Γεγονότα

Δυτ. Ελλάδα: Τον Μάρτιο τα αποτελέσματα για τους υδρογονάνθρες στο Ιόνιο

Πόσο επηρεάζεται το θαλάσσιο περιβάλλον από τις έρευνες.

Εως τα τέλη του Μαρτίου του 2014 τα ακριβή συμπεράσματα για την ύπαρξη υδρογονανθράκων από τις γεωφυσικές έρευνες των Νορβηγών.


koi-idrogonanthrakes

Στα τέλη Μαρτίου 2014 αναμένονται ακριβέστερα αποτελέσματα των γεωφυσικών ερευνών για υδρογονάνθρακες στη δυτική ακτογραμμή της Ελλάδας, από το Ιόνιο μέχρι τη νότια Κρήτη, όπως επεσήμανε ο υπεύθυνος ανάπτυξης επιχειρήσεων της νορβηγικής εταιρείας «Petroleum Geo- Servises» (PGS) Jason Robinson, στο 13ο Διεθνές Συνέδριο της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας που πραγματοποιήθηκε στο Μ.Α.Ι.Χ.

Ο ίδιος, απαντώντας σε ερώτηση για το μέγεθος των ευρημάτων, ισχυρίστηκε ότι η εταιρεία βρίσκεται ακόμη σε επίπεδο ερευνών και γι’ αυτό τον λόγο θα ανακοινωθούν μετά την ολοκλήρωση του project.

Το θέμα της ομιλίας του κ. Robinson, κατά τη διάρκεια του διεθνούς συνεδρίου, ήταν «το μη αποκλειστικό σεισμικό project δύο διαστάσεων στη δυτική ακτογραμμή της Ελλάδας για το ενδεχόμενο υδρογονανθράκων που θα συντελέσει στην κινητοποίηση περαιτέρω ερευνών. Αποτελέσματα βασισμένα σε επιλεγμένα fast track στοιχεία χρησιμοποιώντας δεδομένα της εταιρείας PGS Geostreamer GS».

Σε ερώτηση για τα μέχρι στιγμής ευρήματα που έχει στη διάθεσή της η εταιρεία για υδρογονάνθρακες στη Νότια Κρήτη και στο Ιόνιο, ο υπεύθυνος ανάπτυξης επιχειρήσεων της νορβηγικής εταιρείας PGS υποστήριξε πως «έχω έρθει για να δείξω κάποια από τα πρώιμα στάδια των ερευνών. Σε αυτό το επίπεδο ερευνών βρισκόμαστε στη διαδικασία επεξεργασίας των στοιχείων και δεν μπορούμε να πούμε ακόμη για τον ακριβή αριθμό της ποσότητας των υδρογονανθράκων ή κάποια άλλα μεγέθη. Χρειάζεται μεγάλη διαδικασία ακόμη. Αλλά η διαδικασία συνεχίζεται και τα δεδομένα της εταιρείας είναι υψηλών συχνοτήτων και πολύ υψηλής διακριτικής ικανότητας, ώστε να μπορούμε να διεισδύσουμε στα βαθύτερα στρώματα και να έχουμε λεπτομερείς καταγραφές. Η διαδικασία της επεξεργασίας των στοιχείων θα ολοκληρωθεί στο τέλος του χρόνου. Μετά την επεξεργασία θα περάσουμε στο στάδιο της ερμηνείας, η οποία θα μας δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τις περιοχές και τους υδρογονάνθρακες».

Επίσης σε ερώτηση για τις ακριβείς περιοχές που ερευνώνται στο πλαίσιο του σεισμικού project δύο διαστάσεων της PGS στη δυτική ακτογραμμή της χώρας ο ίδιος απάντησε ότι «οι έρευνες ξεκίνησαν τον περασμένο Νοέμβριο και ολοκληρώθηκαν στα τέλη του Φεβρουαρίου του 2013. Μελετήθηκαν 79 σεισμικές γραμμές, συνολικά σε μήκος 12.500 χιλιομέτρων, από το βόρειο Ιόνιο πέλαγος, δυτικά και βόρεια της Κέρκυρας, μέχρι το Νότιο Ιόνιο και από εκεί σε όλη τη νότια Κρήτη. Η όλη διαδικασία των ερευνών κράτησε έναν χρόνο, αλλά χρειάζεται ακόμη πολλή διαδικασία. Η επεξεργασία των στοιχείων θα διαρκέσει ακόμη τρεις με τέσσερις μήνες για την ερμηνεία των στοιχείων. Στα τέλη του Μαρτίου του 2014 θα έχουμε κάποια ιδέα για το ποιες περιοχές θα πρέπει να εξερευνήσουμε με περισσότερη λεπτομέρεια και να χωροθετήσουμε περιοχές μελέτης».

Απαντώντας στη φημολογία ότι οι έρευνες επηρεάζουν το θαλάσσιο περιβάλλον της χώρας ο κ. Robinson τόνισε ότι «η τεχνολογία που χρησιμοποιεί η εταιρεία PGS χρησιμοποιείται εδώ και σαράντα χρόνια μέσω sonar και ακουστικών κυμάτων. Δεν επηρεάζει τις βιοκοινότητες η τεχνολογία αυτή και τηρούνται οι αυστηρότεροι περιβαλλοντικοί όροι τόσο οι ευρωπαϊκοί όσο και οι διεθνείς. Μάλιστα πάνω στο πλοίο βρίσκονταν συνεχώς οπτικοί παρατηρητές των θαλασσίων κοιτών και καταγραφείς των κυμάτων που ακούγονται μόνο με ακουστικά και σε οποιαδήποτε περίπτωση θα βρισκόταν ή θα προέκυπτε κάτι θα σταμάταγε αυτομάτως να λειτουργεί το πλοίο για οποιαδήποτε περίπτωση ενόχλησης».

www.patrastimes.gr

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
pap tsalafouti cake 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button