Δυτικά ΕπιχειρείνΡοή Ειδήσεων

«Δυτικά Επιχειρείν»-Μιχάλης Κατρίνης: «Χρειάζονται άμεσα αναπτυξιακά μέτρα για τη Δυτική Ελλάδα» (video-φωτο)

Η εισήγηση του προέδρου της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στο Συνέδριο της AgrinioMedia και του ΙΕΑ

Έκτακτη υποχρέωση δεν επέτρεψε στον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να βρίσκεται δια της φυσικής του παρουσίας στο Συνέδριο «Δυτικά Επιχειρείν», αλλά ο Μιχάλης Κατρίνης, μίλησε μέσω τηλεδιάσκεψης

Συνεχάρη μάλιστα τους διοργανωτές, την AgrinioMedia και το Ινστιτούτο Επιχειρηματικότητας και Αειφόρου Ανάπτυξης, που «κόντρα στο πνεύμα της εποχής συνεχίζουν να ανοίγουν το διάλογο στις τοπικές κοινωνίες, συνεχίζουν να ανοίγουν το διάλογο για λύσεις, συναινέσεις και συγκλίσεις για ζητήματα όπου υπάρχει κοινός στόχος, για τη βελτίωση της καθημερινότητας».


Ο βουλευτής Ηλείας, είπε πως η ισόρροπη περιφερειακή η ανάπτυξη είναι από τα μεγαλύτερα στοιχήματα της επόμενης ημέρας και πως απαιτείται ολοκληρωμένο σχέδιο με ρεαλιστικές προτάσεις για τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιφέρειας, πόσο μάλλον της δίκης μας, της Δυτικής Ελλάδας, με αξιοποίηση κάθε διαθέσιμου πόρου, εργαλείου παραγωγικά και αποτελεσματικά, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης, το νέο ΕΣΠΑ, το ΠΑΑ, για τις προτεραιότητες, την στόχευση, την μόχλευση και την αναπτυξιακή προοπτική.

Τα αποτελέσματα των πολιτικών μέχρι σήμερα, τα χαρακτήρισε, πενιχρά:
«Μέσα από τον διάλογο να ανοίξει η συνεργασία παραγωγικών και δημιουργικών δυνάμεων της περιοχής μας. Στην Ε.Ε. υπάρχουν πέντε τομείς δράσεις για την Περιφερειακή Ανάπτυξη : Επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο, στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης δυστυχώς σήμερα απειλούνται και το μέλλον τους δεν παρουσιάζεται ευοίωνο, ενίσχυση της έρευνας και καινοτομίας που χρειάζονται πιο τολμηρά βήματα, η προστασία του Περιβάλλοντος και εκσυγχρονισμός και βελτίωση υποδομών και μεταφορών που για την Περιφέρειά μας, αποτελεί μια «αμαρτωλή ιστορία» και προϋπόθεση βιώσιμης ανάπτυξης , ώστε ο πρωτογενής τομέας, ο τουρισμός το πολιτιστικό κεφάλαιο της Δυτικής Ελλάδας να μπορεί 12 μήνες το χρόνο να προσθέτει υπεραξία στους κατοίκους και τις περιοχές μας».

Αυτοί οι άξονες , όπως είπε, στοχεύουν στο να μειώσουν τις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στις περιοχές. Για την Ελλάδα αυτό είναι πιο κρίσιμο με το δεδομένο ότι ο μισός πληθυσμός της χώρας ζει στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη , αρά υπάρχουν έντονες ανισότητες και στην κατανομή των υποδομών, των υπηρεσιών και των ευκαιριών ανάπτυξης και παράλληλα χαμηλό και μέτριο κατά κεφαλήν εισόδημα.

Η Δυτική Ελλάδα είναι τέταρτη σε μόνιμο πληθυσμό, είναι όμως μόλις 11η στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ.

«Άρα, το γεγονός ότι είναι από τις φτωχότερες Περιφέρειες σε Ελλάδα κι Ευρώπη , όπως και το ότι έχει υστέρηση σε όρους ανταγωνιστικότητας, επιβάλει την άμεση εφαρμογή αναπτυξιακών μέτρων ως μοχλούς ανάκαμψης και σύγκλισης, πραγματικής σύγκλισης» σημείωσε ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ:
«Αυτό θα γίνει με συγκεκριμένους και μετρήσιμους στόχους: Την αύξηση του συνολικού οικονομικού μεγέθους, την διατήρηση της κοινωνικής συνοχής με μείωση των παραγωγικών και εισοδηματικών ανισοτήτων, τη συγκράτηση του πληθυσμού στην ύπαιθρο και βέβαια τον κατά το δυνατόν περιορισμό των δημογραφικών ζητημάτων. Αυτό βέβαια συνιστά μια εθνική πολιτική, στην οποία έχουμε καθυστερήσει πάρα πολύ και παρά το γεγονός ότι η βουλή έχει ήδη εκπονήσει ένα πόρισμα, αυτό δεν έχει γίνει αποδεκτό από την προηγούμενη αλλά και την σημερινή κυβέρνηση για να έχουμε συγκεκριμένες πολιτικές που θα παράγουν αποτελέσματα».

Πολύ σημαντικό ρόλο όμως σε αυτή την προσπάθεια, συνέχισε, διαδραματίζει και η επιχειρηματικότητα. Η ευημερία και η ανάπτυξη απαντώνται εκεί που η επιχειρηματικότητα τέμνεται με την επιστημονική γνώση, την καινοτομία και το ανθρώπινο δυναμικό.

