Δυτικά ΕπιχειρείνΡοή Ειδήσεων

«Δυτικά eπιχειρείν»-ΔΑΠΕΕΠ: όραμα οι ΑΠΕ να αποκτήσουν την πρώτη θέση στον ενεργειακό τομέα

Η Ελλάδα εισέρχεται σε μια νέα ενεργειακή εποχή με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας να είναι στο επίκεντρο. Σε αυτό το πλαίσιο ο ρόλος του Διαχειριστή ΑΠΕ & Εγγυήσεων Προέλευσης Α.Ε. είναι ιδιαίτερα σημαντικός και σε αυτόν αναφέρθηκε, μιλώντας στο «Συνέδριο Δυτικά eπιχειρείν» που διεξήχθη στο Αγρίνιο, η Διευθύντρια Διαχείρισης Κινδύνων & Προϋπολογισμού του ΔΑΠΕΕΠ Α.Ε. κυρία Εύη Σαμωνάκη.

«Το όραμα μας είναι η δημιουργία και η ανάπτυξη ενός ασφαλούς επενδυτικού περιβάλλοντος, έτσι ώστε οι ΑΠΕ να αποκτήσουν την πρώτη θέση στον ενεργειακό τομέα. Στις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, είναι βαθιά μας πεποίθηση πως η κοινωνική αποδοχή των ΑΠΕ αποτελεί εγγύηση για το μέλλον της ενέργειας στην χώρα», υποστηρίζει ο ΔΑΠΕΕΠ.


Η κυρία Σαμωνάκη παρουσίασε δείκτες και στοιχεία που αναδεικνύουν το ρόλο του ΔΑΠΕΕΠ και τους στόχους σε ότι αφορά τις χρηματοδοτήσεις των ΑΠΕ.

Δείτε την παρέμβαση της κυρίας Σαμωνάκη από το 06:25:00 του βίντεο:


Στη Δυτική Ελλάδα άλλωστε, είναι γνωστό, πως οι στόχοι προσεγγίζονται, με ενδεικτικό στοιχείο τα 185 εκ. που έχουν αποπληρωθεί  το 2020 σε παραγωγούς ΑΠΕ στην Περιφέρεια.

Ο Διαχειριστής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ ΑΕ) διαχειρίζεται τις ΑΠΕ και την Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) του Εθνικού Διασυνδεδεμένου Συστήματος, καθώς και τις Εγγυήσεις Προέλευσης ηλεκτρικής ενέργειας που έχουν παραχθεί από ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ. Είναι ο εκπλειστηριαστής των δικαιωμάτων ρύπων στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα λειτουργεί και ως Φορέας Σωρευτικής Εκπροσώπησης (ΦΟΣΕ) παραγωγών ΑΠΕ.

Αποτελεί την μετεξέλιξη του Λειτουργού Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ ΑΕ) και δημιουργήθηκε με σκοπό να ικανοποιήσει τις σύγχρονες προκλήσεις στον χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ενώ παράλληλα αποτελεί τον μεγαλύτερο μέτοχο στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας (ΕΧΕ) και τον δεύτερο μεγαλύτερο πωλητή μετά τη ΔΕΗ στην Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας (Η.Ε.) που λειτουργεί το ΕΧΕ.

Στρατηγική στόχευση της εταιρείας είναι να καταστεί ο ΔΑΠΕΕΠ βασικός πυλώνας ανάπτυξης των ΑΠΕ στην χώρα, μέσα από την διασφάλιση και την ενίσχυση ενός επιχειρησιακά άρτιου λειτουργικού πλαισίου που θα διασφαλίζει τόσο τους παραγωγούς ΑΠΕ, όσο και τους άλλους συμβαλλόμενους στην προσπάθεια για πιο πράσινες μορφές ενέργειας.

Πιο συγκεκριμένα ο ΔΑΠΕΕΠ στοχεύει στην ενδυνάμωση και την επιτάχυνση της προσπάθειας για την:

  • αύξηση της διείσδυσης νέων ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ με εξασφαλισμένη τη βιωσιμότητά τους
  • εκπροσώπηση των ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και περιβαλλοντικών προϊόντων, όπως οι Εγγυήσεις Προέλευσης, προς όφελος τόσο των επενδυτών όσο και των καταναλωτών
  • αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των συνεπειών της

Επιπρόσθετα, ο ΔΑΠΕΕΠ ως φορέας ενισχύσεων και της ενεργοβόρου Βιομηχανίας (Carbon Leakage, κ.α.) συνεχίζει το έργο του και τη συμβολή του στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της.

Advertisements
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
farmakis banner Πολιτική Διαφήμιση
papanastasiou 600x338 Πολιτική Διαφήμιση
pistiolas omilia 1000x563 (1) Πολιτική Διαφήμιση
pap tsalafouti bruschetta 1000x563px copy Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button