Γεγονότα

Έγκαιρη χορήγηση αντι-ιικών προτείνει το ΚΕΕΛΠΝΟ

epi-gripiΗ Ελλάδα έχει εισέλθει σε περίοδο αυξημένης κυκλοφορίας του ιού της γρίπης από την εβδομάδα 1/2014, ενώ καταγράφονται και σποραδικά σοβαρά κρούσματα της νόσου. 

Τα στελέχη του ιού γρίπης που κυκλοφορούν στην κοινότητα είναι μέχρι τώρα ο τύπος Α (και κυρίως ο υπότυπος Α(Η1Ν1) pdm09) και λιγότερο ο τύπος Β. 


Η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης και μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο. Μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή νόσηση. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη. Στην Ελλάδα εποχικές εξάρσεις γρίπης εμφανίζονται  κατά τους χειμερινούς μήνες (από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο). 

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευθεί κανείς από τη γρίπη είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός, ο οποίος συστήνεται να γίνεται κατά τους μήνες Οκτώβριο – Νοέμβριο, κάθε χρόνο, αλλά μπορεί να συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου γρίπης.

Με βάση τα δεδομένα των δύο τελευταίων περιόδων εποχικής γρίπης στη χώρα μας (2011-2012 και 2012-2013), φαίνεται ότι η επιδημιολογία του νοσήματος, μετά την πανδημία του 2009,  έχει πλέον αποκτήσει τα χαρακτηριστικά της συνήθους εποχικής έξαρσης, και ειδικότερα:

α) το επιδημικό κύμα συμβαίνει μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου,

β) η κορύφωση της δραστηριότητας συμβαίνει μεταξύ Φεβρουαρίου-Μαρτίου,

γ) κυκλοφορούν σε μεγαλύτερο ή μικρότερο ποσοστό όλα τα  στελέχη γρίπης [ Α(Η1Ν1)pdm09, Α(Η3Ν2) και Β],

δ) τα σοβαρά κρούσματα γρίπης που χρειάζονται νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ., οφείλονται ακόμα κατά κύριο λόγο στο πανδημικό στέλεχος Α(Η1Ν1)pdm09.

Όσον αφορά στη δραστηριότητα της γρίπης κατά την φετινή περίοδο, δεν μπορούμε να κάνουμε ακριβή εκτίμηση, δεδομένου ότι κατά την περσινή περίοδο 2012-2013, δεν καταγράφηκε το σύνηθες επιδημικό κύμα, αλλά μία σταθερή μέτρια δραστηριότητα καθ΄ όλη την διάρκεια της επιδημικής περιόδου. Ο αριθμός όμως των σοβαρών κρουσμάτων γρίπης με ανάγκη νοσηλείας στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), θεωρούμε ότι θα κυμανθεί περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. (Ετήσια Έκθεση Επιτήρησης Γρίπης 2012-13).

Οι πληθυσμιακές ομάδες που χαρακτηρίζονται ως «υψηλού κινδύνου»  αναφέρονται αναλυτικά στην εγκύκλιο για τον «Αντιγριπικό εμβολιασμό» που έχει εκδώσει το Υπουργείο Υγείας.
Το ΚΕΕΛΠΝΟ υπενθυμίζει ότι κατά την περίοδο αυξημένης κυκλοφορίας του ιού της γρίπης συστήνεται η έγκαιρη χορήγηση αντι-ιικών σε ασθενείς με σοβαρή συμπτωματολογία ανεξαρτήτως παραγόντων κινδύνου για επιπλοκές από τη γρίπη, χωρίς να είναι αναγκαία η εργαστηριακή επιβεβαίωση της γρίπης.

Επιτήρηση της γρίπης

Για την επιτήρηση της γρίπης το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει αναπτύξει σύστημα παρατήρησης νοσηρότητας στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, το οποίο στηρίζεται σε δίκτυο ιδιωτών ιατρών και κέντρων υγείας οι οποί­οι δηλώνουν γριπώδη συνδρομή σε εβδομαδιαία βάση. Παράλληλα, γίνεται εργαστηριακή επιτήρηση με τη βοήθεια των κέντρων αναφοράς γρίπης βορείου και νοτίου Ελλάδας. Τα συστήματα αυτά βοήθησαν ιδιαί­τερα στην αντιμετώπιση της πανδη­μίας του 2009 και εξακολουθούν αν είναι χρήσιμα στην εποχική γρίπη.

Δείτε στη συνέχεια τις πιο πρόσφατες εβδομαδιαίες εκθέσεις επιδημιολογικής επιτήρησης της γρίπης στην Ελλάδα, για την περίοδο 2013-2014.

Εβδομαδιαίες Εκθέσεις Επιδημιολογικής Επιτήρησης της γρίπης

Advertisements

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button