Άποψη

«Είμαστε παρόντες και όρθιοι στο ΠΑΣΟΚ»

po-oikonomouΟμιλία  του Παντελή Οικονόμου στην  σύσκεψη της «Κίνησης των 75», την Κυριακή 28 Απριλίου, στην Αθήνα.
«Ένα μεγάλο αγωνιστικό χαιρετισμό για την σημερινή συγκλονιστική παρουσία της κίνησής μας. Ένα πολύ δυνατό μήνυμα καθαρότητας και οργάνωσης μπροστά στις εκλογές των ενδιαμέσων οργάνων του ΠΑΣΟΚ.
Συντρόφισσες και σύντροφοι, είμαστε εμείς που, πριν λίγες εβδομάδες μόνο, μπήκαμε μπροστά για την συμμετοχή στο ΣΥΝΕΔΡΙΟ του Κινήματος μας. Έχοντας απέναντί μας θεούς και δαίμονες. Χωρίς χρόνο, χωρίς πόρους, χωρίς υποδομή. Με μόνο εφόδιο την πολιτική μας εντιμότητα. Και δικαιωθήκαμε! Ανατρέψαμε μαζί με άλλους συντρόφους το κλίμα της αποχής και συμβάλλαμε στην μεγάλη συμμετοχή στις εκλογές για την ανάδειξη συνέδρων. Καταθέσαμε πολιτικές θέσεις που επιβάλλονται από τα πράγματα, κάθε μέρα, ακόμα και σε όσους δεν συμφωνούσαν μ’ αυτές. Εκπροσωπούμαστε σήμερα στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή και το Πολιτικό Συμβούλιο.
Συντρόφισσες και σύντροφοι, ο λόγος που δικαιωθήκαμε είναι απλός: σεβαστήκαμε την εντολή της βάσης της παράταξης να ενωθούμε για να αλλάξουμε τα πράγματα προς το καλύτερο. Να αναδείξουμε την παράταξή μας, εκτός από δύναμη ευθύνης, και σε δύναμη ελπίδας.
Δεν θα αφήσουμε την προσπάθειά μας αυτή χωρίς συνέχεια. Και με τον ίδιο τρόπο που πετύχαμε όσα πετύχαμε στο Συνέδριο, θα κερδίσουμε και την μάχη της εκπροσώπησής μας στα ενδιάμεσα όργανα του ΠΑΣΟΚ. Προσθέτοντας στην καθαρότητα και την αγωνιστικότητα την ενωτική διάθεση ώστε με συνεργασίες, την επόμενη ημέρα να είμαστε παρόντες παντού και έτοιμοι.

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ


Είμαστε παρόντες και όρθιοι στο ΠΑΣΟΚ. Σταθεροί υποστηρικτές των πολλών καλών και γνώστες των λίγων κακών στιγμών της πορείας μας, από την ίδρυση του Κινήματος μέχρι σήμερα. Η παρουσία μας στην μεγάλη δημοκρατική παράταξη δεν είναι ευκαιριακή. Δεν είμαστε περαστικοί, γυρολόγοι, τυχοδιώκτες. Το δημοκρατικό μας ήθος μας τοποθετεί απέναντι στην διαπλοκή, στην εσωκομματική διαίρεση, στην αναξιοκρατία και την μικροπολιτική. Υπηρετούμε πολιτικές πρωτοβουλίες και όχι ατομικά διαβήματα. Παράγουμε πολιτικά αποτελέσματα και όχι επικοινωνιακά υποπροϊόντα. Αυτή είναι για μας η ουσία της ανανέωσης και της ισότητας που υπηρετούμε.

Δεν μπορούμε να είμαστε με το κύριο Σαμαρά και την Νέα Δημοκρατία. Με αυτούς που από το 2004 μέχρι το 2009, άφησαν τα δημόσια σχολεία, πανεπιστήμια και νοσοκομεία να φθίνουν μέχρι την κατάρρευση. Με αυτούς που, ενώ επαγγέλθηκαν την «επανίδρυση του κράτους», το διέλυσαν με την κακοδιοίκηση, τον κομματισμό, την σπατάλη και την διαφθορά. Με αυτούς που μεγάλωσαν και το δημόσιο χρέος και τις κοινωνικές ανισότητες. Είμαστε ξεκάθαροι: η ευθύνη γι’ αυτή την καταστροφική πορεία δεν βαρύνει ούτε το ΠΑΣΟΚ, ούτε τον Παπανδρέου. Βαρύνει την Νέα Δημοκρατία και τα συμφέροντα που τη στήριζαν και τη στηρίζουν. Δεν μπορούμε να είμαστε με αυτούς που θα αποκαθιστούσαν μισθούς, συντάξεις και επιδόματα και αντί γι’ αυτό επιχείρησαν την περικοπή των συντάξεων του ΤΕΒΕ κατά 30%. Εδώ υπάρχει θέμα: ο κύριος Σαμαράς οφείλει να στείλει σπίτι του τον κύριο Βρούτση τώρα. Δεν μπορούμε να είμαστε με αυτούς που υπόσχονταν να καταργήσουν τα «χαράτσια» και, αντί γι αυτό, αυξάνουν τις επιβαρύνσεις στα ακίνητα. Δεν μπορούμε να είμαστε με αυτος που υπόσχονταν έτοιμα, στο συρτάρι, «ισοδύναμα μέτρα» ύψους 18 δις ΕΥΡΩ και δεν είχαν κανένα!

