ΕκδηλώσειςΠολιτισμός

Εκδηλώσεις του Λαογραφικού Ομίλου της ΓΕΑ για τη λήξη της χορευτικής περιόδου

pol-gea-xoroi1

 

Ο Λαογραφικός Όμιλος της Γ.Ε.Α. γιόρτασε το τέλος της χορευτικής περιόδου 2013-2014 με χορούς και τραγούδια της πατρίδας μας. Αναλυτικά η ανακοίνωση για τις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά τις προηγούμενες μέρες και οι ευχαριστίες που απευθύνει ο Λαογραφικός Όμιλος της ΓΕΑ:

“Μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού και χαράς, ολοκληρώθηκαν τη Δευτέρα το βράδυ, (16 Ιουνίου 2014) οι διήμερες εκδηλώσεις λήξης των χορευτικών τμημάτων του Λαογραφικού Ομίλου της Γυμναστικής Εταιρείας Αγρινίου, (Γ.Ε.Α.) στον αύλειο χώρο των Καπνοθηκών Παπαστράτου στο Αγρίνιο.

pol-gea-xoroi2

 

Οι εκδηλώσεις αυτές που τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει θεσμός στην πόλη του Αγρινίου, σηματοδοτούν τη λήξη της τρέχουσας χορευτικής περιόδου και δίνουν τη δυνατότητα στις χορεύτριες και τους χορευτές να προβάλουν και να αναδείξουν το πλούσιο έργο που αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια στα τμήματα και τα εργαστήρια του Λαογραφικού Ομίλου της Γ.Ε.Α.

Πριν την έναρξη των εκδηλώσεων ο έφορος του Λαογραφικού Ομίλου της Γ.Ε.Α. κος Δημοσθένης Καπώνης σε σύντομο χαιρετισμό του μεταξύ άλλων υπογράμμισε την αναγκαιότητα ύπαρξης σχέσεων και δεσμών μεταξύ των φορέων που παράγουν πολιτισμό, τονίζοντας ότι ο χώρος του πολιτισμού δεν προσφέρεται για μοναχικές διαδρομές αλλά για συλλογικές εκφράσεις και διευρυμένες συνεργασίες.

pol-gea-xoroi3

 

Την Κυριακή 15 Ιουνίου 2014 – πρώτη ημέρα της εκδήλωσης – παρουσιάσθηκε, με επαγγελματική θα λέγαμε συνέπεια, από τα παιδικά τμήματα του Ομίλου, ένα πρότυπο χορευτικό δρώμενο με τον χαρακτηριστικό τίτλο: «Άιντε και φύγαμε σ΄ άγνωστα μέρη, άιντε και φύγαμε πάμε παιδιά».

Ουσιαστικά επρόκειτο για μουσική περιήγηση σε ταξιδιωτικούς προορισμούς της χώρας μας, την οποία ενσάρκωσαν με απαράμιλλο επαγγελματισμό οι χορευτές του Ομίλου, κα Κ. Διαμάντη και κος Λ. Νούσης.

pol-gea-xoroi4

 

Όσο για τις περιοχές τα παραδοσιακά τραγούδια των οποίων χορεύτηκαν ήταν, η Ήπειρος, η Αν Ρωμυλία ,η Κ. Μακεδονία, η Ρούμελη, η Κύθνος, καθώς και η Πάρος – Νάξος – Ικαρία.

Επίσης με ξεχωριστή δεξιοτεχνία χορευτήκαν από τους μικρούς χορευτές και χορεύτριες μια σειρά από αυθεντικά ρεμπέτικα τραγούδια, αποσπώντας τον θαυμασμό όλων των παρευρισκομένων .

Τη Δευτέρα  16 Ιουνίου 2014 – δεύτερη ημέρα της εκδήλωσης – παρουσιάστηκε από τα τμήματα ενηλίκων του Ομίλου μια ιδιαίτερα παραδοσιακή μουσικό-χορευτική παράσταση με θέμα: «Αμπέλου μύθοι».

Μια παράσταση με αρκετούς συμβολισμούς αλλά και πολλά βιωματικά χαρακτηριστικά από περιοχές της πατρίδας μας με παράδοση στο αμπέλι και το κρασί, τα οποία αποτύπωσε μέσα από μια εξαιρετική αφηγηματική διαδικασία ο χορευτής του Ομίλου κος Π. Χατζηγεωργίου.

Κατά τη διάρκεια της παράστασης χορεύτηκαν αντιπροσωπευτικά τραγούδια από περιοχές της πατρίδας μας με παράδοση στο αμπέλι και το κρασί, όπως η Αττική, η Θεσσαλία, η Δράμα, τα Νησιά μας, η Φλώρινα και ο Πόντος.

Κατά τη διάρκεια της παράστασης η παραδοσιακή ορχήστρα Επτάσημο, η Κομπανία της Δράμας και η Ποντιακή Ορχήστρα έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό αποσπώντας έτσι τον θαυμασμό όλων.

pol-gea-xoroi5

Ο Λαογραφικός Όμιλος της Γ.Ε.Α., για τη μεγάλη επιτυχία της εκδήλωσης αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει όλους τους συντελεστές της και ιδιαίτερα τις χορεύτριες και χορευτές του, καθώς και τον χοροδιδάσκαλο Γιώργο Τσελίκα με την συνεργάτιδα του Ασπασία Κρικώνη.

Επίσης, ευχαριστεί ιδιαίτερα τον Πρόεδρο του Ιδρύματος Παπαστράτου και Δήμαρχο Αγρινίου κο Π. Μοσχολιό, για την παραχώρηση του αύλειου χώρου των Καπνοθηκών Παπαστράτου, καθώς επίσης και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου για τη διάθεση των καθισμάτων και την κατασκευή της εξέδρας που πραγματοποιήθηκαν οι παραστάσεις.

Τέλος, ευχαριστεί πολύ τους επίσημους χορηγούς όπως αυτοί καταγράφονται στο επίσημο πρόγραμμα των παραστάσεων καθώς επίσης και το τεχνικό και διοικητικό προσωπικό της Γ.Ε.Α. για τη συμβολή τους στην πραγματοποίηση των εκδηλώσεων.

Ωστόσο όμως, ανάλογες ευχαριστίες εκφράζονται προς όλους τους παρόμοιους φορείς και συλλόγους του τόπου μας, με τους οποίους ο Λαογραφικός Όμιλος της Γ.Ε.Α. έχει αναπτύξει σχέσεις συνεργασίας και εμπιστοσύνης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button