ΆποψηΕκπαίδευσηΡοή Ειδήσεων

Δύο καθηγητές του ΔΠΠΝΤ γράφουν: Η «δημόσια» ζωή του τμήματος ΑΕΙ

*Γράφουν οι Χρήστος Μεραντζάς και Θοδωρής Κουτσομπίνας

Με αφορμή δημοσιεύματα της «Καθημερινής» τον τελευταίο καιρό που αφορούν στο τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών (ΔΠΠ&ΝΤ) του Πανεπιστημίου Πατρών, που εδρεύει στο Αγρίνιο, δυο καθηγητές του, οι κκ. Θοδωρής Κουτσομπίνας και  Χρήστος Μεραντζάς, καταθέτουν τη δική τους άποψη η οποία δημοσιεύθηκε επίσης στην Καθημερινή. Έχει ως εξής:


Με αφορμή δημοσιεύματα της «Καθημερινής» τον τελευταίο καιρό που αφορούν στο τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών (ΔΠΠ&ΝΤ) του Πανεπιστημίου Πατρών, το οποίο ιδρύθηκε το 2005, επιθυμούμε να αποτυπωθεί η εκ των έσω προσωπική μας οπτική ως καθηγητών του εν λόγω τμήματος.

Με τον νόμο 4610/2019 της προηγούμενης κυβέρνησης και για να ικανοποιηθούν πιθανότατα συντεχνιακά και πολιτικά συμφέροντα το τμήμα ΔΠΠ&ΝΤ καταργήθηκε, δίχως τεκμηριωμένη αιτιολόγηση, και αντικαταστάθηκε διοικητικά από το νεοϊδρυθέν τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας. Η κατάργηση έγινε χωρίς προειδοποίηση και προηγούμενη διαβούλευση ή μελέτη σκοπιμότητας πριν από την κατάθεση του σχεδίου νόμου. Μετά τις πρόσφατες εκλογές, ο φοιτητικός σύλλογος του τμήματος ΔΠΠ&ΝΤ, με τρίμηνη κατάληψη στις αρχές του 2020, ζήτησε την επανίδρυση του τμήματος. Κατόπιν επερώτησης στη Βουλή, επιστολών βουλευτών προς την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου, με την υποστήριξη του Δήμου Αγρινίου και της Περιφέρειας Δ. Ελλάδας για την επανίδρυση του τμήματος ΔΠΠ&ΝΤ και για την αποστολή των σχετικών στοιχείων, και του αιτήματος επανίδρυσης στην Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), υπήρξε έντονη η πεποίθηση για αίσια κατάληξη του ζητήματος. Σημειώνουμε ότι το πρόγραμμα σπουδών στο τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών (ΔΠΠ&ΝΤ) του Πανεπιστημίου Πατρών έχει πιστοποιηθεί δύο φορές τα τελευταία πέντε χρόνια από εξωτερικούς εμπειρογνώμονες της αλλοδαπής και την πρώην αρμόδια εθνική αρχή πιστοποίησης ΑΔΙΠ (τέσσερις μήνες πριν από την κατάργηση του τμήματος!) για τον «καινοτόμο» και «διεπιστημονικό» του χαρακτήρα.

Ο πολιτισμός σήμερα έχει οργανωσιακό κλαδικό χαρακτήρα. Οι κλάδοι του πολιτισμού και της δημιουργίας, αυτό που τελευταία ονομάζεται πολιτιστικές και δημιουργικές βιομηχανίες (ΠΔΒ), oδηγούν στην καινοτομία, ως καταλύτη για την αλλαγή σε άλλους κλάδους, σύμφωνα με την κεντρική ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τα μαθήματα του προγράμματος σπουδών του ΤΔΠΠ&ΝΤ δεν αποτελούν μια ετερογενή σχημάτωση, αλλά αποδεικνύουν τον «διεπιστημονικό» χαρακτήρα του τμήματος στην κατεύθυνση της καινοτομίας. Ενα επιπλέον χαρακτηριστικό για την εφαρμογή του προγράμματος σπουδών του ΤΔΠΠ&ΝΤ αφορά στο γεγονός ότι υπάρχουν κυρίως νέοι και επιστημονικά δραστήριοι καθηγητές με εξαιρετικά βιογραφικά από τις νέες τεχνολογίες, την οικονομία και το μάνατζμεντ, τις κοινωνικές επιστήμες, την ιστορία, την τέχνη, τη φιλολογία και την αρχαιολογία. Επιτύχαμε, με το πέρασμα του χρόνου, υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, σημαντικές συνέργειες για την επιτυχία αυτού του «διεπιστημονικού» σκοπού του τμήματος. Σίγουρα υπήρξαν λάθη, αντιπαραγωγικές προσωπικές στρατηγικές, πολιτικές αδυναμίες και τραγικές αβλεψίες, αλλά και ολιγωρία, όπως παντού. Το τμήμα, με 15χρονη λειτουργία, με πρόσφατη πιστοποίηση από την ΑΔΙΠ, με 17 μέλη ΔΕΠ, με υποδομές, με σύγχρονο πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών και Διδακτορικών Σπουδών, διοχέτευε, μεταξύ άλλων, στη χώρα, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και την πόλη του Αγρινίου σημαντικό και αναγκαίο στελεχικό δυναμικό.

