Δυτική Ελλάδα

Εκδήλωση του ΚΚΕ στον Αστακό για "τις ομάδες του Βασίλη Τσέλιου και Νίκου Χελμού στο Ξηρόμερο"

po-tselios-helmos-kkeΗ ΚΟΒ Ξηρομέρου του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση για τις ομάδες του Βασίλη Τσέλιου (Γεροδήμος) και Νίκου Κομπλίτση (Χελμός) στο Ξηρόμερο.Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 10 Αυγούστου ώρα 20:30 στην αίθουσα του δημαρχείου Αστακού.

Η ανακοίνωση του ΚΚΕ αναφέρει:


Διδασκόμαστε από την τρίχρονη εποποιία του ΔΣΕ (1946-1949), τους δεκάδες χιλιάδες μαχητές και τις μαχήτριες που έγραψαν σελίδες απαράμιλλου ηρωισμού.

Η ΚΟΒ Ξηρομέρου του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση για τις ομάδες του Βασίλη Τσέλιου (Γεροδήμος) και Νίκου Κομπλίτση (Χελμός) στο Ξηρόμερο.

Στη Στερεά Ελλάδα, στη Ρούμελη, ο ΔΣΕ έχει ιδιαίτερα ένδοξη και ηρωική ιστορία!

Στην περιοχή της Δυτικής Στερεάς ιδρύεται Αρχηγείο του ΔΣΕ στα τέλη του 1946 με αρχηγό τον Νίκο Διενή (Παπούα), ενώ στη συνέχεια το Φλεβάρη του 1948 συγκροτείται η 2η Μεραρχία του ΔΣΕ με διοικητή τον Γιάννη Αλεξάνδρου (Διαμαντή).

Ο Γεροδήμος και ο Χελμός!

Στα τέλη του 1945 μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας, η κατάσταση υπήρξε δραματική για τους αγωνιστές του ΕΛΑΣ και του ΕΑΜ. Η «λευκή τρομοκρατία» άνοιγε τα μαύρα της φτερά πάνω από όλη την χώρα και οι σφαγές, οι διώξεις και οι εκτελέσεις είχαν λάβει τρομαχτικές διαστάσεις. Ιδιαίτερα στην περιοχή του Ξηρομέρου το πογκρόμ ήταν ανελέητο, καθώς εκεί είχε μεγάλες δυνάμεις το ΚΚΕ, το ΕΑΜ και ο ΕΛΑΣ. Την περίοδο αυτή σχηματίζονται οι πρώτες ΟΕΚΑ (Ομάδες Ενόπλων Καταδιωκόμενων Αγωνιστών), που έθεσαν τις βάσεις για την δημιουργία του ένδοξου Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Η πρώτη ομάδα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας ήταν του Βασίλη Τσέλιου (Γεροδήμος) στο Ξηρόμερο και στη συνέχεια του Νίκου Κομπλίτση (Χελμός). Οι ομάδες αυτές, μαζί με άλλες, έπαιξαν αποφασιστικό ρόλο ώστε στα τέλη του 1946 να ιδρυθεί το Αρχηγείου Δυτικής Στερεάς του ΔΣΕ.

Στα πρόσωπά τους τιμάμε όλου εκείνους τους αγωνιστές από την περιοχή του Ξηρομέρου, που με αποφασιστικότητα οργάνωσαν και συμμετείχαν με κάθε τρόπο για την δημιουργία του ΔΣΕ.po-tselios-helmos-kke2

70 χρόνια μετά τον τιτάνιο αγώνα του ΔΣΕ, εμπνεόμαστε για την καθημερινή πάλη. Για κάθε εργαζόμενο, ιδιαίτερα για τους νέους και τις νέες ο αγώνας του ΔΣΕ αποτελεί σπουδαίο δίδαγμα. Δείχνει τη δύναμη του λαού, που όταν θέλει και το αποφασίζει ξεπερνάει φόβους και δισταγμούς, μπορεί να τα βάλει µε “υπέρτερες” δυνάμεις, να διεκδικήσει τη ζωή που του στερούν σήμερα!

Το ΚΚΕ, έμπειρο και διδαγμένο, φιλοδοξεί και μπορεί να γίνει  ο φάρος της νέας και νικηφόρας ταξικής αναμέτρησης για το σοσιαλισμό, που είναι αναγκαίος, επίκαιρος και ρεαλιστικός.

Καλούμε τους εργαζόμενους, τους νέους και τις νέες του Νομού μας να συμμετέχουν για να γνωρίσουμε την πραγματική ιστορία των αγώνων του λαού μας.

Την ιστορία που είτε την κρύβουν είτε τη διαστρεβλώνουν, επειδή ξέρουν καλά ότι ο αγώνας του ΔΣΕ αποτέλεσε την κορυφαία στιγμή της ταξικής πάλης, τον 20ο αιώνα, στη χώρα μας.

 

 

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button