ΠαραπολιτικάΡοή Ειδήσεων

Δυτική Ελλάδα: Η αξιοποίηση των φυσικών πόρων και η ανάπτυξη προαπαιτούν διάθεση και διάλογο

Εκπρόσωποι επαγγελματικών πεδίων και Περιφέρεια σε έναν γόνιμο διάλογο για το «πράσινο» αύριο

Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη πριν από λίγες μέρες στο Achaia Clauss της Πάτρας το 8th Regional Growth Conference.

Το εν λόγω συνέδριο διοργανώνεται ανελλιπώς από το 2013 και αποτελεί μία δημόσια πλατφόρμα διαλόγου μεταξύ κυβερνητικών, περιφερειακών, πανεπιστημιακών και επιχειρηματικών εκπροσώπων, που πρέπει να συνεργαστούν ώστε να ενσωματώσουν ταχύτατα σε ότι κάνουν τις πολιτικές περιφερειακής ανάπτυξης που προωθούν οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί αλλά και να μάθουν από τις καλές πρακτικές που υλοποιούνται στα κράτη-μέλη και σε άλλες Περιφέρειες.


Οι θεματικές του φετινού συνεδρίου παρουσίασαν μεγάλο ενδιαφέρον, ενώ σε ξεχώρισαν τα ζητήματα που αφορούν το Περιβάλλον, τους Φυσικούς Πόρους, την Πράσινη Ανάπτυξη.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Φυσικών Πόρων και Χωροταξίας, Λάμπρος Δημητρογιάννης συντόνισε την εκδήλωση «Φυσικοί Πόροι και Περιβάλλον στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας». Η στρογγυλή αυτή τράπεζα υπήρξε μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για ανάδειξη προβλημάτων, προβληματισμών, προοπτικών και προτάσεων, προσφέροντας έδαφος για γόνιμο διάλογο και προώθηση της συνεργασίας της Περιφέρειας με τους επαγγελματίες της περιοχής μας για το «πράσινο» αύριο, κάτι που αποτελεί βασική επιδίωξη της περιφερειακής αρχής.

Το λόγο αρχικά πήρε ο Καθηγητής Οικονομικών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Νικόλαος Ηρειώτης, ο οποίος και στάθηκε στο γεγονός ότι δεν καταναλώνονται ελληνικά προϊόντα στην Ελλάδα. Αυτό γιατί, σύμφωνα με τον κ. Ηρειώτη, «η ελληνική τσέπη δεν αντέχει το ελληνικό προϊόν».

Για να μπορέσει, λοιπόν, η Ελλάδα να χρησιμοποιήσει το καλό ελληνικό προϊόν θα πρέπει να μειωθεί το κόστος και να χρησιμοποιηθούν πράσινες μέθοδοι και υποδομές, νέες τεχνολογίες, εκπαίδευση και να υπάρξει συγκράτηση του δυναμικού στη χώρα.

Σε μία συγκυρία που η πανδημία του κορωνοϊού έχει διαμορφώσει νέες συνθήκες, η Ελλάδα πρέπει να πάρει το προβάδισμα οργανώνοντας τις κινήσεις τις στις αγορές με όρους πράσινης οικονομίας.

Υπό αυτό το πρίσμα, επί τάπητος τέθηκαν προβληματισμοί και προτάσεις από εκπροσώπους επαγγελματικών πεδίων, κατόπιν προσκλήσεων του κ. Δημητρογιάννη. Κοινός τους παρονομαστής η Δυτική Ελλάδα, με την Αιτωλοακαρνανία να έχει περίοπτη θέση.

Ο πρόεδρος της ελληνικής οργάνωσης παραγωγής υδατοκαλλιεργειών, κ. Απόστολος Τουραλιάς, αναφέρθηκε στον τομέα τον υδατοκαλλιεργειών, ο οποίος και αποτελεί «βαρύ» χαρτί για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στην οποία και παράγεται το ¼ της συνολικής εθνικής παραγωγής.

