Δυτική ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

«Έχουν αποφασίσει υποβάθμισή σε Κέντρο Υγείας», λένε οι γιατροί του νοσοκομείου Μεσολογγίου

«Η τοπική κοινωνία πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι αν δεν αντιδράσει με όλα τα μέσα – όχι στους γιατρούς που συναντά ή δεν συναντά στα ΤΕΠ – αλλά σε αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις, το Νοσοκομείο σύντομα θα είναι παρελθόν και θα έχει στην καλύτερη μετατραπεί σε Κέντρο Υγείας», αναφέρει σε ανακοίνωση η Τριμελής Ιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Μεσολογγίου.

Αναλυτικά:


«ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΚΛΕΙΣΙΜΟ – ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ Γ.Ν.Μ. ΣΕ Κ.Υ. ΚΑΙ ΑΠΛΩΣ ΔΕΝ ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΟΥΝ

Όλο το τελευταίο διάστημα οι κάτοικοι της περιοχής βιώνουν μια συνεχή υποβάθμιση του Γ.Ν. Μεσολογγίου. Υποβάθμιση στην ποιότητα και το εύρος των παρεχόμενων Ιατρικών Πράξεων που αγγίζει τα όρια της επικινδυνότητας. Η συνταξιοδότηση ή παραίτηση συναδέλφων αντιμετωπίζεται με την πλήρη αδράνεια εκ μέρους των Διοικήσεων Γ.Ν. Μεσολογγίου, Γ.Ν. Αιτωλοακαρνανίας, Υ.Π.Ε., Υπουργείου. Έτσι ενώ όλοι διατρανώνουν ότι δεν υπάρχει πρόθεση να κλείσει το Νοσοκομείο (προεκλογική περίοδος γαρ), συστηματικά μεθοδεύουν την πορεία προς τα εκεί.

Τι πιο βολικό να μην κάνεις τίποτα και έτσι όπως έρχονται τα πράγματα, να οδηγούνται σε ένα αποτέλεσμα το οποίο ήθελες, αλλά δεν μπορείς να ομολογήσεις δημόσια. Είναι διακηρυγμένη αρχή της κυβέρνησης ότι δεν μπορεί να υπάρχουν δύο νοσοκομεία ανά νομό. Ακόμα και αν αυτός είναι ο μεγαλύτερος γεωγραφικά της Ελλάδας.

Είναι διακηρυγμένη αρχή και ψηφισμένος νόμος πλέον ότι ιδιώτες θα μπορούν να κάνουν συμβάσεις με το ΕΣΥ και να παρέχουν υπηρεσίες επί πληρωμή. Για να προχωρήσουν όλα αυτά θα χρειαστεί να διαλύσουμε ότι ακόμα στέκεται, σε πείσμα των πολιτικών τους. Πώς; Μη προκηρύσσοντας τις θέσειςπου κενώνονται λόγω συνταξιοδότησης ή παραίτησης και ας λέει ο νόμος το αντίθετο. Δημιουργούνται συνθήκες υπολειτουργίας, διάλυσης, ασφυξίας για τους παραμένοντες που όσο και να βάλουν πλάτη, κάποια στιγμή δεν αντέχουν άλλο και αναζητούν άλλη λύση.

Αυτό το σενάριο εκτυλίσσεται και στο Μεσολόγγι. Συνταξιοδοτήθηκε η Νευρολόγος, προκηρύχθηκε η θέση; Καλό ανέκδοτο… Συνταξιοδοτήθηκε ο ΩΡΛ, προκηρύχθηκε η θέση; Ένα μπαλωματάκι με επικουρικό και θα ξεχαστεί και αυτό… Και ερχόμαστε και σε αυτά που γίνονται πλέον επικίνδυνα. Συνταξιοδοτήθηκε ο χειρούργος,προκηρύχθηκε η θέση; Προφανώς όχι… Είναι κατανοητό όμως ότι οι τρεις παραμένοντες δεν μπορούν να καλύψουν πλέον όλο τον μήνα. Οπότε χωρίς εφημερία χειρουργικού το Γ.Ν. Μεσολογγίου. Και τι γίνεται με το τροχαίο το οποίο το ΕΚΑΒ αν και ενημερωμένο για το ότι δεν εφημερεύει Χειρουργός, το φέρνει στα ΤΕΠ του Γ.Ν.Μ.; Θα το αντιμετωπίσει ποιος; Ο Παθολόγος… Που δεν είναι ούτε εκπαιδευμένος, ούτε νομικά καλυμμένος.

Το ότι λείπουν δύο ειδικευμένοι χειρούργοι δεν το βλέπει κανένας. Και ερχόμαστε και στην Παθολογική. Που με εντολή νοσήλευσε Covid αν και δεν είχε στοιχειώδεις προϋποθέσεις (πχ αναισθησιολογική κάλυψη). Που παρά τις ελλείψεις εξακολουθεί να νοσηλεύει μεγάλο αριθμό περιστατικών. Η μη ανανέωση του επί οκτώ χρόνια επικουρικού συναδέλφου δημιουργεί πρόβλημα στην εφημέρευση αφού δεν καλύπτεται ο μήνας, αν οι παραμένοντες κάνουν τις προβλεπόμενες εφημερίες. Δημιουργούνται συνθήκες ασφυξίας που με βεβαιότητα θα οδηγήσουν στην περαιτέρω υποστελέχωση. Οι επί πενταετίας εκκλήσεις και αιτήματα για προκήρυξη θέσης παθολόγου έχουν πέσει στο κενό και τώρα που εξαντλήθηκαν τα μπαλώματα αρχίζει να δείχνει πόσο κοντόθωρη (ή μήπως υπολογισμένη) ήταν αυτή η αδράνεια.

Στο τέλος αφού θα έχουν οδηγήσει τους γιατρούς σε φυγή λόγω απαράδεκτων συνθηκών εργασίας, θα γυρίσουν να τους τα φορτώσουν κιόλας. Έφυγε, και δεν έρχονται… Παράδειγμα ο Πύργος στον οποίο στέλνουν γιατρούς από την Πάτρα αφού παραιτήθηκαν όλοι σχεδόν οι συνάδελφοι.

Υπάρχει ένα μικρό παράθυρο, αν όντως δεν θέλουν να κλείσουν το Γ.Ν.Μ., έστω στο 90 και κάτι, να κάνουν το αυτονόητο. Να προκηρύξουν δύο θέσεις Χειρουργών, μία Παθολόγου, Αναισθησιολόγου για αρχή και σταδιακά όλες τις κενές θέσεις του οργανισμού. Κάθε άλλη απάντηση ή δικαιολογία επιβεβαιώνει ότι απλώς  είναι προειλημένες αποφάσεις που τις κρύβουν.

Η τοπική κοινωνία πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι αν δεν αντιδράσει με όλα τα μέσα – όχι στους γιατρούς που συναντά ή δεν συναντά στα ΤΕΠ – αλλά σε αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις, το Νοσοκομείο σύντομα θα είναι παρελθόν και θα έχει στην καλύτερη μετατραπεί σε Κέντρο Υγείας.

Η Τριμελής Ιατρών του ΓΝΜεσολογγίου»

Τοπική Διαφήμιση
papathnasio blue Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button