ΕξελίξειςΠολιτική

Εκδήλωση ΑΝΤΑΡΣΥΑ: «Καπιταλιστική κρίση και ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί οδηγούν στον πόλεμο»

antarsya-antikapitalistiki-2

Εκδήλωση συζήτηση διοργανώθηκε την περασμένη Τέταρτη στο Αγρίνιο από την αντιπολεμική διεθνιστική κίνηση με θέμα «Καπιταλιστική κρίση και ενδοϊμπεριαλιστικοί  ανταγωνισμοί οδηγούν στον πόλεμο, όχι στον αντιδραστικό άξονα Ισραήλ-Αιγύπτου- Ελλάδας-Κύπρου», η οποία στηρίχτηκε από την Τ.Ε. ΑΝΤΑΡΣΥΑ Αγρινίου, με ομιλητή τον Φραγκούλη Γιάννη, μέλος της προαναφερόμενης κίνησης.
Η ανακοίνωση αναφέρει:

Στην εισήγηση του ο Φραγκούλης Γιάννης ανέπτυξε την σημερινή κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης ,της Μέσης Ανατολής, στην ένταση μεταξύ Ελλάδας Τουρκίας, στην ασταθή περιοχή των Βαλκανίων και του Μακεδονικού ζητήματος και τη θέση της Ελλάδας σε αυτή την περιοχή.

Σύμφωνα με την εισήγηση του οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι είναι κύριο χαρακτηριστικό του καπιταλιστικού συστήματος και της μορφής ανάπτυξης του. Το κυριότερο χαρακτηριστικό των περιφερικών τοπικών πολέμων είναι η κερδοφορία. Οι συγκρούσεις των ισχυρών του κόσμου, πρώτα και κύρια των Αμερικανών μέσο του στρατιωτικού του μηχανισμού και του ΝΑΤΟ, έρχεται σε σύγκρουση με την σημερινή  Ρώσικη επιρροή, παλαιοτέρα με την Σοβιετική Ένωση και το Ανατολικό μπλοκ. Η μέση Ανατολή εδώ και χρόνια αποτελεί πεδίο εμπόλεμης ζώνης, ενώ ακόμη και σήμερα οι μάχες στην Σύρια συνεχίζονται με την συμμέτοχη των μεγάλων δυνάμεων, της Τουρκιάς , των Κούρδων και του ISIS. Η Αμερική μετά τον πόλεμο σε Ιράν και Ιράκ με στόχο το πέρασμα του ορυκτού πλούτου στα χέρια των πολυεθνικών συνεχίζει να μοιράζει τη λεία του φυσικού πλούτου των περιοχών χωρίς να διστάζει να καταστρέφει εκατομμύρια ανθρώπους, υποδομές, κτήρια, εργοστάσια, ολόκληρες πόλεις, να βαφτίζουν όποιoν είναι αντίθετος στα συμφέροντα τους δικτάτορα και να τον εκτελούν. Το κράτος τρομοκράτης του Ισραήλ εδώ και χρόνια καταπατά τα εδάφη των Παλαιστινίων σκοτώνει άμαχο πληθυσμό, επεκτείνει συνεχώς τους οικισμούς  και έχει περιορίσει τους Παλαιστινίους στην λωρίδα της Γάζας  και συνολικά την Παλαιστίνη σε μια μικρή γεωγραφική  περιοχή.  Την ιδία ώρα το Ισραήλ αποτελεί το χωροφύλακα της Αμερικής στην περιοχή με τα σύγχρονα όπλα που διαθέτει. Το σχέδιο για χτύπημα το άξονα του ‘’κακού’’ τόξου Ιράν, Σύρια, Λίβανος(χεζμπολάχ), Παλαιστίνης αποτελεί κύριο στόχο του ΝΑΤΟ για την εξυπηρέτηση των σχεδίων τους. Ο ένοπλος αγώνας των Κούρδων από τρομοκρατικός ,όπως των χαρακτήριζαν τα προηγούμενα χρόνια, είναι τώρα βολικός γιατί απλά τους εξυπηρετεί η αντίσταση των Κούρδων στη Συρία.

antarsya-antikapitalistiki-1Υποστήριξε ότι η  συνεργασία μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ για την εξόρυξη των υδρογονανθράκων με την Τουρκία εκτός, όπως και η δημιουργία Κουρδικού κράτους, αυξάνει την επιθετικότητα της γειτονικής χώρας απέναντι στην Ελλάδα με το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου να είναι προ του πυλών. Οι πολυεθνικές και οι ελληνικές εταιρίες που συνεργάζονται θα αρπάξουν τον πλούτο. Οι λαοί των εμπλεκόμενων περιοχών αν δεν σκοτωθούν στον πόλεμο, υπάρχει ο κίνδυνος να πνιγούν στο Αιγαίο ή να καταλήξουν σε κάποιο hot spot κέντρα διαμονής με άθλιες συνθήκες διαβίωσης και μετά φθηνό εργατικό δυναμικό στα εργοστάσια της Ευρώπης χωρίς δικαιώματα και ελευθερίες. Αυτή θα είναι η τύχη των λαών από τους πολέμους.