Διαβάστε Επίσης

Δεν μπορούμε να είμαστε με τον ΣΥΡΙΖΑ που δηλώνει «αντιμνημονιακός», αλλά διαβεβαιώνει το Δ.Ν.Τ. ότι δεν θα καταγγείλει την δανειακή σύμβαση. Δεν μπορούμε να είμαστε με τον ΣΥΡΙΖΑ που πλειοδοτούσε σε δημοκρατική ρητορεία και, την ίδια στιγμή, παρεμπόδιζε συστηματικά τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να μιλήσουν. Δεν μπορούμε να είμαστε με τον ΣΥΡΙΖΑ που σκοπό του έχει να γίνει κυβέρνηση με κάθε τρόπο, στην πραγματικότητα χωρίς σχέδιο και συμμαχίες. Και είναι απογοητευτικό ο ΣΥΡΙΖΑ να πάθει, σε λίγους μόνο μήνες και χωρίς το βάρος της διακυβέρνησης, όλες τις πολιτικές ασθένειες που πέρασε προηγουμένως το ΠΑΣΟΚ, αλλά μετά από πολλά χρόνια διακυβέρνησης.

ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ

Δεν ξεχνάμε την από κοινού στράτευση όλων αυτών, συμπολιτευόμενων και αντιπολιτευόμενων σήμερα, σε μέτωπο υπέρ της στάσης πληρωμών, με μόνο σκοπό την εξουσία. Την, χωρίς αρχές, προσπάθεια ανατροπής της κυβέρνησης Παπανδρέου. Και όταν η ανατροπή αυτή πραγματοποιήθηκε, το κοινό διάβημά τους για πρόωρες εκλογές. Το οποίο και κατάφεραν να επιβάλλουν, και μάλιστα «εις διπλούν». Με αποτέλεσμα τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό και τα πρόσθετα 14,5 δις ΕΥΡΩ επώδυνα μέτρα.
Βαρύνονται όμως οι δυνάμεις αυτές και με τον ευτελισμό της, απολύτως αναγκαίας, προσπάθειας για εξυγίανση του δημόσιου χώρου σε εργαλείο παραπολιτικής. Δυο πρόσφατα παραδείγματα: κύριοι και κυρίες της επιτροπής δεν μας λένε αν έχει ποινικές ευθύνες ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου ή όχι και ποιές. Αντί γι’ αυτό, ζητούν και παίρνουν διαρκώς παρατάσεις για να διαβάλλουν τους πολιτικούς τους αντιπάλους, δηλητηριάζοντας έτσι, ακόμα περισσότερο, τις σχέσεις του λαού με τους εκπροσώπους του.
Δεύτερο παράδειγμα: τα υπεύθυνα όργανα όλων των κομμάτων οφείλουν τον δημόσιο οικονομικό απολογισμό από τότε που άρχισε η χρηματοδότησή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό μέχρι σήμερα. Αντί γι αυτό, γνωστοί άγνωστοι κύκλοι, με διαρροές, υπονομεύουν την εμπιστοσύνη του λαού στους θεσμούς.
Όσοι παίζουν τέτοια μικρά παιχνίδια, το μόνο που καταφέρνουν είναι η απαξίωση της Δημοκρατίας. Ας μην απορούν μετά για την επανεμφάνιση του νεοναζισμού και της Χρυσής Αυγής.

