ΓεγονόταΡοή Ειδήσεων

Έκκληση από ΕΟΔΥ: Μην πάτε αμέσως για τεστ

Τι γίνεται μετά από επαφή με κρούσμα - προσοχή στα rapid test

Συνεχίζονται καθημερινά οι έλεγχοι από τις Κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ στην ευρύτερη περιοχή του Αγρινίου, με στόχευση στις ιχνηλατήσεις, εργασιακούς χώρους, εργάτες γης, υπηρεσίες κλπ.

Τις τελευταίες μέρες δεν έχει επιβεβαιωθεί κάποιο θετικό κρούσμα, ενώ οι έλεγχοι συνεχίζονται αμείωτα, όπου χρειάζεται.

Ο ΕΟΔΥ και σε τοπικό επίπεδο, ζητά από τους πολίτες να μην πηγαίνουν αμέσως για τεστ, όταν έρθουν σε επαφή με κρούσμα, ή με στενή επαφή κρούσματος. “Το βέβαιο είναι ότι την ίδια μέρα, ή σε μια – δυο μέρες από την επαφή, το τεστ θα βγει αρνητικό και αυτό είναι λάθος. Το σωστό είναι μετά την επαφή, το τεστ να γίνεται σε πέντε με έξι μέρες” , λένε στο agriniopress, τοπικοί παράγοντες του ΕΟΔΥ, σημειώνοντας μάλιστα πως αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Ουσιαστικά, οι πολίτες θα πρέπει να ακολούθησαν την τακτική που ακολούθησε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης που έκανε μαζί με τους συνεργάτες του τεστ έξι μέρες μετά την επαφή του με επιβεβαιωμένο κρούσμα. Το εξαήμερο αυτό, βρίσκονταν, όπως είναι γνωστό, σε εθελοντική καραντίνα.

Τα “γρήγορα” τεστ

Στο μεταξύ, απορίες έχουν προκληθεί και με την διεξαγωγή των λεγόμενων ράπιντ τεστ. Πρόκειται για τεστ που έχουν έναν βαθμό απόκλισης και διενεργούνται και από ιδιωτικές δομές υγείας. Ο ΕΟΔΥ διευκρινίζει πως εφόσον ένα γρήγορο τεστ βγει θετικό, απαιτείται να γίνει επανέλεγχος, ώστε να επέλθει πλήρης επιβεβαίωση και τα σχετικά στοιχεία του ασθενούς να καταχωρηθούν στο σύστημα, να γινουν ιχνηλατήσεις κλπ.

Αυτό γιατί έχει δοθεί -λανθασμένα σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ- η εντύπωση πως μετά από ένα θετικό ράπιντ τεστ, ο πολίτης δεν είναι υποχρεωμένος να επαναλάβει την εξέταση. Μάλιστα, φέρεται πως δεν καταχωρείται στο σύστημα και ουσιαστικά, εφόσον δεν το επιθυμεί, για δικούς του λόγους, μπορεί να συνεχίσει κανονικά τη ζωή του! Αυτή η -ανεύθυνη- συμπεριφορά θα μπορούσε να μετατραπεί σε “βόμβα” διασποράς του νέου κορωνοϊού.

Επομένως επισημαίνεται πως εφόσον ένας πολίτης βρεθεί θετικός στο “γρήγορο τεστ” θα πρέπει να αυτοπεριοριστεί , να δείξει υπευθυνότητα και να προχωρήσει αμεσως  στο τεστ μοριακού ελέγχου. Αντίστοιχη υπευθυνότητα βέβαια, οφείλουν να επιδείξουν και οι φορείς, δημόσιοι ή ιδιωτικοί που διενεργούν ράπιντ τεστ.

Ως προς την διεξαγωγή τεστ σε πολίτες που το επιθυμούν, μέσα στις επόμενες μέρες το Κέντρο Υγείας Αγρινίου (πρώην ΙΚΑ) θα αναλάβει το συγκεκριμένο έργο. Τα τεστ θα γίνονται μετά από ραντεβού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button