Αναφέρθηκε από ομιλητές που πήραν το λόγο η άποψη σύγκρισης της προηγούμενης οικονομικής κρίσης του 1929-30 αποτέλεσμα της οποίας ήταν ο Β’ παγκόσμιος πόλεμος, που γέννησε το φασισμό και το ναζισμό, την πιο ακραία μορφή επιβολής της εξουσίας των πλούσιων απέναντι στους φτωχούς οδηγώντας σε εκατομμύρια νεκρούς. Η εκτίμηση στη σημερινή εποχή της παγκοσμιοποίησης, των πολυεθνικών, του ολοκληρωτικού καπιταλισμού, είναι ότι απομακρύνεται το ενδεχόμενο ενός νέου παγκοσμίου πολέμου. Η κρίση που  ξέσπασε το 2009 αντιμετωπίστηκε οργανωμένα, με την ανακεφαλαιοποίηση  πολλών δις στις τράπεζες. Η κρίση εκτιμάται ότι οξύνει τις ενδοϊμπεριαλιστικές επιθέσεις και τους ανταγωνισμούς και δημιουργεί τοπικούς περιφερικούς πολέμους.

Αναφορά από τοποθέτηση έγινε για την κατάσταση στα βαλκάνια, η εξέγερση των μειονοτήτων αποτελεί εργαλείο για τα σχεδία τους ,δήθεν ότι νοιάζονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα που καταπάτιουνται.  Μετά τους πολέμους  δημιουργούνται προτεκτοράτα μικρών κρατιδίων που κάνουν ότι θέλουν με το παράδειγμα της Γιουγκοσλαβίας να είναι πρόσφατο.

Το θέμα του Μακεδονικού είναι πολύ σοβαρό ζήτημα που δεν μπορούσε να μην συζητηθεί. Οι αλυτρωτικές διαθέσεις των Σκοπίων απέναντι στην Ελλάδα για την ταυτότητα της Μακεδονίας, ότι αυτοί είναι απόγονοι του Μεγάλου Αλέξανδρου, η λογική του επεκτατισμού με χάρτες ως το Αιγαίο είναι πρόκληση απέναντι μας. Καλλιεργεί το μίσος στους λαούς ενώ από την άλλη το ελληνικό κεφάλαιο εδώ και χρόνια κάνει τη δουλεία του στα Σκοπιά και στα Βαλκάνια. Τα ελληνικά συλλαλητήρια  για την Μακεδονία υποστηρίζονται από τμήματα του ελληνικού κεφαλαίου και εκφράζουν την επιθετικότητα χαρακτηρίζοντας την Μακεδονία ως μια και Ελληνική. Ενισχύουν τους έλληνες φασίστες της χρυσής αυγής και άλλους και τους δίνουν έδαφος να δουλεύουν. Οι τακτικές αυτές φέρνουν την πιθανότητα του πολέμου όλο και πιο κοντά. Η ένταξη των  Σκοπιανών στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ εξυπηρετεί πρώτα από όλα τα συμφέροντα των Αμερικανών και των Ευρωπαίων απέναντι στη Ρωσία που έχει επιρροή στην περιοχή από την εποχή του ανατολικού μπλοκ. Η μεταφορά των αγωγών φυσικού αερίου, πετρελαίου, είναι η ουσία της κόντρας των μεγάλων δυνάμεων.

Το συμφέρον των λαών της εργατικής τάξης είναι η συμφιλίωση , το σταμάτημα των πολέμων, ο σεβασμός στα δικαιώματα των πολιτών κάθε κράτους, η ειρηνική συνύπαρξη, η ελεύθερη διακίνηση, ο αγώνας εναντία στην εκμετάλλευση και την καταπίεση του κεφαλαίου, των οργανισμών της ΕΕ, ΝΑΤΟ, ΔΝΤ.

Η συμμέτοχη της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και οι πρόσφατες αποφάσεις για την αναβάθμιση των F-16 με 2,5 δις εξυπηρετούν τα σχεδία του ΝΑΤΟ. Να κλείσουν οι Αμερικανικές βάσεις στην περιοχή, να σταματήσει η μεταφορά των πυρηνικών στον Άραξο και η επέκταση της βάσης της Σούδας. Η δημιουργία και η ανάπτυξη του αντιπολεμικού διεθνιστικού φιλειρηνικού κινήματος μπορεί να τους χαλάσει τα σχέδια.

Η συζήτηση με της τοποθετήσεις έληξε κοντά στις 10μμ και συμμετείχαν 40 περίπου άτομα με έντονη παρουσία νεολαίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button