ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

«Έγκλημα στην Καβάλα» – Αντιδράσεις για τον καρχαρία «προσκυνητή» που σκότωσαν ψαράδες

Ένα ψάρι της οικογένειας των καρχαροειδών, βάρους 330 κιλών, αλιεύθηκε από μηχανότρατα ανοιχτά της Καβάλας και μεταφέρθηκε στην κεντρική ιχθυόσκαλα της πόλης με τις φωτογραφίες να δημοσιεύονται σε διάφορες ιστοσελίδες που έκαναν λόγο για «ασυνήθιστη» ή και «εντυπωσιακή» ψαριά.

Όμως το ψάρι αυτό είναι παράνομο να αλιεύεται. Πρόκειται για τον αβλαβή καρχαρία «προσκυνητή» (επιστημονική ονομασία Cetorhinus maximus – Κητόρινος ο μέγιστος)- γνωστός και ως παπάς ή σαπουνάς. Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο ψάρι, μετά τον φαλαινοκαρχαρία, με μήκος μέχρι δώδεκα μέτρα και βάρος 19 τόνους, αν και σπάνια ξεπερνά τα οκτώ μέτρα μήκος και τους πέντε τόνους βάρος.

Ο καρχαρίας «προσκυνητής» έχει συνήθως γκρίζο- καφέ χρώμα και συχνά φαίνεται να φέρει στίγματα. Το ουραίο πτερύγιο έχει ισχυρή πλευρική καρίνα και σχήμα ημισελήνου. Είναι μεταναστευτικό είδος και πιστεύεται ότι διαχειμάζει σε βαθιά νερά. Μπορεί να εμφανιστεί είτε σε μικρά κοπάδια, φυλετικά διαχωρισμένα, ή μόνος του. Ο καρχαρίας «προσκυνητής» δεν είναι επιθετικός και γενικά είναι αβλαβής για τους ανθρώπους.

Εδώ και καιρό είναι εμπορικά σημαντικό ψάρι, ως πηγή τροφής, λαδιού από το συκώτι, πτερυγίων καρχαρία και ζωοτροφής. Η υπερεκμετάλλευση έχει μειώσει τους πληθυσμούς του σε σημείο που ορισμένοι να έχουν προφανώς εξαφανιστεί κι άλλοι να χρειάζονται προστασία.

Η ψαριά προκάλεσε διάφορες αντιδράσεις και σχόλια στην τοπική κοινωνία με κάποιος να επαινούν τους ψαράδες και κάποιους άλλους να εκφράζουν την αντίδρασή τους καθώς το συγκεκριμένο ψάρι που αποτελεί προστατευόμενο είδος οπότε δεν έπρεπε να θανατωθεί. Ωστόσο, ακόμα δεν έχει αποσαφηνιστεί αν το καρχαροειδές πιάστηκε τυχαία στα δίχτυα των ψαράδων ή αν αλιεύτηκε.

Έγκλημα στην Καβάλα», καταγγέλλει το «Ζώα, Άνθρωποι και Φύση – Κόμμα για τα Ζώα» Στην ανακοίνωση προσθέτει πως «Ντόπιοι ψαράδες σκότωσαν έναν καρχαρία προσκυνητή, που ανήκε επιπλέον σε απειλούμενο είδος (Cetorhinus maximus).

Αλλά αντί να κατασχεθεί η σορός και να επιβληθεί εξοντωτικό πρόστιμο στους φταίχτες, αυτοί αφέθηκαν να φωτογραφίζονται με το «τρόπαιό» τους και να μοσχοπουλάνε τη λεία τους στην τοπική ιχθυαγορά! Γινόμενοι έτσι παράδειγμα προς μίμηση για τους ομοτέχνους τους και κίνητρο για την εξαφάνιση της ιχθυοπανίδας μια ώρα νωρίτερα».

Πηγή: www.lifo.gr

Τοπική Διαφήμιση
Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button