Δυτική Ελλάδα

Εκατοντάδες τα Ι.Χ. που κυκλοφορούν με πλαστά ασφαλιστήρια

koi-mpotiliarisma

Σοκ προκαλεί η αποκάλυψη του σκανδάλου που εξαπλώνεται σε όλη την Ελλάδα, για τα πλαστά ασφαλιστήρια και τις ασφαλιστικές εταιρίες – μαϊμού. Στους ελληνικούς δρόμους δεν κυκλοφορούν μόνο χιλιάδες ανασφάλιστα αυτοκίνητα πλέον, αλλά και εκατοντάδες αυτοκίνητα με πλαστά ασφαλιστήρια.
Θύματα ανύπαρκτων ασφαλιστικών εταιριών φέρονται να έχουν πέσει πολλοί ιδιοκτήτες αυτοκινήτων στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα η Ομοσπονδία Ασφαλιστών να ζητά την παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα Καταναλωτή.
Όπως αναφέρουν οι ασφαλιστές, πρόκειται για εταιρίες με έδρα τους ξένες χώρες όπως Βουλγαρία, Σκόπια και χώρες της πρώην σοβιετικής ένωσης. Σύμφωνα με τους ασφαλιστές, η εταιρίες δεν έχουν καταχωρηθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ η Τροχαία δεν αναγνωρίζει τα ασφαλιστήρια τους, αναφέροντας πως οι οδηγοί που ασφάλισαν τα οχήματά τους σ” αυτές τις εταιρίες βρέθηκαν ακάλυπτοι όταν ενεπλάκησαν σε ατύχημα.

Τι καταγγέλλουν οι ίδιοι οι ασφαλιστές

Το e-reportaz επικοινώνησε με τον γενικό διευθυντή μίας από τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρίες στην Ελλάδα και μας ενημέρωσε ότι οι μαϊμού εταιρίες «δίνουν και παίρνουν» στην Ελλάδα. Κυρίως αυτές οι εταιρίες είναι βουλγαρικής προέλευσης, οι οποίες πουλάνε φθηνά ασφάλιστρα, τα οποία όμως δεν έχουν απολύτως καμία ισχύ. Είναι στην ουσία άκυρα, εφόσον δεν αναγνωρίζονται από την ελληνική νομοθεσία.

Η συμβουλή του στους πολίτες είναι: «Αγοράστε από εκεί που ξέρετε«. Τονίζει ότι αυτές οι εταιρίες μπορούν να γίνουν αντιληπτές από τον κόσμο είτε γιατί είναι παντελώς άγνωστες, είτε γιατί οι τιμές είναι πάρα πολύ χαμηλές από το μέσο όρο της αγοράς. Η πλαστογράφηση ασφαλιστηρίων είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο και μπορεί να γίνει χρησιμοποιώντας το όνομα γνωστής ασφαλιστικής ως κάλυψη για να προωθήσουν τα ψεύτικα ασφάλιστρα στους ανυποψίαστους καταναλωτές.

Ο αντίλογος

Ο αρμόδιος υπεύθυνος στον κλάδο αυτοκινήτων, ο κ. Κ.Μπερτσιάς στις δηλώσεις του φαίνεται ότι έχει διαφορετική άποψη. Σε τηλεφωνική επικοινωνία με το e-reportaz ο ίδιος δήλωσε: » Δεν υπάρχουν εταιρίες μαϊμού! Το θέμα των πλαστών ασφαλιστηρίων είναι ένα διεθνές φαινόμενο και στη χώρα μας έγινε γνωστό και αντιληπτό περίπου πριν από 4 μήνες στην Κρήτη, όπου βρήκαν  2- 3 πλαστά συμβόλαια. Στην ουσία δεν υπάρχουν εταιρίες που κάνουν αυτή τη δουλειά, αλλά κάποιοι απατεώνες που πουλάει τα πλαστά ασφάλιστρα σε πελάτες.»

