Γεγονότα

Έκαναν το γκαζόν τουαλέτα για σκύλους στο προαύλιο της Αγίας Τριάδας

epi-agiatriadaΤα κατοικίδια ζώα προσφέρουν χαρά κι αγάπη στους ιδιοκτήτες τους, θέλουν όμως και φροντίδα και προσοχή.

Αυτό φαίνεται ότι το αγνοούν πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων οι οποίοι βγάζουν τα σκυλιά τους για βόλτα αλλά και για τουαλέτα στο προαύλιο της Αγίας Τριάδας. Η έλλειψη κοινής λογικής και ευαισθησίας για τον συνάνθρωπο, έχει μετατρέψει τον χώρο πρασίνου σε υπαίθρια τουαλέτα ζώων.
Το σημείο αποτελεί έναν μεγάλο ανοικτό χώρο πρασίνου ο οποίος συγκεντρώνει πλήθος κόσμου, ιδίως τις απογευματινές ώρες. Ηλικιωμένοι κάθονται στα παγκάκια γύρω από το σιντριβάνι, παιδιά παίζουν κυνηγητό και κρυφτό στα δέντρα και στους θάμνους και κάποιοι βγάζουν βόλτα τους σκύλους τους. Λογικό είναι ότι τα κατοικίδια, τα οποία φυσικά δεν φταίνε σε τίποτα, όταν το αισθανθούν θα κάνουν την ανάγκη τους. Αυτό όμως το οποίο δεν είναι λογικό, είναι ότι οι ιδιοκτήτες τους αδιαφορούν και δεν μαζεύουν τις ακαθαρσίες των σκύλων τους.
Μιλήσαμε με κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι μας είπαν ότι πέρα από την μυρωδιά, η οποία είναι έντονη τώρα το καλοκαίρι με τη ζέστη, είναι σχεδόν αδύνατον κάποιος να διασχίσει το χώρο και να μην πατήσει κάτι που άφησε πίσω του όχι ο σκύλος, αλλά το αφεντικό του το οποίο έχει και την ευθύνη του ζώου. Φανταστείτε πόσο μάλλον τα παιδιά, τα οποία παίζουν ανέμελα και τρέχουν γύρω-γύρω, για να καταλήξουν με κλάματα όταν καταλάβουν ότι πάτησαν κάτι που δεν έπρεπε.
Μάλιστα κάτοικος της περιοχής μας είπε ότι δεν έχουν λείψει και απειλές γονιών ότι θα αναγκαστούν να ρίξουν «φόλες» για να μην ξαναφέρει κανένας σκύλο στο γκαζόν. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτό ειπώθηκε πάνω στα νεύρα και σε καμία περίπτωση κάποιος λογικός άνθρωπος δεν θα διέπρατε μια τέτοια απεχθή πράξη. Είναι ενδεικτικό όμως του μεγέθους του προβλήματος που αντιμετωπίζει κάθε γονέας που ψάχνει λίγο πράσινο για να παίξουν τα παιδιά του ή κάθε ηλικιωμένος που επισκέπτεται την παρακείμενη εκκλησία.
Συνηθίζουμε μέσα από τις εφημερίδες και τα μέσα μαζικής επικοινωνίας να «δικάζουμε» και να «καταδικάζουμε» για τις ευθύνες τους αρχές, φορείς, υπεύθυνους και θεσμούς, και όχι αδικαιολόγητα τις περισσότερες φορές. Πρέπει όμως να είμαστε και έτοιμοι να κάνουμε την αυτοκριτική μας για την στάση την οποία κρατάμε εμείς οι ίδιοι. Αυτή η περίπτωση αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να ασκήσουμε αυτή την αυτοκριτική. Γιατί γι’ αυτό που συμβαίνει δεν ευθύνεται κανένας θεσμός ή καμία αρχή αλλά μόνο η σοβαρή έλλειψη σεβασμού για το κοινωνικό σύνολο. Στην τελική, ας προσπαθήσουμε να μην είμαστε πιο ζώα από τα ζώα.

Κώστας Καρακώστας
εφημερίδα “Συνείδηση”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button