Δυτική ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Εικόνες εγκατάλειψης και λεηλασίας στα ιαματικά λουτρά Τρύφου (φωτο)

Eικόνες ντροπής στα ιαματικά λουτρά Τρύφου. Πριν λίγες μέρες μάλιστα, κατά τη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου Ακτίου-Βόνιτσας ψηφίστηκε να παραμείνουν τα λουτρά υπό τη διαχείριση του δήμου ώστε «να αξιοποιηθούν στο μέλλον».

Υπενθυμίζεται ότι, κατά τη διάρκεια πρόσφατου Δημοτικού Συμβουλίου το θέμα μπήκε δια περιφοράς και υποβαθμίστηκε όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα του katounanews.gr.


Η Δημοτική Αρχή Ακτίου – Βόνιτσας για άλλη μια φόρα σε ένα τόσο σημαντικό θέμα διάλεξε το δρόμο της δια περιφοράς συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου στις 17/06/2022 με θέμα: Λήψη απόφασης περί αξιοποίησης του Ιαματικού Φυσικού Πόρου «Ιαματικές Πηγές Αγίου Βαρβάρου Τρύφου Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας» και των εγκαταστάσεων που συνέρχονται σε αυτόν. Με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει διάλογος και ανταλλαγή απόψεων.

Λίγα λόγια για τα Ιαματικά Λουτρά Τρύφου

Είναι ένα μνημείο της Ελληνικής φύσης, της Αιτωλοακαρνανικής γης, το ποτάμι που πηγάζει από τα Ακαρνανικά βουνά διασχίζει την περιοχή της Νήσσας περνάει δίπλα από τα ιαματικά λουτρά Τρύφου και χύνεται στον Αμβρακικό κόλπο στην περιοχή του Λουτρακίου.

Όσοι επιθυμούν να επισκεφτούν το άφθαρτο και παρθένο τοπίο που είναι κατάλληλο και για πεζοπορίες, βρίσκεται μετά το Δρυμό Ακτίου – Βόνιτσας κοντά στο Λουτράκι, στρίβοντας δεξιά στον ανηφορικό ασφαλτόδρομο, μια διαδρομή 15 λεπτών.

Επίσης οι επισκέπτες μπορούν να έρθουν από την Κατούνα και περνώντας το χωριό Τρύφου, μερικά χιλιόμετρα μετά στρίβοντας αριστερά, υπάρχουν πινακίδες που αναγράφουν ιαματικά Αγίου Βάρβαρου Τρύφου.

Στα Ιαματικά Λουτρά, δίπλα στο «ξενοδοχείο», βρίσκεται ο ναός του Αγίου Βάρβαρου.

Λόγω διοικητικών προβλημάτων κλπ, τα ιαματικά λουτρά με το ξενοδοχείο έκλεισαν και δεν έχουν ανοίξει ακόμα σήμερα το 2022, με τις υποσχέσεις να πάνε και να έρχονται.

Στην περιοχή των ιαματικών υπάρχει μονοπάτι μερικών χιλιομέτρων που οδηγεί στο ποτάμι.

Δυστυχώς πριν τρία χρόνια λόγω άστατων καιρικών συνθηκών και έντονων βροχοπτώσεων ο δρόμος καταστράφηκε σε δυο σημεία και δεν μπορεί κάποιος να φθάσει με αυτοκίνητο. Χρειάζεται να περπατήσει αρκετά να φθάσει στο σημείο.

Ένας σημαντικός τόπος θεραπείας και αναψυχής είναι η υδροθειούχος πηγή που αναβλύζει.

Η πηγή βρίσκεται σε πολύ ωραία τοποθεσία, κοντά σε πυκνό δάσος και το νερό της, είτε για λουτροθεραπείες, είτε ως πόσιμο, έχει θεραπευτικές ιδιότητες για πολλές παθήσεις όπως: χολολιθίαση, δυσκινησίες χολιφόρων οδών, διαταραχές μεταβολισμού ουρικού οξέος, λοιμώξεις ουροφόρων οδών, γαστρίτιδες, δωδεκαδακτυλίτιδες, έκζεμα, δυσπεψίες, αρθρορευματισμούς, φλεγμονές δέρματος, δερματικά νοσήματα, νευροδερματίτιδες, ψωρίαση κ.ά.

Ορισμένες περιόδους του έτους πηγάζει και ένα σκοτεινό κόκκινο υγρό που μοιάζει με πετρέλαιο. Αυτό το χρησιμοποιούν οι κάτοικοι για δερματοπάθειες.

Έχουν δημιουργηθεί, παράλληλα του ποταμού, μονοπάτια περίπου 3 χλμ., που είναι πολύ όμορφα για πεζοπορία.

Δυστυχώς δεν υπάρχει καμιά μέριμνα για την ανάπτυξη και πρόσβαση στα Ιαματικά Λουτρά, τον Άγιο Βάρβαρο και το πανέμορφο ποτάμι με τους καταρράκτες.

Υπενθυμίζεται οτι η γιορτή του Αγίου στις 23 Ιουνίου και φέτος πραγματοποιήθηκε στον ενοριακό Ναό Αγίου Νικολάου της Τρύφου και όχι στο εκκλησάκι του στα Ιαματικά Λουτρά.

Δείτε φωτογραφίες:

 

Τοπική Διαφήμιση
Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button