Δυτικά ΕπιχειρείνΡοή Ειδήσεων

«Δυτικά eπιχειρείν 2021»-Κ. Ροκόφυλλος: Προοπτικές και προβλήματα για την ανάπτυξη του τουρισμού στην Δ.Ε. Παλαίρου

Με αναφορές στις ομορφιές τη ακτογραμμής της δυτικής Αιτωλοακαρνανίας κα ειδικά των περιοχών της Παλαίρου – Πογωνιάς και Ακαρνανικών Ορέων, ξεκίνησε τη ομιλία του ο Κωνσταντίνος Ροκόφυλλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Paleros Dream Homes, που δραστηριοποιείται επιχειρηματικά τα τελευταία 15 χρόνια στην Δημοτική Ενότητα Παλαίρου του δήμου Ακτίου – Βόνιτσας.

Στο πλαίσιο του συνέδριου «Δυτικά eπιχειρείν» που διεξήχθη στον πολυχώρο Emileon στο Αγρίνιο, ο κ. Ροκόφυλλος τόνισε πως η περιοχή αυτή πλέον , με τις πολλές δυνατότητες έχει καταστεί προσβάσιμη με το αεροδρόμιο του Ακτίου μετά και την έλευση της Fraport , το λιμάνι της Ηγουμενίτσας και την Ιόνια οδό και θα αποκτήσει ακόμη καλύτερες προσβάσεις με τις οδικές συνδέσεις στην περιοχή της Βόνιτσας και την ολοκλήρωση του άξονα Ακτιο – Αμβρακία.
Όπως σημείωσε, η προσβασιμότητα αυτή επιτρέπει την αξιοποίηση, μιας και πρόκειται για μια περιοχή ιδανική για την ανάπτυξη της ιστιοπλοΐας.


«Σε μια απόσταση 5 έως 25 ν.μ. μπορεί κάποιος να βρεθεί σε ένα μοναδικό πέλαγος με σημεία ιδιαίτερης ομορφιάς, όπως ο Κάλαμος, ο Καστός, η Ατοκος, το Βαθυαβάλι η Ιθάκη κλπ», είπε χαρακτηριστικά.

Όπως σημείωσε ο επιχειρηματίας, η ιστιοπλοΐα όπως και άλλες μορφές θαλάσσιου τουρισμού όπως οι καταδύσεις το κανόε καγιάκ κλπ μπορούν να αποτελέσουν τον κύριο μοχλό ανάπτυξης του τουρισμού στην περιοχή από την 1η Απριλίου μέχρι και τα τέλη Οκτωβρίου, προσθέτοντας πως ακόμη μια περιοχή που πρέπει να στραφεί το ενδιαφέρον είναι τα Ακαρνανικά όρη:

«Τα Ακαρνανικά παρουσιάζουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Εχουν μοναδική θέα και έχουν διαφορά σε σχέση με άλλες οροσειρές όπως τα Τζοέρκα ή τα Ζαγοροχώρια. Η θέα και η γειτνίαση με τη θάλασσα είναι σημαντικά πλεονεκτήματα», είπε κ . Ροκόφυλλος, που στη συνέχεια αναφέρθηκε τόσο στα οσα έγιναν, αλλά ακόμη περισσότερα στα όσα θα γίνουν ή πρέπει να γίνουν στην περιοχή για την ενίσχυση του τουρισμού

Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην εικόνα που είχε η περιοχή το 2005, σε αντιδιαστολή με το σήμερα, όπου έχουν γίνει πολλά καταλύματα, βίλες και ξενοδοχεία ενώ ετοιμάζονται δυο πολύ μεγάλες επενδύσεις:

– Η πρώτη είναι η νέα μαρίνα της Παλαίρου που μπορεί να είναι πιο ανταγωνιστική από την μαρίνα της Λευκάδας, σύμφωνα με τον κ. Ροκόφυλλο γιατί έχει πολύ ευκολότερη πρόσβαση και στα οδικά δίκτυα και στο αεροδρόμιο του Ακτίου.
– Η δεύτερη είναι η μεγάλη επένδυση της Γαλλικης Accor στο «Ποδάρι» Βαρκού, στην Πογωνιά. Πρόκειται για μια επένδυση της τάξης των 107 εκατ. ευρω , όπου θα ανεγερθεί ίσως το καλύτερο ξενοδοχείο του Ιονίου και βίλες πολυτελείας.

Στη συνέχεια ο κ. Ροκόφυλλος αναφέρθηκε στις δραστηριότητες της Paleros Dream Homes , που κατασκευάζει βίλες και συγκροτήματα που πωλούνται κυρίως σε πολίτες της βόρειάς Ευρώπης.

«Κατασκευάζουμε, παραδίδουμε, συντηρούμε ή και νοικιάζουμε για λογαριασμό τους τις βίλες αυτές κι έχουμε αναπτύξει μια σημαντική ξενοδοχειακή δραστηριότητα με πολλές κλίνες για λογαριασμό των πελατών μας. Οι βίλες είναι διαφόρων επιπέδων», υπογράμμισε ο κ. Ροκόφυλλος.

Η εταιρεία σήμερα απασχολεί 40 άτομα μόνιμο προσωπικό και κυρίως μηχανικούς και αρχιτέκτονες, ενώ εργάζονται πλήρως ακόμη 120 άτομα μέσω των υπεργολάβων.

