Τέχνες

Eκδήλωση στο Αγγελόκαστρο: «Η Μάνα» του κορυφαίου γλύπτη Χρήστου Καπράλου (video)

pol-kapralos-manaΣτο Δημοτικό Διαμέρισμα Αγγελοκάστρου του Δήμου Αγρινίου πραγματοποιήθηκε μια ιδιαίτερη εκδήλωση στο πλαίσιο της «Γιορτής της μητέρας», αφιερωμένη στην Ευγενία Καπράλου, την μητέρα του κορυφαίου γλύπτη Χρήστου Καπράλου.

Η Ευγενία Παπαγεωργίου (ήταν το πατρικό της όνομα) γεννήθηκε στο Αγγελόκαστρο όπου πέρασε φτωχικά τα παιδικά της χρόνια.

Παντρεύτηκε τον Θόδωρο Καπράλο και έζησε στο Παναιτώλιο. Απέκτησε δύο γιους, τον Σπύρο και τον Χρήστο και μία κόρη την Μελπομένη. Καπνοφύτισσα η ίδια, εργάστηκε σκληρά με τον σύζυγό της για να τα βγάλουν πέρα.

Ο Χρήστος από μικρός έδειξε το ταλέντο του για την τέχνη και στην επιλογή του αυτή βρήκε μεγάλη συμπαράσταση από την μητέρα του, την Κυρά Βγένα, όπως την αποκαλούσαν. Η Κυρά Βγένα όχι μόνο τον στήριξε ηθικά αλλά ήταν και το πρώτο μοντέλο που στέκονταν με τις ώρες ακίνητη για να μπορέσει ο Χρήστος να την αποτυπώσει στον πηλό και τα σχέδιά του. Τελικά κατάφερε να την κάνει οικουμενικό σύμβολο.

Τα περισσότερα γλυπτά που φιλοξενεί η Παπαστράτεια Γλυπτοθήκη Χρήστου Καπράλου στο Αγρίνιο είναι αφιερωμένα στη μάνα του μεγάλου γλύπτη και θα μπορούσε κάλλιστα να είναι μια έκθεση αφιερωμένη στην κάθε μάνα.

Το τεράστιο άγαλμα της Κυρά Βγένας στον περίβολο της Βουλής των Ελλήνων εκφράζει την κάθε μάνα.

pol-mana-kapralou (3)Η εκδήλωση στο Αγγελόκαστρο που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο με τη συνεργασία της Τοπικής Κοινότητας και της Κοινωφελούς Επιχείρησης  του Δήμου Αγρινίου κέντρισε το ενδιαφέρον του κόσμου. Παρέστησαν πολλοί φιλότεχνοι, κάτοικοι του χωριού, οι αντιδήμαρχοι κ. Γρίβας, Παπαγεωργίου, Αδάμης και Καλαντζής, ο υποδιοικητής της 6ης ΥΠΕ Μ. Ζαμπάρας.

Την εκδήλωση άνοιξε η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, κα Μαρία Παπαγεωργίου, ενώ ο  Πρόεδρος της Δ.Ε Αγγελοκάστρου Δημήτρης Αρωνιάδας , αναφέρθηκε με λόγια αγάπης στη μητέρα του γλύπτη  Χρ. Καπράλου και  υπενθύμισε ότι έλκει την καταγωγή της από το Αγγελόκαστρο.

Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης  η κ.Ευγενία  Καπράλου – Γιανούτσου ,η οποία αναφέρθηκε στα  βιώματα από τη «γιαγιά Ευγενία» , μέσα από   ανθρώπινες,  γλαφυρές και -άγνωστες για το κοινό-  αφηγήσεις  των δικών της ανθρώπων. Η  κα Καπράλου-  Γιαννουτσου , έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα δύσκολα, φτωχικά  χρόνια  του Χρ. Καπράλου  στο Παναιτώλιο.Στη συνέχεια η κ.Μίρκα  Παλιούρα -Ιστορικός Τέχνης ,μίλησε  για τη  ζωή και το έργο του Χρήστου Καπράλου με εκτενή αναφορά στην πολυσχιδή προσωπικότητα με το μεγάλο και πολυδιάστατο έργο του Αιτωλοακαρνανία  γλύπτη Χρ. Καπράλου , ενός από τους σπουδαιότερους Έλληνες  γλύπτες του 20 ου αιώνα,  τονίζοντας την επιβλητική και εμβληματική  μορφή στην ιστορία της σύγχρονης ελληνικής  γλυπτικής.

pol-mana-kapralou (4)

Η κ. Σπυριδούλα  Πιρπίλη -Φιλόλογος / Μουσειολόγος ,όπου  αναφέρθηκε στο έργο του Χρήστου Καπράλου , στη γνησιότητα και ελληνικότητα του έργου του, ο οποίος είχε ως αφετηρία στα έργα του ,την ανθρώπινη  μορφή  και δει , την εμβληματική  μορφή της μάνας του,  σε πολλαπλές γλυπτικές  αποδόσεις.

Ο κ.Γεώργιο  Κλουβάτος  – Αρχιτέκτων , Γκαλερίστας  ο οποίος αναφέρθηκε στις διαπροσωπικές σχέσεις των καλλιτεχνών, με ιδιαίτερη  αναφορά  στη γνωριμία  του πατέρα του , με το Χρ. Καπράλο.

Ο κ.Απόστολος  Κούστας – Εικαστικός  / Χαράκτης , όπου  έκανε  αναφορά στο έργο Χρ. Καπράλου , ο οποίος δούλευε  τα έργα του με όλα τα ειδή των υλικών όπως: πηλός, γύψος, μάρμαρο, φύλλα  χαλκού, ακόμη και πέτρες και άλλες πρώτες  ύλες,  όπως πωρόλιθος και ξύλο (ευκάλυπτος), αποδεικνύοντας  την ικανότητά  του να εκφράζεται  με διαφορετικά  μέσα.

Η εκδήλωση  έκλεισε  με  την  προβολή ταινίας από την ζωή του Χρήστου Καπράλου ,η οποία  είχε  προβληθεί  πριν χρόνια , από την εκπομπή «παρασκήνιο»  της ελληνικής  τηλεόρασης. Στην ταινία, εκτός από το  Χρ. Καπράλο, μιλούν  η σύντροφος της ζωής του  Σούλη και ο υπεύθυνος της Δημοτικής Γλυπτοθήκης  Αγρινίου Χρ.  Καπράλου, κος Μιλτιάδης Γρηγορόπουλος.

Παράλληλα, εκτέθηκαν έργα των μαθητών του δημοτικού σχολείου Αγγελοκάστρου με θέμα : ΄΄Η ΜΑΝΑ΄΄.

Την εκδήλωση  συντόνισε ο Υπεύθυνος των σχολικών δραστηριοτήτων της Α/θμιας Εκπαίδευσης, κ. Θεόδωρος Τσιλίκας.
pol-mana-kapralou (5)

Δείτε το βίντεο:

pol-mana-kapralou (6)

pol-mana-kapralou (7)

pol-mana-kapralou (8)

pol-mana-kapralou (9)

pol-mana-kapralou (10)

Με πληροφορίες από το http://www.postmodern.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button