Αλλά και το δράμα της Κύπρου έγινε αντικείμενο μικρής αντιπαράθεσης και επιπόλαιων δηλώσεων και εκδηλώσεων. Η κατάρρευση της οικονομίας και η αμφισβήτηση της υπόστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η ανοιχτή πια απειλή κατά της ασφαλούς επιβίωσης του ελληνισμού στη μεγαλόνησο, της παρουσίας του στην Ανατολική Μεσόγειο και της διαφύλαξης του εθνικού πλούτου με τις απόπειρες λεηλασίας του να εκδηλώνονται ήδη. Ακόμα και αυτές οι δραματικές εξελίξεις έγιναν οχήματα για να μεταφέρουν μικρά κομματικά οφέλη. Αναλογίστηκαν άραγε ότι εάν η Κύπρος γονατίσει, αμέσως μετά θα πολλαπλασιαστούν οι πιέσεις προς την Ελλάδα στο Αιγαίο, αλλά και στη Θράκη;
Ότι έχουμε λοιπόν ζωτικό εθνικό συμφέρον να στηρίξουμε την Κύπρο τώρα; Ότι νόημα έχει μόνο να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, Ελλάδα και Κύπρος, και να επιχειρήσουμε την διάσωση από κοινού, όπως δεν κάναμε τα τελευταία χρόνια;
Όλα αυτά που ζούμε λοιπόν σήμερα δεν είναι παρά ο εκφυλισμός του, αυτάρεσκα αυτοαποκαλούμενου, «συνταγματικού τόξου» σε «καθεστωτικό τόξο». Σε «μνημονιοδίαιτο τόξο» για την ακρίβεια. Με τον διαχωρισμό σε «μνημονιακούς» και «αντιμνημονιακούς» να γίνεται όλο και πιο προσχηματικός, υπηρετώντας μόνο την ενίσχυση της θέσης του ενός ή του άλλου κόμματος στο σημερινό, ξεπερασμένο πλαίσιο. Και γι αυτό μοιάζει το κάθε κόμμα να επιτρέπει στον εαυτό του τα πάντα, φτάνει να το συμφέρει. Αυτός ο χουλιγκανισμός απλώς υπονομεύει την εθνική, λαϊκή ενότητα που είναι απαραίτητη για να δώσουμε τέλος στα σημερινά χάλια, μια ώρα αρχύτερα.
Είμαστε με την πλειοψηφία του ελληνικού λαού, ο οποίος, παρά τα δεινά που υφίσταται, δεν προσχωρεί σ’ αυτή την παρακμή. Συναισθανόμαστε ότι οι προτεραιότητες είναι πια περισσότερες από την διάσωση της χώρας και υπαγορεύουν ένα ευρύτερο πλαίσιο πολιτικής. Και, συνειδητοποιούμε την ανάγκη ανάδειξης μιας, άλλης αξιόπιστης πρότασης δημοκρατικής διακυβέρνησης. Απορρίπτουμε τον εκβιασμό της προτίμησης του «λιγότερο ακατάλληλου» ανάμεσα στην Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή είναι η θέση μας: να ξανανέβει η δημοκρατική παράταξη, ώστε να μπορέσει να ξανανέβει ο λαός και η χώρα μας.

