Δυτική Ελλάδα

Δυτική Ελλάδα: Δείτε ημέρα με την ημέρα πως θα διαμορφωθεί ο καιρός τη Μεγάλη εβδομάδα

koi-anoixi (600 x 449)

Οι εκτιμήσεις για το πως θα διαμορφωθεί ο καιρός στη Δυτική Ελλάδα και την Πάτρα απο σήμερα και κυρίως τη Μεγάλη Εβδομάδα μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα, ανήκουν στον ερασιτέχνη μετεωρολόγο Νικόλα Σερέτη.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του:

Ο ανυψωμένος Αζορικός αντικυκλώνας ,ο οποίος θα φτάνει σε περιοχές όπως η Αγγλία και η νότια Σκανδιναβία σημαίνει ψυχρή κατάβαση για την χώρα μας.

Σ αυτό θα βοηθήσει ιδιαίτερα η σταδιακή επέκτασή του ανατολικότερα μέσα στην Ευρώπη με αποτέλεσμα να μην αφήνει στις ψυχρές αέριες μάζες περιθώριο να κινηθούν αλλού εκτός από τα Βαλκάνια.

Μάλιστα ίσως έχουμε και εγκλωβισμό ανώτερης ψυχρής λίμνης πάνω από τον ελλαδικό χώρο την Μ.Τετάρτη και την Μ.Πέμπτη πράγμα που θα έχει ως αποτέλεσμα την εκδήλωση φαινομένων στην ανατολική και βόρεια χώρα κυρίως (όχι μόνο όμως).

Ίσως τα φαινόμενα έχουν και μορφή χιονιού σε ορεινές περιοχές και ίσως σε ημιορεινές στην Βορειοανατολική Ελλάδα.

Για το 3ημερο του Πάσχα ,με τα μέχρι τώρα στοιχεία φαίνεται η ψυχρή λίμνη να εκφυλίζεται κινούμενη ανατολικότερα προς την Τουρκία και οι υψηλές πιέσεις να επεκτείνονται σιγά σιγά και προς την χώρα μας.

Πράγμα που θα σημάνει τον περιορισμό των φαινομένων ιδίως το Σαββατοκύριακο (λίγη αστάθεια στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες ίσως εμφανιστεί).

Η ανύψωση κλειδί του Αζορικού Αντικυκλώνα

Η ανατολική επέκτασή του και ο εγκλωβισμός ψυχρής λίμνης πάνω από την χώρα μας

Πιθανός Εκφυλισμός ψυχρής λίμνης και απομάκρυνσή της

Κάθοδος ψυχρών αερίων μαζών στην χώρα μας

Εκτίμηση καιρού Δυτικής Ελλάδας:

Την Μεγάλη Δευτέρα ο καιρός θα είναι ιδιαίτερα άστατος με βροχές και τοπικές καταιγίδες να εκδηλώνονται σε όλα τα δυτικά ιδίως μέχρι το μεσημέρι.

Περισσότερα τα φαινόμενα στα Δυτικά-Βορειοδυτικά τμήματα (Κεντρικό-Βόρειο Ιόνιο ,Βόρεια τμήματα νομού Αιτ/νίας και Ήπειρος).

Μετά το μεσημέρι θα παραμείνει ο άστατος καιρός σε όλα τα δυτικά με φαινόμενα όμως πιο παροδικού και πιο τοπικού χαρακτήρα.

Δεν αποκλείεται τοπικά να έχουμε και κάποιες καταιγίδες μικρής διάρκειας σε Δυτική Στερεά και Δυτική-Βορειοδυτική Πελοπόννησο.

Την Μ.Τρίτη ο καιρός θα χαρακτηρίζεται από λιγότερα φαινόμενα, τα όποια θα έχουν θεωρώ σταματήσει το αργότερα μέχρι αργά το μεσημέρι – νωρίς το απόγευμα στα δυτικά.

Τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες και έως το ξημέρωμα της ημέρας ίσως έχουμε, βέβαια, εκδήλωση κάποιας καταιγίδας πρόσκαιρης σε Αχαϊα- Νότια Αιτ/νία και Ηλεία.

Ενώ εξαίρεση ίσως αποτελέσουν τα πολύ ΒΔκα τμήματα (εσωτερικό νομού Ιωαννίνων),όπου ίσως έχουμε τοπικά φαινόμενα μέχρι και τις βραδυνές ώρες.

Την Μ.Τετάρτη το πιθανότερο είναι έως τις αργά πρωινές ώρες να μην έχουμε κάποιο φαινόμενο στα δυτικά,παρά μόνο κάποια συννεφιά κατά τόπους αυξημένη.

Το μεσημέρι σύμφωνα με το gfs (αμερικανικό μοντέλο) ίσως έχουμε την έλευση κάποιων βροχών στα Δ-ΒΔκα τμήματα ,τα οποία ίσως απασχολήσουν όλα τα δυτικά μέχρι και το βράδυ της ημέρας.

Τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες προς την Πέμπτη ,αν εκδηλωθούν θα έχουν σταματήσει.

Είναι έντονη η διχογνωμία των προγνωστικών μοντέλων για τις βροχές της Μ.Τετάρτης, οι οποίες αν έλθουν θα δώσουν ,λόγω χαμηλών θερμοκρασιών και κάποια χιόνια στα δυτικά ορεινά.

Την Μ.Πέμπτη ο καιρός θα είναι καλύτερος από πλευράς φαινομένων.

Ίσως έχουμε κάποια αστάθεια στον δυτικό ηπειρωτικό κορμό τις απογευματινές ώρες.

Η Μεγάλη Παρασκευή θα είναι ακόμη καλύτερη με περαιτέρω περιορισμό της αστάθειας,όχι όμως και πλήρη παύση της.

Σύμφωνα,με τα έως τώρα προγνωστικά στοιχεία,το ερχόμενο Σαββατοκύριακο ο καιρός θα είναι βελτιωμένος στα Δυτικά χωρίς την εκδήλωση κάποιων αξιοσημείωτων φαινομένων.

Η θερμοκρασία στα επίπεδα των 15-17οC την Δευτέρα ενώ το διάστημα από Μ.Τρίτη έως Μ.Πέμπτη θα σημειώσει πτώση με τον καιρό να καθίσταται ιδιαίτερα ψυχρός ,για την εποχή που διανύουμε πάντα.

Πιο ψυχρή ημέρα η Μ.Τετάρτη και το πρώτο μισό της Μ.Πέμπτης λόγω της προαναφερθείσας καθόδου ψυχρών αερίων μαζών.

Οι μέγιστες θα πέσουν κάτω από 15oC εκείνη την ημέρα σχεδόν σε όλα τα Δυτικά.

Εκ νέου άνοδος της θερμοκρασίας το ερχόμενο Π-Σ-Κ με τις μέγιστες στα 15-16 στα Βορειοδυτικά και έως 18-19oC στα υπόλοιπα δυτικά.

Οι άνεμοι από Δυτικές-Βορειοδυτικές διευθύνσεις ως την Μ.Τρίτη και από πιο Βόρειες από Μ.Τρίτη ως Μ.Πέμπτη,χωρίς να ξεπερνούν τα 5-6bf στο Ιόνιο.

 

Από διάφορες διευθύνσεις το εναπομείναν τριήμερο,χωρίς προβλήματα ξανά με τις εντάσεις τους.

thebest.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button