Για την ανακύκλωση χρησιμοποιημένων υλικών, την επαναχρησιμοποίησή τους σε νέες μορφές και την ορθολογική διαχείρισή τους από τις δημοτικές αρχές μίλησε η κ. Νικολέτα Χαβέλλα, που δραστηριοποιείται στο Αγρίνιο.

Αναπτυξιακές προτάσεις για τις αλυκές κατέθεσε ο γενικός διευθυντής των Ελληνικών Αλυκών, κ. Νίκος Κοροβέσης, στεκόμενος ιδιαίτερα στην ανάγκη αύξησης της παραγωγής άλατος.

Ο κ. Νίκος Τηλιγάδας, που δραστηριοποιείται στην επεξεργασία και εμπορία του ξύλου, ανέλυσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο πεδίο λόγω ανεπάρκειας σε πρώτη ύλη, παραθέτοντας παράλληλα προτάσεις επίλυσης που θα δημιουργήσουν νέες εργασιακές προοπτικές, σε συνεργασία με την πολιτεία.

Ως προς το πεδίο που αφορά τα υλικά κατεδαφίσεων και την ανακύκλωσή τους επιχειρηματολόγησε ο κ. Μπάμπης Πασίσης, υπογραμμίζοντας ότι στην Αιτωλοακαρνανία, η ύπαρξη μόλις δύο λατομείων καθιστά ασύμφορη τη μεταφορά της πρώτης ύλης και οδηγεί σε μη νόμιμες πηγές της. Κατέθεσε τις προτάσεις του για ενεργοποίηση αδρανών λατομικών ζωνών και ανακύκλωση στα πρότυπα χωρών του εξωτερικού.

Για τον τομέα των θαλάσσιων φυσικών πόρων και ιχθυοκαλλιεργειών μίλησε και ο κ. Γιάννης Κουρκουμέλης, πρόεδρος του συνδέσμου ιχθυοκαλλιεργειών Αιτωλοακαρνανίας, αναδεικνύοντας το γεγονός ότι οι λιμνοθάλασσες του νομού μένουν ανεκμετάλλευτες. Υπογράμμισε τις ανάγκες για αγαστή συνεργασία των κλάδων και απλοποίησης των γραφειοκρατικών διαδικασιών προς την κατεύθυνση αυτή.

Ο κ. Κωνσταντίνος Οικονόμου ανέλυσε τους βασικούς άξονες ανάπτυξης στο πεδίο της επεξεργασίας του αλουμινίου, αναφερόμενος συνολικά στην ανάγκη πολυεπίπεδων βελτιώσεων και αλλαγών ώστε να εκμεταλλευτεί η Δυτική Ελλάδα στο έπακρο την ενεργειακή αναβάθμιση που βρίσκεται εν εξελίξει.

Τελευταίος το λόγο πήρε ο κ. Γιώργος Παπασταματίου, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Βιομηχανίας – Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, αναλύοντας τις προσπάθειες που γίνονται για τη σύσταση λατομικών περιοχών στην περιοχή καθώς και τις ενέργειες με σκοπό την πλήρη και πολυδιάστατη ενεργειακή αναβάθμιση της Περιφέρειας.

Ο Αντιπεριφερειάρχης, κ. Δημητρογιάννης συνοψίζοντας τα όσα προαναφέρθηκαν υπογράμμισε την ανάγκη άρσης του προβληματικού χαρακτήρα της αποκεντρωμένης διοίκησης, της κατάρτισης σε επαγγέλματα φυσικών πόρων και της εξάλειψης της γραφειοκρατίας.

Η δυνατότητα που δόθηκε στους επαγγελματίες να πάρουν βήμα λόγου και ο γόνιμος διάλογος πάνω σε όσα τους προβληματίζουν, καταδεικνύει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το γεγονός ότι για να ξεπεραστούν οι όποιοι «σκόπελοι» απαιτείται κοινή δράση, συνεργασία και αλληλοκατανόηση, με απώτερο σκοπό την οικονομική, ενεργειακή, τουριστική και όχι μόνο αναβάθμιση της Δυτικής Ελλάδας.

 

 

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
pap tsalafouti cake 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button