Ελλάδα

ΕΦΚΑ: Έρχονται νέες αυξήσεις στις εισφορές των μη μισθωτών ασφαλισμένων

epi-efkaΈως οκτώ ποσοστιαίες μονάδες μπορεί να φτάσει η αύξηση της βάσης υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για μη μισθωτούς το 2018.

Η αποδοχή της κυβέρνησης της πρότασης των θεσμών για αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των εισφορών, με την προσθήκη στο εισόδημα και των εισφορών της προηγούμενης χρονιάς, ενδέχεται να «φουσκώσει» τα ειδοποιητήρια που θα αποστέλλονται τη νέα χρονιά σε ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, με αποτέλεσμα να γίνει ακόμα πιο ασύμφορη η ασφάλισή τους.

Η συγκεκριμένη διάταξη που αναμένεται να συμπεριληφθεί στο σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί ίσως και εντός της εβδομάδας στη Βουλή, αφορά περίπου 1,4 μη μισθωτούς – ασφαλισμένους στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ). Ουσιαστικά, θα αλλάζει εντελώς το καθεστώς που θεσμοθετήθηκε πέρσι με το νέο Ασφαλιστικό και τέθηκε εν ισχύ από 1.1.17 και μετά. Σύμφωνα με αυτό, οι εισφορές υπολογίζονται ως ποσοστό επί του καθαρού φορολογητέου εισοδήματός τους, με βάση το προηγούμενο έτος. Αυτό σημαίνει ότι λαμβάνονται υπόψη τα έσοδα του φορολογούμενου – μη μισθωτού – ασφαλισμένου, αφού αφαιρεθούν οι δαπάνες και οι εισφορές που κατέβαλλε. Από το νέο έτος, οι εισφορές θα προστίθενται στα έσοδα. Άρα η νέα εισφορά για παράδειγμα της κύριας σύνταξης θα είναι το 20% του καθαρού εισοδήματος της προηγούμενης χρονιάς, χωρίς να έχουν αφαιρεθεί οι ασφαλιστικές εισφορές που καταβλήθηκαν τότε. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα υπάρξει αύξηση εισφορών που θα κυμανθεί από 100 – 120 ευρώ σε μηνιαία βάση. Είναι προφανές ότι οι νέες εισφορές που θα προκύψουν το 2018, θα είναι… γεωμετρικά αυξημένες, σε σχέση με τις φετινές. Αυτό σημαίνει ότι όσο μεγαλύτερο είναι το δηλωθέν εισόδημα, τόσο πιο «τσιμπημένες» προς τα πάνω θα είναι οι εισφορές. Μένει να ξεκαθαρίσει εάν θα υπάρξει μεταβατική περίοδος ενός έτους για την εφαρμογή της συγκεκριμένης απαίτησης των θεσμών. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, είναι πιθανό να ισχύσει για το 2018 έκπτωση 15% για όλους τους ασφαλισμένους, η οποία φυσικά το 2019 δεν θα υπάρχει.

dikaiologitika.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button