sliderΓεγονόταΡοή Ειδήσεων

Δυτική Ελλάδα: Χαμός με το «Εξοικονομώ» – εξανεμίστηκε σε 11 λεπτά!

Λίνος Μπλέτσας (ΤΕΕ): «Αυτό που συνέβη είναι προσβολή-θα προτείνω να μποϊκοτάρουμε το επόμενο πρόγραμμα»

Σφοδρές αντιδράσεις σε μηχανικούς και πλήθος πολιτών, προκαλεί η κατάσταση που διαμορφώθηκε σήμερα με το πρόγραμμα “Εξοικονομώ-Αυτονομώ” στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Το ενδιαφέρον ήταν δεδομένο πως ήταν πολύ μεγάλο, αλλά κανείς δεν περίμενε πως με το που “άνοιξε” η πλατφόρμα, ο προϋπολογισμός θα καλύπτονταν μέσα σε ελάχιστα λεπτά και συγκεκριμένα, μόλις σε 11‘!.

Ουσιαστικά “όποιος πρόλαβε τον Κύριο είδε”, χωρίς να υπάρχει βέβαια κανένα αντικειμενικό κριτήριο και να καταγράφονται για άλλη μια φορά πολύ σοβαρές αδικίες.

Συγκεκριμένα η πλατφόρμα έκλεισε στις 10.16 το πρωί. Υποβλήθηκαν 7.985 αιτήσεις, εκ των οποίων εγκρίθηκαν οι 2.356, δεσμεύοντας το ποσό που είχε προϋπολογιστεί για την Περιφέρεια (51,4 εκατ. ευρώ). Η μέση επιχορήγηση ανά εγκριθείσα αίτηση είναι της τάξης των 21.800 ευρώ.

Με δυο λόγια κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει εάν ευνοήθηκαν ίσως κάποια συγκεκριμένα γραφεία, που ενδεχομένως να είχαν και τον αναγκαίο προγραμματισμό ή κάποια άλλη παραπάνω τεχνολογική ικανότητα. Την ίδια στιγμή , πολλοί μηχανικοί και στην περιοχή του Αγρινίου, δεν μπόρεσαν να κάνουν ούτε μια αίτηση για λογαριασμό πελατών τους, ενώ κάτι αντίστοιχο παρατηρήθηκε και με πολλούς ιδιώτες που έκαναν προσπάθεια υποβολής της αίτησης τους από το σπίτι τους.

Οπως είναι φυσιολογικό πολίτες και μηχανικοί είναι στην κυριολεξία “στα κάγκελα” και χαρακτηριστικές είναι οι αντιδράσεις που καταγράφονται και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που ξεφεύγουν πολύ, από τα λεγόμενα “κόσμια” επίπεδα…

Εξοργισμένος ο πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας

Το agriniopress.gr , απευθύνθηκε στον πρόεδρο του Περιφερειακου Τμήματος του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας Λίνο Μπλέτσα και η δήλωση ου είναι χαρακτηριστική:

Απαράδεκτη κατάσταση. Μέσα σε 11 λεπτά τελείωσαν τα 57 εκατομ. Ευρώ για τη Δυτική Ελλάδα. Το ποσό είναι πάρα πολύ μικρό αναλογικά με τη ζήτηση που υπήρξε. Δευτερευόντως το σύστημα και ο τρόπος που λειτουργεί είναι πρωτόγονος: προσβάλλει τους μηχανικούς οι οποίοι δεν είναι διεκπεραιωτές μα επιστήμονες.

Τρίτο και κυριότερο, οι αρμόδιοι και η κυβέρνηση θεωρούν ότι το σύστημα αυτό λειτουργεί ορθά. Πώς μπορεί να είναι δίκαιο κάτι τέτοιο; Σαν να βάζουμε πολίτες και μηχανικούς σε κοινή αφετηρία για έναν αγώνα δρόμου. Η πρότασή μου, την οποία και θα καταθέσω επισήμως είναι να μποϊκοτάρουμε το επόμενο πρόγραμμα. Είναι προσβολή της προσωπικότητάς μας”.

Το πρόγραμμα -που χρηματοδοτείται με πόρους από το ΕΣΠΑ με συγχρηματοδότηση Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης- συνεχίζεται τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου με το άνοιγμα της πλατφόρμας στις 10.00 π.μ. για τις περιφέρειες Κρήτης, Βορείου Αιγαίου και Νοτίου Αιγαίου.

