ΕξελίξειςΠολιτική

Εισηγητής του ΚΚΕ ο Ν. Μωραΐτης στο ν/σ για τα μέσα μαζικής μεταφοράς

po-moraitisn-bouli

Η πλήρης απελευθέρωση των υπεραστικών συγκοινωνιών και άλλων μέσων μαζικής μεταφοράς προβλέπεται στο νομοσχέδιο της συγκυβέρνησης ΝΔ- ΠΑΣΟΚ  συζητείται στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και έχει και την στήριξη της ΔΗΜΑΡ. Σύμφωνα με το ΚΚΕ: «Ειδικότερα προβλέπει την παράδοση των μικροϊδιοκτητών των λεωφορείων, των ταξί αλλά και του επιβατικού κοινού στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.»

Καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο ο εισηγητής του ΚΚΕ Ν. Μωραϊτης τόνισε ότι η συγκυβέρνηση βιάζεται να παραδώσει μια ώρα αρχύτερα τις μεταφορές στις μεγάλες εταιρείες προσαρμοζόμενη στις επιταγές της ΕΕ μέσα από την υιοθέτηση του σχετικού κανονισμού για το θέμα.

Το μόνο που ενδιαφέρει την κυβέρνηση, είπε, είναι η εξυπηρέτηση των μεγάλων μεταφορικών εταιρειών, που βιάζονται να καταλάβουν και το τελευταίο μερίδιο της δουλειάς που έχει απομείνει στα χέρια των αυτοαπασχολούμενων οι οποίοι οδηγούνται στην εξόντωση.

Με το συζητούμενο νομοσχέδιο συνέχισε, δε θα λυθούν τα προβλήματα προς όφελος των εργαζομένων αλλά αντίθετα θα επέλθει περαιτέρω μείωση των γραμμών αφού κριτήριο δρομολόγησης θα είναι εάν μια γραμμή είναι κερδοφόρα ή όχι με αποτέλεσμα ολόκληρες περιοχές να μείνουν με ελάχιστα ή λίγα δρομολόγια ενώ η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των αστικών και υπεραστικών συγκοινωνιών θα οδηγήσει στην εκτόξευση της τιμής των εισιτηρίων.

Καταλήγοντας ο Ν. Μωραϊτης τόνισε ότι το συμφέρον των αυτοαπασχολούμενων και των εργαζομένων ταυτίζεται με την γενικότερη λαϊκή ανάγκη, για τη δημιουργία ενός ενιαίου αποκλειστικά δημόσιου φορέα συγκοινωνιών όπου οι αστικές και υπεραστικές συγκοινωνίες, τα ταξί, τα φορτηγά, οι σιδηροδρομικές, οι ακτοπλοϊκές και αεροπορικές γραμμές θα είναι λαϊκή περιουσία και οι μεγάλες επιχειρήσεις θα μετατραπούν σε κοινωνική λαϊκή ιδιοκτησία και ο συνεταιρισμός των μικροϊδιοκτητών ενταγμένος σε αυτόν το φορέα, μπορεί να εξασφαλίσει πραγματικά σίγουρη εργασία και αξιοπρεπή μισθό για τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button