Δυτική ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Εκδρομή του Ι.Ν. Αποστόλου Φιλίππου Γραμματικούς στην Αγιο-Μετεωρίτικη πολιτεία (φωτο)

Την πρώτη του προσκυνηματική εκδρομή για φέτος, διοργάνωσε ο Ιερός Ναός Αποστόλου Φιλίππου Γραμματικούς χθες, Σάββατο 2 Ιουνίου 2018, με τη συμμετοχή 70 ατόμων στις Ιερές Μονές της Αγιο-Μετεωρίτικης πολιτείας.

Αναλυτικότερα, στις 6:00 το πρωί του Σαββάτου οι εκδρομείς συγκεντρώθηκαν στον Ιερό Ναό Αποστόλου Φιλίππου Γραμματικούς και μέσω Ιονίας Οδού έκαναν μια στάση πριν τα Γιάννενα για τον πρωινό τους καφέ. Εν συνεχεία μέσω της Εγνατίας Οδού έφθασαν στις 11:00 το πρωί στην ανδρική κοινοβιακή Ιερά Μονή Βαρλαάμ. Εκεί προσκύνησαν την Ιερά Εικόνα της Παναγίας της Τριχερούσας που προσφάτως και συγκεκριμένα στις 4 Φεβρουαρίου 2018 υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σταγών και Μετεώρων κκ Θεοκλήτου έγινε η ενθρόνιση του πιστού αντιγράφου της θαυματουργού Εικόνος που βρίσκεται στην Ιερά Μονή Χιλανδαρίου Αγίου Όρους. Η Παναγία Τριχερούσα ανήκει στον εικονογραφικό τύπο της Οδηγήτριας. Προέρχεται από τη μονή του Αγίου Σάββα των Ιεροσολύμων. Στο κάτω αριστερό μέρος της εικόνας βρίσκεται ένα τρίτο χέρι, δηλαδή το κομμένο στη Δαμασκό χέρι του Ιωάννη Δαμασκηνού, ο οποίος συκοφαντήθηκε από τον Λέοντα Γ΄ στον χαλίφη της Δαμασκού, λόγω της εικονοφιλίας του. Επειδή όμως, σύμφωνα με την παράδοση, το κομμένο χέρι αποκαταστάθηκε με θαυματουργό τρόπο από την Παναγία, έκτοτε εικονίζεται ως αφιέρωμα. Το 1217 περιήλθε στη κατοχή του Σέρβου Αρχιεπισκόπου Σάββα. Η εικόνα έμεινε στη Σερβία για αρκετά χρόνια μέχρι τις αρχές του 15ου αιώνα, οπότε μεταφέρθηκε στο Άγιον Όρος για να μην πέσει στα χέρια των Τούρκων. Από τότε η εικόνα βρίσκεται στη Μονή Χιλανδαρίου.


Αφού μίλησε στους εκδρομείς περί της Ιεράς Μονής ο σεβασμιος Καθηγούμενος, γέροντας Ισίδωρος, τους ανέλυσε και τη θαυμάσια εικονογραφία της Δευτέρας Παρουσίας του Κυρίου που βρίσκεται στον Νάρθηκα της Ιεράς Μονής.

Έπειτα ξεναγήθηκαν στο χώρο που βρίσκεται το κελάρι, το δίχτυ που ανέβαζαν τα παλαιότερα χρόνια τρόφιμα και άλλα είδη και εν συνεχεία ξεναγήθηκαν και στο Μουσείο Εκκλησιαστικών κειμηλίων της Ιεράς Μονής.

Αφού έλαβαν την ευχή του Καθηγουμένου αναχώρησαν για τη γυναικεία Ιερά Μονή Αγίου Στεφάνου όπου και πάλι ξεναγήθηκαν από τις γερόντισσες της Ιεράς Μονής για το ιστορικό του Μοναστηριού.

Αφού γευμάτισαν σε παρακείμενο εστιατόριο αναχώρησαν για την πόλη των Τρικάλων για τον απογευματινό τους καφέ.

Θαύμασαν τον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου, αλλά και τα ερείπια της οικίας του Αγίου Εφραίμ του θαυματουργού. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με προφορικές μαρτυρίες, το σπίτι όπου γεννήθηκε στα Τρίκαλα το 1384 ο Άγιος Εφραίμ κατέρρευσε έπειτα από έναν μακρύ και δύσκολο χειμώνα, με πολλά χιόνια και έντονες βροχοπτώσεις. Σύμφωνα με την προφορική παράδοση, το σπίτι όπου έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής του ο Άγιος Εφραίμ, κατά κόσμον Κωνστανίνος Μόρφης, βρίσκονταν στις όχθες του Ληθαίου, στο ύψος της «Αύρας».

Ύστερα από τον απογευματινό τους καφέ, οι εκδρομείς πήραν το δρόμο της επιστροφής με άφιξη στη Γραμματικού περίπου στις 10:00 το βράδυ, γεμάτοι πνευματικά εφόδια και πολλές εμπειρίες.

Δείτε φωτογραφίες:


Τοπική Διαφήμιση
Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button