειών για μια σειρά από ζητήματα οικονομικού, λογιστικού και φορολογικού αντικειμένου. Η καθιέρωση της υποχρεωτικής εξάμηνης πρακτικής άσκησης των φοιτητών σε λογιστικά γραφεία και εταιρείες προκειμένουθ να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία και ενδεχομένως μια μόνιμη θέση απασχόλησης, αποτελεί ύψιστη προτεραιότητά μας. Οι φοιτητές μας πρέπει να γνωρίζουν τον ρόλο του ΟΕΕ και σε αυτήν την κατεύθυνση οφείλουμε να παρουσιάζουμε τις δράσεις μας και τον επαγγελματικό προσανατολισμό περί της οικονομικής επιστήμης.

Σε κεντρικό επίπεδο, μεταξύ άλλων, θεσμοθετήσαμε το επάγγελμα του εσωτερικού ελεγκτή, μια πολύ χρήσιμη ειδικότητα για τις επιχειρήσεις και συνεχίζουμε με μια πολύ σημαντική αλλαγή που θα πρέπει να υλοποιηθεί. Την πλήρωση θέσεων προϊσταμένων οικονομικών υπηρεσιών σε δημόσιες υπηρεσίες, να πραγματοποιείται μόνο από οικονομολόγους, μέλη του ΟΕΕ και όχι και από άλλες ειδικότητες. Επιπρόσθετα στα σχέδια είναι να κατοχυρωθεί το επάγγελμα του συμβούλου οικονομολόγου μελετητή, με πιστοποίηση του για την συμμετοχή του στη μελέτη και την καθιέρωση της υπογραφής του σε όλα τα έργα, όπως με τους λογιστές.

Κυρίες και Κύριοι,

τα τελευταία δώδεκα χρόνια χάθηκε η ελπίδα, χάθηκε η αισιοδοξία για καλύτερες ημέρες, διότι πολλαπλασιάστηκαν τα λουκέτα και εκατοντάδες επιχειρήσεις ανέστειλαν τη λειτουργία τους.

Η επόμενη μέρα δεν είναι εύκολη, γιατί οι κρίσεις είναι πια κανονικότητα. Υγειονομική, πανδημική, ενεργειακή, πληθωριστική, κλιματική. Η θωράκιση των επιχειρήσεων απέναντι σε αυτούς τους κινδύνους επιβάλλει στοχευμένη διάθεση και απορρόφηση πόρων -και ανά κλάδο και ανά περιφέρεια- από τις μικρές επιχειρήσεις, ώστε η χρηματοδότηση αυτή να οδηγεί σε πραγματική σύγκλιση με τις μεγάλες επιχειρήσεις και να μη διευρύνει κι άλλο το μεταξύ τους χάσμα. Παράλληλα, οι συνεργασίες και οι συνέργειες των επιχειρήσεων, στο σύγχρονο μεταβαλλόμενο μπεριβάλλον μπορούν να οδηγήσουν σε οικονομίες κλίμακος και ανταπόκριση στον διεθνή ανταγωνισμό, ψηφιακό και δια ζώσης.

Για τη Δυτική Ελλάδα οι προκλήσεις είναι πολλές και σύνθετες. Η άρση γεωγραφικών ανισοτήτων με ισχυρές υποδομές και μεταφορές, η ενθάρρυνση της γυναικείας επιχειρηματικότητας, η στήριξη δομών πρόνοιας και τα προγράμματα κατά της ανεργίας, πρέπει να είναι βασικές παράμετροι της περιφερειακής ανάπτυξης, διότι η οικονομική ανάπτυξη δίχως κοινωνική συνοχή θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε κοινωνική αστάθεια.

Ταυτόχρονα, πρέπει να αυξήσουμε το τουριστικό μας μερίδιο στο πανελλαδικό ΑΕΠ, να μετασχηματίσουμε τoν πρωτογενή τομέα και να συνδέσουμε το Πανεπιστήμιο με την επιχειρηματικότητα, με όρους ισοτιμίας και όχι ετεροβαρείς προφανώς. Με εξωστρέφεια, καινοτομία και συνέργειες θα καταφέρουμε να θέσουμε την ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη της Δυτικής Ελλάδας σε στέρεα θεμέλια.

Ως οικονομικό Επιμελητήριο Β/Δ Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος, θα είμαστε αρωγοί σε όλες τις συλλογικές προσπάθειες. Για να εφαρμόσουμε την αρχή μας. ΟΕΕ: Χρήσιμο στα Μέλη του, Ωφέλιμο στην Πολιτεία.

Καλή και Δημιουργική Χρονιά

oikonomiko (13)

oikonomiko (12)

oikonomiko (11)

oikonomiko (10)

oikonomiko (9)

oikonomiko (8)

oikonomiko (7)

oikonomiko (6)

oikonomiko (5)

oikonomiko (4)

oikonomiko (3)

oikonomiko (2)

oikonomiko (1)

Τοπική Διαφήμιση
papathanasiou tsalafouti Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button