ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

ΕΦΚΑ: Έρχεται νέα επιστροφή εισφορών για 78.000 ελεύθερους επαγγελματίες

Τι πρέπει να κάνουν οι επαγγελματίες που έλαβαν πιστωτικά «ραβασάκια» από τον ΕΦΚΑ για να λάβουν πίσω τα ποσά που δικαιούνται

Το σωστό IBAN του τραπεζικού τους λογαριασμού πρέπει να σπεύσουν να δηλώσουν στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ 78.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες, προκειμένου να λάβουν τις επιστροφές ποσών που δικαιούνται από την εκκαθάριση εισφορών του 2018. Χθες, Τετάρτη 9 Οκτωβρίου, πιστώθηκαν τα πρώτα ποσά από τις επιστροφές της εκκαθάρισης του 2018. Συγκεκριμένα πιστώθηκαν 100,69 εκ. ευρώ σε 86.187 επαγγελματίες οι οποίοι είχαν δηλώσει έγκυρο IBAN στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ. Από τις εφάπαξ επιστροφές απομένουν ακόμη να καταβληθούν περίπου 60 εκ. ευρώ τα οποία δικαιούνται 77.940 μη μισθωτοί.

Πρόκειται για ασφαλισμένους οι οποίοι δήλωσαν στην εφορία το 2017 λιγότερα εισοδήματα σε σύγκριση με τα εισοδήματα του 2016 και έλαβαν έτσι πιστωτικά εκκαθαριστικά από την εκκαθάριση του 2018. Ωστόσο δεν έχουν συμπληρώσει σωστά το IBAN του τραπεζικού τους λογαριασμού για να λάβουν το ποσό που δικαιούνται. Σε όλους αυτούς δίνεται η δυνατότητα μπαίνοντας στην ηλεκτρονική σελίδα του ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) να το καταχωρήσουν ακολουθώντας την εξής διαδρομή: ηλεκτρονικές υπηρεσίες -> Aτομικά Στοιχεία «Στοιχεία Επικοινωνίας».

Συνολικά επιστροφές εισφορών από τον ΕΦΚΑ δικαιούνται 264.631 ασφαλισμένοι και το συνολικό ποσό των επιστροφών είναι 215,19 εκ. ευρώ. Πρόκειται για ασφαλισμένους μη μισθωτούς που δήλωσαν το 2017 μικρότερα εισοδήματα από το 2016 και γι αυτό δικαιούνται τώρα επιστροφές ποσών από τις εισφορές που κατέβαλλαν.

Υπενθυμίζεται πως η εισφοροδότηση γίνεται αρχικά με το εισόδημα του προ-προηγούμενου έτους και ακολούθως, όταν υποβληθούν οι φορολογικές δηλώσεις, η εκκαθάριση δείχνει την πραγματική υποχρέωση. Συνεπώς οι εισφορές του 2018 είχαν αρχικά υπολογιστεί με το εισόδημα του 2016 και όταν ακολούθως όταν εκκαθαρίστηκε το εισόδημα του 2017 πραγματοποιήθηκε η εκκαθάριση των εισφορών και ο επανυπολογισμός τους. Η διαδικασία αυτή ολοκληρώθηκε από τον ΕΦΚΑ στις αρχές Ιουλίου και έδειξε πώς:

• 727.200 ασφαλισμένοι μη μισθωτοί (ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι) κατέληξαν με χρεωστικό υπόλοιπο καθώς το εισόδημά τους το 2017 απεδείχθη υψηλότερο από το εισόδημα του 2016. Συνολικά οφείλουν 1,085 δισ. ευρώ.
ethnos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button