ΕργασίαΡοή Ειδήσεων

e-ΕΦΚΑ: Τετράμηνη παράταση στην αποπληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών

Παράταση τεσσάρων μηνών για την αποπληρωμή 1,08 δισ. ευρώ ασφαλιστικών εισφορών που προέκυψαν από την εκκαθάριση του έτους 2019 δίνει η κυβέρνηση σε περισσότερους από 800.000 μη μισθωτούς, μισθωτούς με παράλληλη απασχόληση και αγρότες.

Σχετική τροπολογία αναμένεται να κατατεθεί στην Βουλή από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση που θα προβλέπει ότι η αποπληρωμή της πρώτης από τις πέντε δόσεις αποπληρωμής δεν θα ξεκινήσει στο τέλος Νοεμβρίου, αλλά στις 31 Μαρτίου 2021.


Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του e-ΕΦΚΑ, 800.349 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, μισθωτοί με παράλληλη απασχόληση και αγρότες κατά μέσο όρο, καλούνται να πληρώσουν 1.355,61 ευρώ έκαστος, σε πέντε μηνιαίες δόσεις με το συνολικό ποσό οφειλής τους να ανέρχεται σε 1,08 δισ. ευρώ. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο 53% του συνόλου των μη μισθωτών, οι οποίοι τον προηγούμενο χρόνο πλήρωσαν εισφορές χαμηλότερες από αυτές που αντιστοιχούσαν στο εισόδημα που τελικά δήλωσαν στη φορολογική δήλωση για το 2019.

Παράλληλα ο e- ΕΦΚΑ θα κληθεί να επιστρέψει 208,3 εκατ. ευρώ σε περίπου 345.000 ασφαλισμένους που πλήρωσαν υψηλότερα ποσά από αυτά που αντιστοιχούσαν στο δηλωθέν εισόδημά τους, ενώ σε 359.000 ασφαλισμένους προέκυψε μηδενικό αποτέλεσμα στην εκκαθάριση. Η κυβέρνηση λόγω των έκτακτων μέτρων αντιμετώπισης που λαμβάνονται για την πανδημία του κορονοϊού αποφάσισε να προχωρήσει στην αναβολή της αποπληρωμής των εισφορών παρελθουσών ετών.

Με την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης των ειδοποιητηρίων του 2019 κλείνει οριστικά το κεφάλαιο της πολύπλοκης διαδικασίας υπολογισμού και είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών για 1,5 εκατομμύριο ασφαλισμένους που εισήγαγε ο νόμος 4387/2016 (Κατρούγκαλου), καθώς από 1/1/2020 οι ασφαλισμένοι επιλέγουν στην αρχή κάθε χρόνου το ύψος των μηνιαίων εισφορών που θα καταβάλουν με βάση την οικονομική τους δυνατότητα. Για την εξόφληση των συγκεκριμένων δόσεων εισφορών θα χρησιμοποιηθούν οι κωδικοί εντολής πληρωμής που ίσχυαν έως τις 31/12/2019.

Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος Κατρούγκαλου προέβλεπε ότι οι ασφαλισμένοι οφείλουν να καταβάλλουν για οποιοδήποτε εισόδημα έχουν από ελεύθερη δραστηριότητα αρχικά 20% σε ασφαλιστικές εισφορές, το οποίο στη συνέχεια μειώθηκε στο 13,33%. Ωστόσο, η εκκαθάριση των εισφορών έρχονταν μετά από έναν χρόνο που υποβάλλονταν οι φορολογικές δηλώσεις και μετά την εκκαθάριση εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι καλούνταν μαζί με τις τρέχουσες εισφορές να καταβάλλουν επιπλέον ποσά για το προηγούμενο έτος.

Ο συγκεκριμένος τρόπος υπολογισμού κρίθηκε αντισυνταγματικός από το Συμβούλιο της Επικρατείας για τους μη έχοντες εργοδότη (αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες) σε σύγκριση με τους μισθωτούς, καθώς αντίκειται στην αρχή της ισότητας. Εκτός συντάγματος θεωρεί το δικαστήριο το όριο του 20% που προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου, ενώ αντίστοιχα το ανάλογο ποσοστό για μισθωτούς είναι 6% διότι το υπόλοιπο είναι από τον εργοδότη.

Έτσι από τη 1η Ιανουαρίου του 2020 αποσυνδέεται ο υπολογισμός των ασφαλιστικών εισφορών από το δηλωθέν εισόδημα. Οι μη μισθωτοί επιλέγουν από συγκεκριμένες ασφαλιστικές κατηγορίες.

Αλεξάνδρα Κλειδαρά

Πηγή: dikaiologitika.gr

Advertisements
Τοπική Διαφήμιση
pap spanakopita 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button