Ροή ΕιδήσεωνΥγεία-Ομορφιά

Εγκυμοσύνη και κορωνοϊός

Γράφει η Δημοπούλου Παρασκευή*

Ο ιός Covid – 19 (γνωστός επίσης ως SARS – CoV- 2), είναι ένας νέος ιός ο οποίος εμφανίζει είτε πυρετό, βήχα, δύσπνοια ή δυσκολία στην αναπνοή, μέχρι και πιο σοβαρά συμπτώματα όπως πνευμονία, νεφρική ανεπάρκεια και σε ορισμένες περιπτώσεις θάνατο. Τα περισσότερα περιστατικά σοβαρής λοίμωξης και θανάτου έχουν καταγραφεί σε ηλικιωμένα άτομα και σε άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα.


Ο νέος αυτός ιός ,όπως έχει φανεί, μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, κυρίως μέσω των σταγονιδίων αναπνευστικών οδών που παράγονται κατά την ομιλία, καθώς και όταν υπάρχει βήχας / φτάρνισμα ή μέσω της επαφής με τις επιφάνειες οι οποίες έχουν μολυνθεί από άτομα θετικά στον ιό.

Οι έγκυες γυναίκες αποτελούν μία ειδική / ευάλωτη ομάδα του πληθυσμού όσον αφορά τον βαθμό νοσηρότητας που προκαλεί ο ιός, εξαιτίας των ανοσολογικών και των φυσιολογικών λειτουργικών αλλαγών του καρδιαγγειακού και του αναπνευστικού συστήματος που παρατηρούνται κατά την περίοδο της κύησης.

Αυτή την στιγμή δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα προκειμένου να διαπιστωθεί αν ο ιός μεταδίδεται από την θετική στον ιό έγκυο μητέρα προς το έμβρυό της, ενδομήτρια ή διαπλακουντιακά (κάθετη μετάδοση). Σύμφωνα ,όμως, με μία πρόσφατη ανάλυση 38 εγκύων μητέρων, θετικές στον ιό, που διένυαν το τρίτο τρίμηνο της κύησης στην Κίνα, φάνηκε ότι δεν υφίσταται κάθετη μετάδοση του ιού από την θετική μητέρα στο έμβρυο, από δείγματα που πάρθηκαν από το αμνιακό υγρό, τον ομφάλιο λώρο και τον φάρυγγα των νεογνών. Επίσης, η ανάλυση αυτή έδειξε ότι στα πρώτα στάδια της επιδημίας υπήρξαν δύο περιπτώσεις νεογνών που βρέθηκαν θετικά στον ιό, όμως και στις δύο περιπτώσεις δεν υπήρξε ένδειξη κάθετης μετάδοσης αλλά η μόλυνση από τον ιό επήλθε ενδεχομένως μετά την γέννησή τους. Επιπροσθέτως, ορισμένα νεογνά που γεννήθηκαν πρόωρα από μητέρες θετικές στον ιό, και πάλι δεν είναι σαφές αν ο ιός αυτός προκάλεσε τους πρόωρους τοκετούς ή προκλήθηκαν από άλλες αιτίες από πλευράς της μητέρας, όπως ιστορικό προηγούμενων πρόωρων τοκετών, συγγενείς ανωμαλίες μήτρας, ιογενείς και μικροβιακές λοιμώξεις κλπ.

Οι έγκυες μητέρες με υποψία ή επιβεβαίωση λοίμωξης με τον ιό θα πρέπει να μεταφέρονται και να εξετάζονται σε συγκεκριμένο νοσοκομείο αναφοράς το οποίο διαθέτει θάλαμο αρνητικής πίεσης σε περίπτωση νοσηλείας, ειδάλλως αν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα η νοσηλεία πρέπει να γίνεται σε μονόκλινο δωμάτιο με ανεξάρτητη ,από τους άλλους θαλάμους, τουαλέτα. Σε έγκυες με ήπια κλινική εκδήλωση συμπτωμάτων, συστήνεται η κατ΄οίκον απομόνωση, με την προϋπόθεση να υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησης της εξέλιξης ή μη των συμπτωμάτων  από την μαία ή τον ιατρό.

Επίσης, δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι αντενδείκνυται ο φυσιολογικός τοκετός ή ότι η γέννα με καισαρική τομή είναι η πιο ασφαλής επιλογή αν υπάρχει υποψία ή επιβεβαίωση λοίμωξης με Covid – 19, οπότε ανάλογα με την κατάσταση της εγκύου το πλάνο τοκετού της πρέπει να γίνεται σεβαστό και κατά το δυνατόν εφαρμόσιμο πιο κοντά στις επιθυμίες της.