«Για εμάς έχουν πολύ μεγάλη σημασία κάποιοι στόχοι . Το βασικό είναι η αλλαγή του μοντέλου «ήλιος και θάλασσα» και η επέκταση της τουριστικής σεζόν από τους τρεις κλασικούς μήνες στους έξι ή ακόμη και στους εννιά. Στη δική μας οπτική, τα «όπλα μας» είναι ο περιπατητικός τουρισμός. Ετσι, σε συνεργασία με τον δήμαρχο Ακτίου – Βόνιτσας, προχωρά μια σχετική μελέτη που παραδίδεται πριν τα Χριστούγεννα για την διάνοιξη 130 χλμ σε διαδρομές και μονοπάτια στα Ακαρνανικά Ορη. Μια δραστηριότητα που θα φέρει τουρισμό υψηλού επιπέδου ειδικά τη άνοιξη και το φθινόπωρο», τόνισε ο ομιλητής.

Η νέα πολυτέλεια

Προοπτικές , όπως είπε, υπάρχουν επίσης μέσα από την γιόγκα και τα wellness retreats που είναι επίσης μια δραστηριότητα που έχει αυτά τα χαρακτηριστικά και τέλος οι digital nomads (Ψηφιακοί Νομάδες) που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για το φθινόπωρο και την άνοιξη. Οι digital nomads αποτελούν μια σύγχρονη τάση που συνδυάσει τον τουρισμό με την εξ’αποστάσεως εργασία.

«Είναι ένα κομμάτι της πίτας που θα θέλαμε στη χώρα, καθώς ενισχύει κατά κύριο λόγο τον off-season τουρισμό», είχε σχολιάσει σχετικά με τους digital nomads, λίγες μέρες μετά το συνέδριο στο Αγρίνιο, σε δηλώσεις του ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας.

Συνεχίζοντας την ομιλία του ο κ. Ροκόφυλλος, αναφέρθηκε και στις αλλαγές που έχουν επέλθει πλέον στον λεγόμενο υψηλού επιπέδου τουρισμό, που έχει αποκτήσει νέες τάσεις . Σήμερα αυτός ο τουρισμός θέλει αυθεντικές εμπειρίες, ιδιαίτερες πρώτες ύλες, γαστρονομία κλπ που η Αιτωλοακαρνανία τα διαθέτει σε αφθονία, όχι μόνο στην Πάλαιρο αλλά παντού.

Αυτή είναι η νέα πολυτέλεια.

Υπάρχουν όμως και τα προβλήματα

Τέλος, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Paleros Dream Homes, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα προβλήματα που υπάρχουν ζητώντας από τους θεσμικούς φορείς βοήθεια, «αφού ο τοπικός δήμος έχει συγκεκριμένες δυνατότητες»

Τα βασικότερα από αυτά είναι η ανάγκη ενίσχυσης της συλλογής των απορριμμάτων και η ανακύκλωση, το αποχετευτικό δίκτυο (ειδικά στην Πογωνιά), το οδικό δίκτυο, ο ηλεκτροφωτισμός, και η εγκατάσταση οπτικών ινών. Τουρισμός σε υψηλό επίπεδο δεν μπορεί να υπάρχει χωρίς ίντερνετ.

Τέλος, υπάρχουν και σημαντικά πολεοδομικά θέματα.

«Μας λένε πως τα περισσότερα δισ. στη χώρα θα επενδυθούν σε χρήσεις γης. Αυτές οι επενδύσεις όμως δεν μπορεί να υπάρξουν χωρίς άδειες δόμησης. Και στις άδειες δόμησης υπάρχει πρόβλημα. Αυτό που εχει συμβεί στην περιοχή μας, είναι ότι κάποτε υπήρχε η νομαρχία και μία πολεοδομία. Με νομοσχέδιο πριν κάποια χρόνια ζητήθηκε από κάθε δήμο να έχει τη δική του Πολεοδομία. Αυτό ήταν μια ουτοπία», τόνισε ο κ. Ροκόφυλλος, αφού «δεν μπορεί ο κάθε μικρός δήμος να έχει δική του πολεοδομία, χωρίς στελέχη . Η μόνη επαρκής Πολεοδομία είναι αυτή του Αγρινίου και ο δήμος Ακτιου – Βόνιτσας απευθύνεται στην πολεοδομία του δήμου Μεσολογγίου που είναι και η έδρα της Αιτωλοακαρνανίας. Είναι όμως μια μικρή υπηρεσία και υπάρχει έτσι μια τεράστια εξάρτηση από μια Πολεοδομία που αδυνατεί να ανταπεξέλθει στο ρόλο της».

Βιοκλιματική αρχιτεκτονική – πράσινα κτίρια

Πρόκειται για ένα παγκόσμιο ζητούμενο. Και εδώ όμως η νομοθεσία «μπλοκάρει» αυτήν την προοπτική. Όπως εξήγησε ο κ. Ροκόφυλλος , στην Αιτωλοακαρνανία υπάρχει μια παλιά απόφαση Νομάρχη του 1986 «που επιβάλλει την στέγη κι έχουμε προβλήματα τη στιγμή που θέλουμε να κάνουμε στέγες με φυτεμένο δώμα. Σε αντίθεση με όλη τη μοντέρνα διεθνή πρακτική».

Κλείνοντας την ομιλία του, επισήμανε: «Το λέω μιας και ακούνε κάποιοι που είναι σχετικοί. Ελπίζουμε να βοηθηθούμε ώστε να επιτελέσουμε αυτόν τον ρόλο μας, που είναι αναπτυξιακός. Μιας και όλοι αυτοί οι άνθρωποι που πουλάμε τα σπίτια, φέρνουν συνάλλαγμα, φόρους και χρήματα στα δημόσια ταμεία. Αξιοποιεί ακόμη αυτή η δραστηριότητα, ένα τεράστιο δίκτυο ανθρώπων. Είναι μια καθαρά αναπτυξιακή προσπάθεια χωρίς δημόσιους πόρους και αξίζει να βοηθηθεί».

H ομιλία του κ. Ροκόφυλλου από το 4:37:30:

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
pap tsalafouti cake 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button