Η καινοτομία είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της παραγωγικής ανασυγκρότησης και καταλύτης για την μόχλευση επενδύσεων, τόσο ιδιωτικών όσο και δημόσιων.

«Η Δυτική Ελλάδα», τόνισε ο κ. Κατρίνης, «εμφανίζει σημαντικές δυνατότητες σε όλους τους τομείς της επιχειρηματικής δραστηριότητας παρά την όποια αβεβαιότητα έχει επικρατήσει και λόγω της πανδημίας και λόγω του υψηλού πληθωρισμού και της ακρίβειας που μαστίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις και φοβάμαι πως θα μας ταλαιπωρήσει για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα , πόσο μάλλον όταν υπάρχει αδράνεια από πλευράς πολιτείας για έγκαιρες και στοχευμένες παρεμβάσεις.

Οι δυναμικές προοπτικές όμως της Περιφέρειας, αγγίζουν και την πράσινη ανάπτυξη, την ψηφιακή ενσωμάτωση και την εξωστρέφεια με σημείο αναφοράς το πλούσιο πολιτιστικό και τουριστικό απόθεμα της περιοχής αλλά και μέσω δυναμικής δραστηριότητας στον πρωτογενή τομέα και στην μεταποίηση του πρωτογενούς τομέα».

Ο Ηλειος βουλευτής, έκανε επίσης λόγο για τα πολλά τα δυνητικά πλεονεκτήματα της Περιφέρειάς Δυτικής Ελλάδος αναφέροντας μεταξύ άλλων:

Πρώτα απ’ όλα, την Αρχαία Ολυμπία εμβληματικό μνημείο παγκόσμιας ακτινοβολίας και πόλο ανάπτυξης, την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, την ύπαρξη εκπαιδευτικών και ερευνητικών ιδρυμάτων και φορέων παρά την ακατανόητη «εξαφάνιση» της Ηλείας από τον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας, την προοπτική βελτίωσης των μεταφορικών υποδομών , παρά τις όποιες καθυστερήσεις προκαλεί αισιοδοξία το γεγονός ότι και το Πάτρα – Πύργος πλέον ξεκινά.
«Όλα αυτά λοιπόν σε συνδυασμό και με τη γεωγραφική θέση μπορούν να καταστήσουν τη Δυτική Ελλάδα πύλη για την Αδριατική και την Ευρώπη με πιθανό ενδεχόμενο να αποτελέσει σύντομα και κόμβο μεταξύ διεθνών ενεργειακών δικτύων», υπογράμμισε.

Ο κ. Κατρίνης ακόμη αναφέρθηκε στις υποδομές υγείας και στις δυναμικές καλλιέργειες, την επενδυτική δραστηριότητα στην ΒΙΠΕ της Πάτρας και την αντίστοιχη κινητικότητα που υπάρχει στο Αγρίνιο, στην αξιοποίηση υδρογονανθράκων, στις δυνατότητες που έρχονται από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία και την διεξαγωγή αθλητικών εκδηλώσεων διεθνούς εμβέλειας, την περαιτέρω αξιοποίηση του brand της Αρχαίας Ολυμπίας, την ανάδειξη της ακτογραμμής και της ποικιλόμορφης ορεινής ενδοχώρας της Περιφέρειας.

Προβλήματα ασφαλώς υπάρχουν πάρα πολλά, συνέχισε και στοιχειοθέτησε τα βασικά από αυτά, όπως τα απαρχαιωμένα οδικά δίκτυα, τις ανάγκες σε αντιπλημμυρικά, την διαχείριση των αποβλήτων κλπ.

«Το πιο σημαντικό όμως είναι πως όσα έργα και να υλοποιηθούν, πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένη στόχευση: Ενίσχυση εξωστρέφειας, διευκόλυνση στην απρόσκοπτη κινητικότητα του πληθυσμού, στην ενίσχυση των παραγωγικών φορέων και κλάδων και στην προστασία και ανάδειξη του φυσικού πλούτου και την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, κοινωνική μέριμνα, αντιμετώπιση φτώχειας, άρση ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων», συμπλήρωσε ο βουλευτής.

Ακόμη μίλησε για τις απρόβλεπτες και δύσκολες οι εποχές που ζούμε. Προηγήθηκε για δέκα χρόνια η κρίση, η πανδημία και τώρα ο πόλεμος στην Ευρώπη με την ενεργειακή κρίση και τις γεωπολιτικές αναταραχές. Οι κρίσεις οι ίδιες τείνουν να γίνουν κανονικότητα.

«Πρέπει να φτιάξουμε μια χώρα ανθεκτική και προετοιμασμένη που να μπορεί να απατά στις προκλήσεις της εποχής μας. Μια κοινωνία με ισχυρούς αλλά και συνεκτικούς θεσμούς και υψηλό διανεμητικό κεφάλαιο. Αυτά όμως απαιτούν και μια οικονομία συμπεριληπτική, ισότιμες ευκαιρίες και δυνατότητες για τους πολίτες, με προστασία των αδυνάμων που θα προκύπτει μέσα από ένα ισχυρό και θωρακισμένο κοινωνικό κράτος», τόνισε.

Κλείνοντας την εισήγηση του ο κ. Κατρίνης είπε πως ο στόχος είναι κοινός τόσο σε επίπεδο Περιφέρειας αλλά και σε επίπεδο χώρας και θα πρέπει «όλοι μαζί να δώσουμε τις δυνάμεις μας και την προσπάθεια μας για να επιτευχθεί».

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button