Γεγονότα

Χιλιάδες κόσμου στα χαλκούνια (φωτο-video)

koi-xalkounia2013a

Με τη συμμετοχή πολλών χαλκουνάδων και την παρουσία πλήθους κόσμου αναβιώσε και φέτος το έθιμο των χαλκουνιών. Το θέαμα εντυπωσίασε το κοινό, η αυξημένες προσδοκίες του οποίου δεν διαψεύστηκαν, αφού οι χαλκουνάδες έδωσαν για μία ακόμη φορά τον καλύτερό τους εαυτό… και ένα απίστευτο ρεσιτάλ με μπαρούτι, παράδοση και αγάπη για το Αγρίνιο.
Το έθιμο των χαλκουνιών κρατά απ’ την Τουρκοκρατία όταν οι πιστοί Χριστιανοί της εποχής προκειμένου να προστατέψουν τους επιταφίους κατά την περιφορά τους ανακάλυψαν τα χαλκούνια, ώστε με τους σπινθήρες που εκτοξεύονταν σε πολλά μέτρα απόσταση να κρατούν μακριά τους κατακτητές.

Στην πορεία του χρόνου, το έθιμο έλαβε τον χαρακτήρα έντονου ανταγωνισμού μεταξύ των ενοριών του Αγρινίου και διεκόπη μόνο την περίοδο της χούντας για λόγους ασφαλείας. Αναβίωσε όμως ακόμη πιο δυναμικά και οργανωμένα, ιδιαίτερα απ’ τη δεκαετία του ’90, για να φτάσει στις μέρες μας με τη μορφή άτυπου φεστιβάλ, που προβάλει την πόλη σε ολόκληρη την Ελλάδα.Και είναι απολύτως λογικό να συμβαίνει αυτό αφού, όπως ξανά αποδείχθηκε, το θέαμα είναι πραγματικά φαντασμαγορικό.
Οι Αγρινιώτες χειροκρότησαν θερμά τις προσπάθειες των χαλκουνάδων και δήλωσαν εκστασιασμένοι από το υπερθέαμα.

koi-xalkounia2013b

koi-xalkounia2013c

koi-xalkounia2013d

koi-xalkounia2013e

koi-xalkounia2013f

koi-xalkounia2013g

koi-xalkounia2013h

koi-xalkounia2013i

koi-xalkounia2013j

koi-xalkounia2013k

Φωτο Τσέλιος
Φωτο Τσάμης
Φωτο Τσέλιος
Φωτο Τσάμης
Φωτο Τσέλιος
Φωτο Τσάμης
Φωτο Τσέλιος
Φωτο Τσάμης

Τοπική Διαφήμιση
Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button