Ανακοίνωση της περιφερειακής παράταξης “Δικαίωμα στην Πρόοδο”

Η Δυτική Ελλάδα ακολούθησε, όπως ήταν αναμενόμενο, τις υπόλοιπες Περιφέρειες στο θέατρο του παραλόγου, διαμορφώνοντας μάλιστα και νέο ρεκόρ. Μέσα σε 15 λεπτά ο προϋπολογισμός 57.16 εκ € του προγράμματος εξανεμίστηκε με μόνο κριτήριο τη χρονική προτεραιότητα. Καμία κοινωνική προτεραιότητα, καμία ενεργειακή προτεραιότητα. Μόνο μια λοταρία που εκθέτει το κύρος του τεχνικού δυναμικού της χώρας καθιστώντας τους Μηχανικούς διαγωνιζόμενους στην καταχώρηση στοιχείων και με σοβαρό κίνδυνο για την επαγγελματική και επιστημονική τους αξιοπρέπεια.

Η Κυβέρνηση επαίρεται για τη γρήγορη απορρόφηση παραγνωρίζοντας ότι το σύνολο του Τεχνικού Κόσμου, ανεξάρτητα από την κομματική του τοποθέτηση διαφωνεί με την πολιτική της. Δυστυχώς αλλά αναμενόμενα, η Περιφερειακή Αρχή σιωπά ένοχα μπροστά σε αυτήν την πραγματικότητα μιας και αποτελεί γνήσιο εκφραστή αυτής της πολιτικής.

Όμως η κοινωνική αναγκαιότητα είναι άλλη.
Όταν το ποσοστό του πληθυσμού στην Ελλάδα που αδυνατεί να έχει επαρκή θέρμανση στο σπίτι του, είναι σχεδόν διπλάσιο από αυτό του μέσου Ευρωπαϊκού όρου, τότε δεν ψάχνεις ποιος μπορεί να υποβάλει αίτηση γρηγορότερα, αλλά το ποιος έχει περισσότερη ανάγκη και ποιες είναι εκείνες οι παρεμβάσεις οι οποίες θα εξυπηρετήσουν καλύτερα τους εθνικούς ενεργειακούς και περιβαλλοντικούς στόχους. Με αντικειμενικά κριτήρια, όπως το σύνολο του Τεχνικού κόσμου έχει υποδείξει στην Κυβέρνηση.

Δημιουργείς ένα πρόγραμμα ανοικτό με συνεχώς διαμορφούμενο προϋπολογισμό, με τακτές ημερομηνίες ορόσημο για την αξιολόγηση των προτάσεων, στο οποίοι οι πολίτες μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους λαμβάνοντας υπόψη και τις δικές τους δυνατότητες. Κατ’ ελάχιστο, ακόμα και με την υφιστάμενη δομή του προγράμματος, δεν αφαιρείς την ιδιότητα του επιλαχόντα αιτούντα, ώστε σε πιθανή αναμόρφωση του προϋπολογισμού ή οριστικοποίησης των δικαιούχων και των αντίστοιχων προϋπολογισμών να μπορέσουν περισσότεροι πολίτες να ενταχθούν.

Δεν δημιουργείς στρεβλώσεις στην αγορά υπηρεσιών και στην αγορά υλικών και εμπορευμάτων με εποχική έξαρση ζήτησης. Προστατεύεις τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Δεν τον εκθέτεις στη δυναμική μιας αγοράς που βρίσκεται σε lockdοwn και προσπαθεί να βγάλει τα “σπασμένα” μιας ολόκληρης χρονιάς.
Η Κυβέρνηση θεωρεί ότι ο λαός ξεχνά εύκολα.

Ότι η πανδημία μπορεί να επισκιάσει την κρίση της κοινωνίας για όλα τα υπόλοιπα ζητήματα.
Ότι οι “λίστες” και τα “λεφτόδεντρα” θα την προστατεύουν για πάντα.
Κάνει λάθος και θα το διαπιστώσει, σύντομα.

2 Σχόλια

 1. ΔΙΑΒΑΖΩ:

  Συγκεκριμένα η πλατφόρμα έκλεισε στις 10.16 το πρωί. Υποβλήθηκαν 7.985 αιτήσεις, εκ των οποίων εγκρίθηκαν οι 2.356, δεσμεύοντας το ποσό που είχε προϋπολογιστεί για την Περιφέρεια (51,4 εκατ. ευρώ). Η μέση επιχορήγηση ανά εγκριθείσα αίτηση είναι της τάξης των 21.800 ευρώ

  Αρα ο προυπολογισμός του έργου θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 180 με 200 εκατομμύρια € για να καλυφθούν όλες οι αιτήσεις. Οπότε λογικό είναι ότι είτε σε 12 λεπτά έγινε η εργασία είτε σε 12 ημέρες το αποτέλεσμα θα ήταν το ίδιο! Αν κάνω λάθος παρακαλώ να το επισημάνετε

 2. άντε ρε, κοροϊδεύετε τον κόσμο;
  ποια θύελα και ποιος χαμός;
  αν κάποιο γραφείο είναι τεχνολογικά ανίκανο, καλό είναι να πληρώσετε για την τεχνολογική σας εξέλιξη.
  τα μολύβια και οι χάρακες ξεπεράστηκαν το ’80.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button