Ροή Ειδήσεων

Έκανε την καταστροφή της φωτιάς στην Λευκάδα, τέχνη…

svoronosΟ Θωμάς Σβορώνος έκανε πριν λίγο καιρό  ακόμη μία έκθεση με έργα του δουλεμένα σε ακουαρέλα. Μερικούς μήνες μετά τη φωτιά που κατέστρεψε ένα μεγάλο τετράγωνο της παλιάς πόλης και δυστυχώς το πατρικό του σπίτι και το μεζεδοπωλείο της οικογένειας καταστράφηκαν ολοσχερώς. Όταν μπήκα στην αίθουσα «Στάμος» στο Μαρκά από ένστικτο έψαξα εκείνο το έργο …που θα είχε σχέση… Και τελικά βρήκα τρία. Όμως το ένα ήταν συγκλονιστικό. Δυο άνθρωποι, δύο σκιές καθισμένοι με το κεφάλι σκυφτό σε ένα τραπέζι και πίσω τους …το χάος. «Το έργο λέγεται «η φωτιά», θα μου πει ο Θωμάς. «Είναι η μητέρα και πατέρας μου. Έλειπα στην Κέρκυρα τις ώρες της φωτιάς και όταν γύρισα δεν υπήρχε τίποτε. Μόνο δυο άνθρωποι να κάθονται δίπλα στα καμένα σε ένα τραπέζι. Έτσι βρήκα τους γονείς μου και προσπάθησα να αποτυπώσω αυτή την εικόνα». Ένα έργο που τελικά δεν το πουλάει. Που το έβαλε μία τιμή πολύ υψηλή, ακριβώς για να μην πουληθεί.
Πόσο το πουλάς, τον ρώτησα. «Δεν θέλω να το δώσω… η τιμή που λέω είναι υπερβολικά υψηλή για να μην πουληθεί. Ήθελα μόνο να συμπεριλαμβάνεται στην έκθεση»… Λίγο πιο πέρα ένα άλλο έργο με ένα ελπιδοφόρο τίτλο «η ανοικοδόμηση» αλλά το ίδιο θλιμμένο.

Επηρεάστηκες πολύ από τη φωτιά…

«Από τη φωτιά και μετά έχω φτιάξει περίπου 150 έργα. Ζωγραφίζω με μανία για να μην θυμάμαι. Με βοηθάει πολύ που έχω αυτό σαν διέξοδο…»
Αλήθεια πως γίνεται κάθε φορά η τέχνη, σε όποια μορφή της να έχει τόσο δύναμη. Να μπορεί να δίνει διέξοδο στα ανυπέρβλητα αδιέξοδα. Τρανό παράδειγμα ο Θωμάς Σβορώνος…
Βιβιάννα Βαρδή

http://lefkadapress.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close