Είμαι έγκυος και φοβάμαι μην νοσήσω από τον ιό Covid – 19. Τι πρέπει να προσέχω;

  • Ενημερώσου. Ο ιός είναι νέος, υπάρχουν ανεπαρκή δεδομένα γι’ αυτόν και δεν μπορούμε να βγάλουμε ακόμη ασφαλή συμπεράσματα, αλλά σίγουρα γνωρίζουμε ότι μεταδίδεται από άτομο σε άτομο και δη αερογενώς μέσω των σταγονιδίων που εκτοξεύονται κατά τον βήχα ή φτάρνισμα (από άτομο θετικό στον ιό). Άρα, απέφυγε τις άσκοπες μετακινήσεις εκτός σπιτιού σου, καθώς και όπου υπάρχει συνάθροιση πολλών ατόμων. Κράτησε τουλάχιστον δύο μέτρα απόσταση από τους ανθρώπους που συναντάς ή έρχεσαι σε επαφή.
  • Πλύνε τα χέρια σου συχνά και σωστά. Χρησιμοποίησε νερό και άφθονο σαπούνι ή αντισηπτικό διάλυμα. Πλύνε για τουλάχιστον είκοσι δευτερόλεπτα τις εξωτερικές και εσωτερικές, μεταξύ τους, πλευρές των χεριών, τα μεσοδακτύλια διαστήματα (εντός και εκτός των χεριών), τους αντίχειρες και τους καρπούς, και δη όταν βγαίνεις από το σπίτι σου και πιάνεις μεταλλικές επιφάνειες (πόμολα, λαβές, πλήκτρα από μηχανήματα POS ή από μηχανήματα ανάληψης χρημάτων κλπ).
  • Απέφυγε να αγγίζεις με τα χέρια σου σημεία του προσώπου σου όπως μάτια, μύτη, στόμα και αν έχεις επιλέξει όταν βγαίνεις εκτός σπιτιού να φοράς μάσκα και γάντια πρόσεχε όσον αφορά την απόρριψή τους. Βγάζεις πρώτα τα γάντια με τέτοιον τρόπο ώστε να μην τα ακουμπήσεις εξωτερικά με το καθαρό σου χέρι, απορρίπτεις, πλένεις τα χέρια σου καλά με τον τρόπο που προαναφέρθηκε και στο τέλος βγάζεις την μάσκα πιάνοντας από τα λαστιχάκια ή τα κορδόνια που υποβαστάζονται στα αυτιά ή στην μεσότητα κεφαλής και αυχένα αντίστοιχα. Απορρίπτεις και πλένεις ξανά τα χέρια σου.
  • Απέφυγε όσους εμφανίζουν συμπτώματα ασθένειας όπως βήχα / φτάρνισμα, καταρροή, πυρετό.
  • Απέφυγε να ακούς ή να διαβάζεις πληθώρα πληροφοριών και ειδικότερα πληροφορίες που σε αγχώνουν και σε αναστατώνουν.
  • Συνέχισε τα μαθήματα προετοιμασίας διαδικτυακά, εάν υπάρχει η δυνατότητα αυτή. Εκτός του ότι θα σε ενδυναμώσουν και θα σε εφοδιάσουν με αυτοπεποίθηση και σιγουριά, επιπλέον θα συνεχίσεις να έχεις ευχάριστες στιγμές αφιερωμένες σε εσένα και το μωρό σου.

Ακολούθησε τα μέτρα προφύλαξης που συστήνονται από τους επίσημους φορείς και τώρα που μένεις σπίτι δες την «ευκαιρία» αυτή από την θετική της πλευρά. Συνδέσου και επικοινώνησε με το μωρό σου, διάβασέ του παραμύθια, ακούστε μουσική, μίλα του. Πίστεψε στο ένστικτό σου και αν νοιώσεις ότι κάτι δεν βαίνει ομαλά επικοινώνησε με την μαία σου ή τον ιατρό σου και εκείνοι θα σου δώσουν την στήριξη και την καθοδήγηση που χρειάζεσαι.

https://www.rcog.org.uk/en/news/national-guidance-on-managing-coronavirus-infection-in-pregnancy-published/

https://www.rcog.org.uk/en/guidelines-research-services/guidelines/coronavirus-pregnancy/covid-19-virus-infection-and-pregnancy/

https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/prepare/prevention.html

https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/prepare/pregnancy-breastfeeding.html

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/32180426

https://eody.gov.gr/odigies-gia-ti-diacheirisi-egkyon-me-pithani-i-epivevaiomeni-loimoxi-covid-19/

Για το πλύσιμο των χεριών:

https://www.google.com/search?sxsrf=ALeKk00TNmlhmcaNqwHYRnrzBd9VrJISwQ:1585190386017&q=%CE%BA%CE%BF%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CF%8A%CF%8C%CF%82&spell=1&sa=X&ved=2ahUKEwj6m_CujrfoAhUsREEAHYCZCKwQBSgAegQIFBAq&biw=1366&bih=657

 

*Νοσηλεύτρια ΤΕ, MSc. στη Δημόσια Υγεία & φοιτήτρια στην Μαιευτική Σχολή του ΠΑΔΑ.

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
pap tsalafouti cake 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button