Τι δηλώνει η τροχαία

Η ελληνική τροχαία μας ενημέρωσε ότι οι κυρώσεις που επιβάλλονται σε αυτόν που θα συλληφθεί να οδηγεί με πλαστό συμβόλαιο είναι η σύλληψη για πλαστογραφία. Η κύρωση δεν αποτρέπεται ακόμα και αν ο ίδιος είναι ανυποψίαστος κι έπεσε θύμα απάτης εταιρίας μαϊμού. Οι αστυνομικές αρχές είναι υποχρεωμένες να τον συλλάβουν και από εκεί και πέρα αναλαμβάνουν την διαλεύκανση οι δικαστικές αρχές.

Τα πλαστά ασφαλιστήρια δεν είναι Ελληνικό φαινόμενο, αλλά είναι θέμα που έχει αποκτήσει διεθνείς διαστάσεις. Στη Μεγάλη Βρετανία, διαφημιστικές καμπάνιες προβάλλουν το ζήτημα, προκειμένου να ενημερωθεί ο κόσμος και οι πολίτες να μην είναι ανυποψίαστοι.

Το ΙΝΚΑ προειδοποιεί τους καταναλωτές

Τo e-reportaz επικοινώνησε με τον πρόεδρο του ΙΝΚΑ (Ινστιτούτο Καταναλωτών), Γεώργιο Λεχουρίτη, ο οποίος μας δήλωσε:

«Σε κάθε οικονομική κρίση, επιτήδειοι σε όλο το φάσμα της αγοράς προσπαθούν να εξαπατούν τους πολίτες. Ένα αντίστοιχο φαινόμενο είναι και οι «μαϊμού» ασφαλιστικές εταιρείες. Θα πρέπει οι καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί, όχι μόνο με τις ασφαλιστικές εταιρείες αλλά και με τα υποτιθέμενα ασφαλιστικά πρακτορεία.

Έχουν παρουσιαστεί στον Ελληνικό χώρο μερικές ασφαλιστικές εταιρείες με έδρα χώρες του εξωτερικού, όπως, Βουλγαρία, Λιθουανία αλλά και τρίτου κόσμου χώρες δίνοντας τιμές ασφαλίστρων πολύ χαμηλές σε σύγκριση με υπόλοιπες ασφαλιστικές εταιρείες.

Θα πρέπει οι Έλληνες καταναλωτές να απευθύνονται σε συγκεκριμένες εταιρείες που είναι στη λίστα της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία πιστοποιεί την φερεγγυότητα των ασφαλιστικών εταιρειών.

Παράλληλα, όταν απευθύνονται σε πρακτορεία που εκπροσωπούν ασφαλιστικές εταιρείες, πριν πληρώσουν να ζητούν επίσημα τα συμβόλαια της γιατί υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι ασφαλιστές εισπράττουν τα ασφάλιστρα τους, παραδίδοντας πλαστές ασφάλειες και αν συμβεί κάποιο ατύχημα τότε «πάρτο αυγό και κούρευτο».

Παράλληλα ακόμα και στις περιπτώσεις που εξασφαλίσετε ασφάλιστρα μέσω ίντερνετ με έκπτωση 15-20%, καλό θα ήταν να τα αποφεύγετε γιατί αν τυχόν συμβεί ατύχημα θα δυσκολέψει τη διαδικασία επίλυσης της διαφοράς. Ενώ η προσωπική σχέση του ασφαλιζόμενου με τον ασφαλιστή θα του εξασφαλίσει την επίλυση σε οποιαδήποτε διένεξη.

Τέλος, τονίζει ότι οι Αστυνομικοί γνωρίζουν πότε ένας οδηγός διαθέτει πλαστό ασφάλιστρο, καθώς διαθέτουν λίστα με τις παράνομες εταιρείες και ξέρουν ποιες είναι νόμιμες και ποιες όχι. Σε περίπτωση σύλληψης τους παίρνουν επίσης διπλώματα και θα πρέπει να πληρώσουν αντίστοιχα για μηχανάκι – 250 ευρώ, για Ι.Χ – 500 ευρώ και για φορτηγό – 700-1.000 ευρώ.

Το ρεπορτάζ συνεχίζεται και τις επόμενες ημέρες θα σας δώσουμε όλα τα ονόματα των εταιριών μαϊμού, καθώς και τις αγωγές που έχουν καταθέσει εναντίον τους.

Κωνσταντίνος Σγόντζος

http://www.e-reportaz.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button