ΤΙ ΘΕΛΟΥΜΕ

Για μας, κυβέρνηση και αντιπολίτευση χρωστάνε απάντηση στο βασικό ερώτημα «πότε θα τελειώσει η ταλαιπωρία μας και πως;» Πότε, πριν απ όλα, και πως θα δημιουργηθούν δουλειές. Εξέλιξη που προϋποθέτει οι τράπεζες να αρχίσουν ξανά να χρηματοδοτούν τις επιχειρήσεις και οι αγορές τη χώρα. Πως δεν θα αφανιστεί ο ελληνισμός της Κύπρου – όπως ήδη επιχειρείται – και δεν θα μπούμε σε καινούργιες περιπέτειες στο Αιγαίο. Θέμα ζωτικής σημασίας που η αίσια έκβασή του προαπαιτεί την ενότητα δράσης Ελληνικής και Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτές τις απαντήσεις δεν τις δίνουν γιατί, απλώς, δεν τις έχουν.
Για μας, η αποτροπή νέων περικοπών, νέων φόρων και η διόρθωση των παραλογισμών από τα μνημόνια είναι απαραίτητη, αλλά δε φτάνει. Για μας είναι πια εξίσου επιτακτικές τρεις ακόμη προτεραιότητες: η αποκατάσταση
της κυριαρχίας της χώρας μας, η προάσπιση της εθνικής μας ασφάλειας και η ανακατανομή των βαρών υπέρ των πιο αδύνατων.
Πιστεύουμε ότι μπορούμε να κάνουμε την κρίση ευκαιρία. Να υποστηρίξουμε άμεσες, συγκεκριμένες, μεγάλες, εφικτές και, πριν απ όλα, φιλολαϊκές μεταρρυθμίσεις. Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης είναι για μας τέσσερις τέτοιες μεταρρυθμίσεις.
Πρώτη μεγάλη μεταρρύθμιση μια Δημόσια Διοίκηση στο ύψος των αναγκών μας. Με τρεις άξονες: Ολοκληρωμένο Σχέδιο Οργάνωσης σε αντιστοιχία με την εκπλήρωση των δημόσιων λειτουργιών. Εφαρμογή του νόμου του 2011 για γενίκευση της επικοινωνίας του πολίτη με το κράτος μέσω ηλεκτρονικών εφαρμογών. Με «οικογενειακό λειτουργό» / υπόλογο χειριστή των υποθέσεων του κάθε πολίτη απέναντι στο κράτος. Και βέβαια, διάλογο Κράτους – Εκκλησίας για ένα πρόγραμμα αποκατάστασης της οικονομικής αυτάρκειας της Εκκλησίας και της διάκρισης των ρόλων τους.
Δεύτερη μεγάλη μεταρρύθμιση το Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης. Επί τέλους, έγινε κοινός τόπος ότι η κοινωνική ασφάλιση έχει πρόβλημα χρηματοδότησης και η επαναλαμβανόμενη εφαρμογή της συνταγής «περικοπές των συντάξεων και αύξηση των εισφορών» εξάντλησε και τα όριά της, αλλά και τις κοινωνικές αντοχές. Υποστηρίζουμε την χρηματοδότηση της Κοινωνικής Ασφάλισης από μερίσματα τραπεζικών μετοχών κρατικής κυριότητας και την προικοδότησή της με ιδιωτική ακίνητη περιουσία του Δημοσίου. Με έσοδα από την εκμετάλλευση ενεργειακών κοιτασμάτων μπορούμε, σε επόμενη φάση, να χρηματοδοτήσουμε ένα νέο, δίκαιο και βιώσιμο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης για τους εισερχόμενους στην εργασία. Χαμηλότερες εισφορές, ανθρώπινες συντάξεις και δικαίωμα επιλογής χρόνου εξόδου από την εργασία πάνω από κάποιο ελάχιστο όριο εργασιακού βίου.
Τρίτη μεγάλη μεταρρύθμιση το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα. Με κατάργηση όλων των φόρων στα ακίνητα, και ένα μόνο Αναλογικό Τέλος για τα ενεργά ακίνητα, το οποίο να αποδίδεται απ ευθείας στους Οργανισμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Με άμεση απόδοση του ΦΠΑ στο Δημόσιο, μετά από συμψηφισμό. Με ηλεκτρονικούς ελέγχους για επιχειρήσεις και ιδιώτες και τυποποιημένες τις διαδικασίες του επανελέγχου. Με ολοκλήρωση της αντιμετώπισης του λαθρεμπορίου, με βάση το νόμο 4072/2012 και τις δράσεις που ξεκίνησαν επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ και πάγωσε η κυβέρνηση Σαμαρά.
Τέταρτη μεγάλη μεταρρύθμιση η απονομή της Δικαιοσύνης. Μας πληγώνει το γεγονός ότι αν οι φορολογικές δίκες διεξάγονταν χωρίς χρονοτριβή, όχι απλώς θα είχαμε αποφύγει πολλά μέτρα, αλλά και δεν θα φτάναμε ίσως στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Η αναβάθμιση της διαδικασίας του εξωδικαστικού συμβιβασμού θα έλυνε το πρόβλημα σε μεγάλο βαθμό, θα αναβάθμιζε την ποιότητα της απονομής της Δικαιοσύνης, αλλά και θα έδινε ξανά κύρος στο νομικό μας κόσμο. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε όλες τις προτάσεις και του Δικαστικού Σώματος, αλλά και των Δικηγορικών Συλλόγων σ’ αυτή την κατεύθυνση.
Όπως και όλες οι μεταρρυθμίσεις αυτές προϋποθέτουν ευρύτατο κοινωνικό διάλογο και άρτια τεχνική επεξεργασία. Θα συνεισφέρουμε στην προσπάθεια αυτή το κατά δύναμη.
Συντρόφισσες και σύντροφοι, προσπάθησα να οριοθετήσω με ποιες προϋποθέσεις ο ελληνικός λαός θα σταθεί ξανά δίπλα στην μεγάλη δημοκρατική παράταξη και θα την στηρίξει. Και η δική μας κίνηση αυτή το νόημα έχει, αυτό το σκοπό υπηρετεί και κανέναν άλλο.
Οι πιο ανυπόμονοι θα με ρωτήσουν πόσο χρόνο θα πάρει η προσπάθεια αυτή. Θέλω να θυμίσω ότι σήμερα είναι των Κυριακή των Βαίων και σε μια βδομάδα έχουμε ανάσταση. Μπορούμε λοιπόν γρήγορα εφόσον το πιστεύουμε!»

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button