Δυτικά ΕπιχειρείνΡοή Ειδήσεων

«Δυτικά Επιχειρείν»- Π.Τσιχριτζής: όσα είπε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου για θέματα της επιχειρηματικότητας

Iδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η ομιλία του προέδρου του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας Παναγιώτη Τσιχριτζή στο Στρατηγικό Συνέδριο «Δυτικά Επιχειρείν» που διεξήχθη το περασμένο Σάββατο στο Αγρίνιο.

Ο κ. Τσιχριτζής ανέπτυξε τις θέσεις του για τις εξελίξεις στην οικονομία και την περιφερειακή ανάπτυξη ενώ έθιξε κρίσιμα ζητήματα της τοπικής επιχειρηματικότητας.


Στην αναφορά του για το Επιχειρηματικό Πάρκο συνεχάρη τον δήμαρχο Αγρινίου και τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας «γιατί ένα όνειρο που διαχρονικά το Επιμελητήριο έθετε, βαίνει προς υλοποίηση» .

«Πρέπει να ξέρετε ότι η ιστορία της ΒΙΠΕ Αγρινίου, όπως λεγόταν παλιότερα, είχε ξεκινήσει πριν από την δικτατορία. Πριν το 1967 με την τότε ΕΤΒΑ. Ελπίζω να συνεχίσουν τα πράγματα και να υλοποιηθούν και βέβαια θα ήθελα να πω ότι η εταιρία που ανέλαβε για λογαριασμό του δήμου Αγρινίου να συντάξει την μελέτη είναι και αυτή η οποία συνεργάζεται με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος και μας συμβουλεύει για τα συγκεκριμένα θέματα», σημείωσε.

Ειδική αναφορά επιφύλαξε στο ζήτημα των πανεπιστημιακών τμημάτων με αφορμή και όσα ανέφερε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρ. Μπούρας που έκανε γνωστή την πρόθεση για ίδρυση κτηνιατρικού τμήματος και δημιουργία εστιών με 200 δωμάτια σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι. «Εμείς δεν θέλαμε το Πανεπιστήμιο για να ενοικιάσουμε γκαρσονιέρες ή να γεμίσουν οι ταβέρνες από τους φοιτητές. Εμείς θέλαμε το Πανεπιστήμιο για να ανεβάσει το Πνευματικό και Πολιτιστικό επίπεδο της περιοχής. Αυτός ήταν ο στόχος μας και αυτό θέλουμε από ένα Πανεπιστήμιο. Δεν είμαστε της λογικής ενοικιάζουμε τα «κοτέτσια», τα παίρνουμε από τους πατεράδες των φοιτητών και είμαστε όλοι ευτυχείς. Αυτός είναι στόχος άλλων, όχι της πόλης του Αγρινίου».

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου συνεχάρη επίσης τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιο Λιβανό για το πρόγραμμα το οποίο παρουσίασε και αναλύθηκε σε εκδήλωση της ΕΘΕΑΣ στο Αγρίνιο. Ανέφερε: «Είναι πραγματικά ένα πρόγραμμα που αν εμείς οι επιχειρηματίες και οι παραγωγοί το εκμεταλλευτούμε, η Αιτωλοακαρνανία θα απογειωθεί πραγματικά. Θα ήθελα να συγχαρώ για μία ακόμη φορά τον κ. Λιβανό γιατί τόλμησε και ίδρυσε, μάλλον υλοποιεί, το πρόγραμμα των μικροπιστώσεων. Πράγμα που δεν τόλμησε ακόμα, παρότι έχει ψηφιστεί εδώ και ένα χρόνο, το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Τι λένε αυτές οι μικροπιστώσεις. Ότι με μικρές εγγυήσεις θα μπορούν αυτοί που δεν έχουν πρόσβαση στην τραπεζική αγορά να έχουν κάποια μικρά ποσά έως 25.000 ευρώ ώστε να μπορούν να εξυπηρετούν τις ανάγκες, τις καλλιέργειες τους και αντίστοιχα οι μικρές επιχειρήσεις να μπορούν να προχωρήσουν».

Ο κ.Τσιχριτζής αναφέρθηκε και στα Οpen Μall με αφορμή του Τομέρχη του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Χαρίτση. «Το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας έχει δύο προγράμματα Open Mall για το νομό, ένα της Ναυπάκτου και ένα της Αμφιλοχίας . Δεν σας κρύβω ότι είμαστε περήφανοι. Αυτό της Ναυπάκτου έχει προχωρήσει γρήγορα είναι ίσως το καλύτερο που δημιουργείται αυτή την στιγμή στην Ελλάδα, δίχως να υπολείπεται αυτό της Αμφιλοχίας. Αυτά τα προγράμματα είναι εξαιρετικά δύσκολα προγράμματα που απαιτούν τη συνεργασία των συναδέλφων επιχειρηματιών που πολλές φορές ανακαλούν την συμμετοχή τους», σημείωσε.

Αναφέρθηκε επίσης σε προγράμματα που έχει κληθεί το Επιμελητήριο να διαχειριστεί, όπως αυτό της Αιτωλικής Φιλοξενίας στο Μεσολόγγι, τα HUB σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι κ.α..

«Η τελευταία παρέμβαση μας ήταν πριν δύο μέρες στην συμμετοχή μας στην διαβούλευση του νέου αναπτυξιακού νόμου που είναι αρκετά φιλόδοξος. Δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι να μειωθεί το ύψος των επενδύσεων τις οποίες πρέπει να εξετάζονται στην Περιφέρεια και να πηγαίνουν στην Αθήνα στο χάος που επικρατεί στις υπηρεσίες των υπουργείων. Το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας αντιπρότεινε ότι μέχρι ένα εκατομμύριο θα πρέπει να το πάρουν οι αναπτυξιακές μας εταιρείες (Τριχωνίδα, Αιτωλική)», είπε ο κ.Τσιχριτζής.

Επισήμανε επίσης ότι το Επιμελητήριο δεν παραλείπει να συμμετέχει διαχρονικά στον αγώνα κατά της εκτροπής του Αχελώου ποταμού.

Δείτε την ομιλία του κ. Παναγιώτη Τσιχριτζή από το 3:53:00 του βίντεο:

Χορηγούμενη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button