Δυτική ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων απαντά στην Κίνηση Πολιτών «ΔΡΩ»: Άστοχη και άδικη η κριτική της Κίνησης

Με αφορμή την ακύρωση εκδηλώσεων, εξαιτίας τη μη λήψης άδειας

Η αρχαιολόγος και προϊστάμενη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας – Λευκάδας, απάντησε στην πρόσφατη ανακοίνωση της Κινησης Πολιτών “ΔΡΩ” σχετικά με τις ευθύνες που επιρρίπτονται στην υπηρεσία για την ακύρωση δυο εκδηλώσεων.

Η κ. Βικατου αναφέρει πως η «ΔΡΩ» επιχειρεί να παρουσιάσει την Εφορεία ως μια «σκληρή» γραφειοκρατική Υπηρεσία με τιμωρητική στάση, ενώ η αλήθεια είναι τελείως διαφορετική.

Επισημαίνει συγκεκριμένα πως «η διοργάνωση και ο σχεδιασμός της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν χωρίς να υποβληθεί κανένα αίτημα στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας είτε από το Φωτογραφικό Φεστιβάλ Αγρινίου Photopolis είτε από την Κίνηση Πολιτών ΔΡΩ για λήψη φωτογραφιών των αρχαίων θεάτρων και τη χρήση τους για τη δημιουργία φωτογραφικής έκθεσης, ούτε καν κάποια προφορική προσέγγιση ή συνεννόηση».

Τονίζει ακόμη πως η νομοθεσία για τα θέματα αυτά είναι συγκεκριμένη και δεν επιδέχεται υποκειμενικές ερμηνείες και πως η νομοθεσία αυτή είναι σεβαστή και ακολουθείται ακόμη και από αρχαιολόγους, μελετητές ή μέλη αρχαιολογικών σχολών.


Αναλυτικά η απάντηση της κ. Βικάτου:

“Σε απάντηση της από 7-6-21 ανοικτής επιστολής σας με τίτλο «Μια σχέση που δεν λέει να στεριώσει….», θα θέλαμε να σχολιάσουμε τα εξής:

Η προστασία και ανάδειξη των αρχαίων μνημείων και η ενίσχυση της σχέσης τους με την τοπική κοινωνία είναι ένα κοινό ζητούμενο, ενώ η επαναπροσέγγιση τους ύστερα από μία μακρά περίοδο απαγορεύσεων στην οποία οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μνημεία παρέμειναν κλειστά είναι κάτι που προσδοκούμε όλοι.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας έχει γνωρίσει μέλη της ομάδας «Κίνηση Πολιτών ΔΡΩ», εκτιμά τη δράση της και έχει δηλώσει την ειλικρινή πρόθεση της για συνεργασία, ενώ οι πόρτες της είναι πάντα ανοικτές για κάθε φορέα, πολιτιστικό σύλλογο ή πολίτη. Η κάθε είδους συνεργασία προϋποθέτει φυσικά ότι θα αναγνωρίζεται ο θεσμικός της ρόλος και οι αρμοδιότητες της ως Περιφερειακής Υπηρεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού και κυρίως ότι θα υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός στο έργο που επιτελεί ο καθένας από τη δική του πλευρά.

Αντίθετα, στην επιστολή σας με τον ειρωνικό τίτλο «Μια σχέση που δεν λέει να στεριώσει….» επιχειρείται να παρουσιαστεί η Εφορεία στην κοινή γνώμη ως μία υπηρεσία προσκολλημένη σε γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, δημιουργώντας λάθος εντυπώσεις, ενώ της επιρρίπτονται ευθύνες για την ακύρωση μίας προγραμματισμένης εκδήλωσης για την οποία δεν είχε ληφθεί η απαραίτητη άδεια.

Θα θέλαμε στο σημείο αυτό να τονίσουμε ότι η ακύρωση των προφεστιβαλικών εκδηλώσεων του Φωτογραφικού Φεστιβάλ Αγρινίου βαρύνει αποκλειστικά το διοργανωτή και συνδιοργανωτή και όχι την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας, όπως σαφώς υπαινίσσεται η επιστολή σας. Άλλωστε η μη έγκριση της χρήσης των φωτογραφιών για έκθεση, δεν αφορά σε καμία περίπτωση το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης («Πώς οι αρχαιότητες επιδρούν στην τέχνη») και η απόφαση συνολικής ματαίωσης των εκδηλώσεων αφορά τους διοργανωτές και μόνο.

Για του λόγου το αληθές όλων των παραπάνω σημειώνουμε ότι η διοργάνωση και ο σχεδιασμός της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν χωρίς να υποβληθεί κανένα αίτημα στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας ή Φωτογραφικό Φεστιβάλ Αγρινίου Photopolis είτε από την Κίνηση Πολιτών ΔΡΩ για λήψη φωτογραφιών των αρχαίων θεάτρων και τη χρήση τους για τη δημιουργία φωτογραφικής έκθεσης, ούτε καν κάποια προφορική προσέγγιση ή συνεννόηση.

Η νομοθεσία στο θέμα αυτό είναι συγκεκριμένη και δεν επιδέχεται υποκειμενικές ερμηνείες, όσο κι αν από την πλευρά σας η διαδικασία αδειοδότησης θεωρείται ως μία «τυπική» διαδικασία. Σημειώνεται ακόμη ότι η ίδια νομοθεσία είναι σεβαστή και ακολουθείται ακόμη και από αρχαιολόγους, μελετητές ή μέλη αρχαιολογικών σχολών προκειμένου να προβούν στη δημοσίευση φωτογραφιών μνημείων ή αρχαιολογικών ευρημάτων. Πόσο δε μάλλον όταν πρόκειται για τη διοργάνωση μίας φωτογραφικής έκθεσης επικεντρωμένης στα ίδια τα μνημεία. Για τους λόγους αυτούς δεν ήταν δυνατή η (εκ των υστέρων) έγκριση της φωτογραφικής έκθεσης μία ανάσα πριν την εκδήλωση, χωρίς μάλιστα να είναι γνωστό το φωτογραφικό υλικό που επρόκειτο να εκτεθεί, το οποίο ουδέποτε κατατέθηκε ακολουθώντας την προβλεπόμενη διαδικασία.

Για τους όλους τους παραπάνω λόγους θεωρούμε ότι η απόπειρα να παρουσιαστεί η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας ως μία «σκληρή» γραφειοκρατική Υπηρεσία με τιμωρητική στάση, η οποία εξαντλεί κάθε αυστηρότητα είναι το λιγότερο άστοχο και σίγουρα άδικο, αν μάλιστα κανείς γνωρίζει τη δουλειά που έχει συντελεστεί και συντελείται σε μνημεία της περιοχής και συγκεκριμένα στα αρχαία θέατρα, στα οποία στη φάση αυτή υλοποιούνται τρία έργα αποκατάστασης και ανάδειξης.

Τοπική Διαφήμιση
Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button