ΆποψηΡοή Ειδήσεων

Ο εκ Μεσολογγίου Άγιος Παΐσιος και ο γέροντας του, Άγιος Θεοφάνης

Του Σπύρου Συμεών για την Romfea.gr

Σαν σήμερα, ανήμερα των Αγίων Πάντων δυο άγια καλογέρια οδηγούνται στο μαρτύριο.

Γέροντας και υποτακτικός μετά από ξυλοδαρμούς, ύβρεις και κάθε λογής κακομεταχείριση από ληστές ηρπάγησαν από το κελί τους, το κελί του προφήτη Ηλία, που βρισκόταν λίγο πιο πάνω από το Κυριακό της Αγίας Άννης στην ομώνυμη Σκήτη του Αγίου Όρους την ώρα που στο Κυριακό τελούταν Αγρυπνία προς τιμήν των Αγίων Πάντων και αφού τους πέρασαν μπροστά από το Κυριακό και τους επιδείκνυαν ως θηράματα επί σφαγή κανείς καλόγερος δεν προσπάθησε ως όφειλε ένεκα της χριστιανικής ηθικής να τους υπερασπιστεί και να προσπαθήσει να αποτρέψει το μελλούμενο κακό.

Όλοι είχαν ένα μερίδιο συμμετοχής στο έγκλημα τούτο. Άλλοι ως εντολείς προς τον αρχιληστή καπετάν Μάρκο και τα πρωτοπαλίκαρα του, ληστές της ανατολικής μεσογείου, τρανοί και φοβεροί στο όνομα και στην φήμη τους, κι άλλοι με την σιωπή τους αποτέλεσαν συνένοχοι σε τούτο το κακό.

Μα ίσως ήταν και θέλημα Κυρίου να αποδοθεί σ αυτά τα δυο καλογέρια το στεφάνι του μαρτυρίου.

Το ίδιο συνέβη και όταν τους πέρασαν από το Κυριακό της Νέας Σκήτης, εκεί μόλις η αγρυπνία είχε τελειώσει και ο ήλιος σιγά σιγά ανέτειλε.

Κανείς κι εκεί δεν προσπάθησε να τους αποτρέψει … είχαν τον σκοπό τους ή αλλιώς ίσως να είχαν την γνώση…

…κι εκεί στον αρσανά της Νέας Σκήτης οι αρχιληστές τους κρέμασαν από μια πέτρα στο λαιμό και αφού τους απήγγειλαν υβρίζοντας τους το έγκλημα που έκαναν τους έριξαν στην θάλασσα καταταζοντάς τους στο μαρτυρολόγιο της του Χριστού Εκκλησίας…!!

Ο γέροντας ήταν ο ολιγογράμματος, ταπεινός, ενάρετος και ευλαβής Αγιαννανίτης Θεοφάνης και ο υποτακτικός ήταν ο εκ Μεσολογγίου καταγόμενος καλλιγράφος ιερέας και εν τη Σκήτη της Αγίας Άννης ασκήσας, γνώστης άψογος της εκκλησιαστικής τάξης που έφερε το όνομα Παϊσιος.

Και οι δύο ανήκουν στην χωρία των κολλυβάδων Αγίων που τιμάται το Σάββατο της Διακαινησίμου.

Το έγκλημα τους ήταν η πιστή παραμονή τους στην παράδοση της εκκλησιαστικής τάξης και σθεναροί ενάντιοι στην αλλοίωση της ενάντια στους φανατικούς διώκτες τους που έφτασαν να παραπλανούν τον καπετάν Μάρκο τον αρχιληστή με δόλιους τρόπους ώστε να τον πείθουν να βγάλει αυτούς τους δυο καλογέρους από την ”μέση”.

Οι διώκτες τους οι κακοκαλόγεροι όπως τους αναφέρει ο καπετάν Μάρκος όταν έμαθε ότι πλανήθηκε από δ’ αύτους όπου ξέχασαν πως ράσα φορούν και οδήγησαν ως ηθικοί αυτουργοί και υποκινητές στον ”θάνατο” των συν-ασκητών τους Παϊσιο και Θεοφάνη.

Ως κάθε μάρτυρας του Χριστού έτσι κι αυτοί με το μαρτύριο τους, στην χωρία των Αγίων συγκατελέγησαν μα είναι λίγο ”άγνωστοι” γιατί κάποιοι ”φοβούνται” να αναδείξουν πως ο ανθρώπινος παράγοντας που αποτελεί μέρος της εκκλησίας έστω κι αν ράσο φορεί μερικές φορές πλανάτε και πέφτει σε πειρασμούς ολέθριους…

Γλαφυρός ο Άγιος Αθανάσιος ο Πάριος στην περιγραφή του μαρτυρικού τους τέλους εξυμνεί τους δυο αυτούς Αγίους μάρτυρες…

Μα κι αυτοί οι δυο λίγο πριν το μαρτύριο τους κι ας υπέστησαν τόσα βάσανα μέσα σε εκείνο το ξημέρωμα κι ας ήξεραν ότι το τέλος τους από την επίγεια ζωή πλησιάζει ευλόγησαν ως άριστοι μιμητές του Θεανθρώπου, τους διώκτες τους, ευχήθηκαν υπέρ του σύμπαντος κόσμου και υπέρ όσων των οδήγησαν σε αυτό το μαρτύριο, τους συγχώρεσαν και ευθύς αμέσως οι ”δήμιοι” τους, τους έριξαν στην θάλασσα ενώ ο ουρανός άνοιξε και άγγελοι προσέτρεξαν με στέφανα μαρτυρίου να τους στέψουν.

Την ευχή και την μεσιτεία των Αγίων, Παϊσίου τον εκ Μεσολογγίου καταγόμενο και Θεοφάνη του γέροντος αυτού να έχουμε..

Αμήν..!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button