Μεσολόγγι: Εγκαινιάζεται η έκθεση φωτογραφίας της Όλγας Στεφάτου “Relative Dating”

Η γκαλερί Τύρβη (Βενιζέλου 20, Μεσολόγγι) καλεί στα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας της Όλγας Στεφάτου, “Relative Dating” την Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020 και ώρα 20:00.

Λίγα λόγια για την έκθεση από την Όλγα Στεφάτου:

Το “Relative Dating” είναι ένα αυτοβιογραφικό οπτικό δοκίμιο που ασχολείται με στοιχεία πολιτιστικών και κοινωνικών παραδόσεων στην ιδιαίτερη πατρίδα μου. Χρησιμοποιώντας τη φωτογραφία εξετάζω το μετασχηματισμό της προσωπικής ταυτότητας στο νησί της οικογένειάς μου, την Κεφαλονιά. Είναι μια προσπάθεια να ταξιδέψω στο χρόνο αφυπνίζοντας μνήμες, ώστε να παραχθεί μια αλυσιδωτή αντίδραση κατανόησης προς τη δική μου ελεύθερη βούληση.


Ως παιδί, πέρασα ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής μου στο νησί, το οποίο βρίσκεται σε μία από τις πιο ενεργές σεισμικές ζώνες της Ελλάδας. Στις 12 Αυγούστου 1953, η ζωή στη Κεφαλονιά άλλαξε εντελώς, όταν ένας σεισμός μεγέθους 7.2 της κλίμακας Ρίχτερ, έπληξε την περιοχή. Το χωριό Βλαχάτα, εκεί όπου πολλοί από τους προγόνους μου γεννήθηκαν και έζησαν, καταστράφηκε ολοκληρωτικά και εγκαταλήφθηκε ανάμεσα σε γηραιά ελαιόδεντρα. Στα Βλαχάτα, ο χρόνος χάνει την απόλυτη διάστασή του και το έδαφος τη βεβαιότητά του.

Γεννημένη σε μία παραδοσιακή ελληνική οικογένεια, θυμάμαι να αναζητώ μία βαθύτερη αίσθηση ανεξαρτησίας από πολύ μικρή ηλικία. Άρχισα να φωτογραφίζω τα Βλαχάτα και τη γύρω ορεινή περιοχή το 2006, ως ένας τρόπος επανασύνδεσης με την παιδική μου ηλικία. Καθώς το κοινωνικό τοπίο της Ελλάδας άλλαξε λόγω της οικονομικής κρίσης η ανάγκη μου να επαναπροσδιορίσω και τη δική μου ταυτότητα μεγάλωσε. Τα Βλαχάτα έγιναν η προσωπική μου αρένα, για να διερευνήσω συναισθήματα και κληρονομημένες πεποιθήσεις που σχετίζονται με την προσωπική και οικογενειακή μου ιστορία. Δούλεψα και πειραματίστηκα στον αυτοσχεδιασμό, τις εγκαταταστάσεις και τη φωτογράφιση των συγγενών μου με σκοπό να δημιουργήσω εικόνες σαν μία πράξη απελευθέρωσης ενέργειας, όπως ένας σεισμός εκδηλώνεται στη φύση.

Relative Dating, είναι όρος που χρησιμοποιείται στη γεωλογία για να προσδιορίσει ένα χαρακτηριστικό, αντικείμενο ή συμβάν στο χρόνο, χωρίς όμως να το κατατάσσει σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Το έργο “Relative Dating” είναι μία ημι-φανταστική σειρά ντοκιμαντέρ, η οποία συνδιαλέγεται με την προσωπική και τη συλλογική συνείδηση. Δια μέσου των λίθων, εγείρονται δυνατότητες απελευθέρωσης σε σχέσει με την πατριαρχία, τη θηλυκότητα, την ενηλικίωση και τη σύνδεση με τις ρίζες.

Χορηγούμενη
Share
Published by
PressRoom
Tags: έκθεση φωτογραφίας Μεσολόγγι Όλγα Στεφάτου