Σε αυτό το δυναμικό πλαίσιο δεν υφίσταται προνομιακή ικανοποίηση ιδιοτελών συμφερόντων των καθηγητών, όσον αφορά στην κατάρτιση του προγράμματος σπουδών στο τμήμα ΔΠΠ&ΝΤ. Θα πρέπει μάλιστα να τονιστεί εμφατικά ότι η κατάργηση ενός τμήματος πραγματοποιήθηκε δίχως αιτιολογική έκθεση και ότι τα μέλη ΔΕΠ του εξαναγκάστηκαν να υπηρετήσουν μια νέα πραγματικότητα ενός άλλου γνωστικού πεδίου μέσα σε έναν καταιγισμό θεσμοποιημένων αλλαγών επιστημονικού αποκλεισμού από τα μέχρι πρότινος ακαδημαϊκά τους πεδία με την ένταξή τους σε μια νέα επιστημονική ολικότητα.

Μια μικρή, αλλά ουσιαστική, αναφορά αφορά στους φοιτητές που, αφού ήλθαν στο Αγρίνιο για 4-5 χρόνια, σπούδασαν κοντά στους καθηγητές τους και πίστεψαν στον εαυτό τους, στο αντικείμενο που σπούδασαν και στη βιώσιμη και ολιστική περιφερειακή ανάπτυξη, η οποία είναι το ζητούμενο για όλους στη χώρα μας. Εγραψαν oι φοιτητές μας: «Μην παίζετε με τις ζωές μας». Για αυτούς τους φοιτητές και αποφοίτους του ΤΔΠΠ&ΝΤ που συναντούν ήδη δυσκολίες στην αγορά εργασίας, όταν οι υποψήφιοι εργοδότες τους αναφέρονται στο καταργηθέν τμήμα, σε μια περίοδο απανωτών κρίσεων, η προαναφερθείσα αποφθεγματική αναφορά δεν αποτελεί υπερβολή απέναντι στις κοινωνικές και πολιτικές γειώσεις τους και δεν αφήνει περιθώρια για αποστασιοποίηση. Ισως η επιβεβλημένη ανάγκη, πόσο μάλλον μετά την πανδημία, να υποστηριχθεί η σχέση φύσης και πολιτισμού, όπως μας έμαθε ο παππούς Michel Serres, να λειτουργεί εντέλει αντιστικτικά απέναντι στην εικόνα του μονοπωλίου των όποιων κριτηρίων αρμοδιότητας νεοφανών όρων και ειρωνικών αποφθεγμάτων χωρίς υπόσταση.

* Επίκουρος καθηγητής, Αρχές Οικονομικής Θεωρίας με Εμφαση στην Πολιτισμική Διαχείριση.
** Αναπληρωτής καθηγητής, Ιστορία των Πολιτισμών.

Advertisements

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
ocean new optimize Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

Ένα Σχόλιο

  1. Η γελοιότητα σε όλο της το μεγαλείο!Τι θέλουν να μας πουν οι κύριοι δημοσιογράφοι της καθημερινής, ότι τα άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα λειτουργούν άψογα , έχουν όλες τις πιστοποιήσεις και το εκπαιδευτικό προσωπικό τους είναι στις θέσεις τους αδιάβλητα ,χωρίς να παίζει ρόλο η οικογενειοκρατία και ο νεποτισμός; Και γιατί δέχτηκαν την ίδρυση τμημάτων από το ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να βγάλουν άχνα όπως π.χ στην Πάτρα το τμήμα νομικής από τον Γαβρογλου; Λίγα τμήματα και χιλιάδες άνεργοι δικηγόροι υπάρχουν στην Ελλάδα που προσπαθούν να μπουκαρουν στην εκπαίδευση διδάσκοντας μαθήματα κοινωνιολογίας; Εκεί να δείτε γελοιότητα απ’ όλους.Το συμφέρον τους να το κάνουν σημαία και να λένε ότι νοιάζονται για τους μαθητές! Λοιπόν ας σοβαρευτούμε σαν χώρα , γιατί τα πράγματα δεν πάνε καλά! Και κάτι τελευταίο για τον άνθρωπο που κατάργησε το τμήμα.Ο πρώην υπουργός ήθελε οι νέοι να σπουδάζουν μέχρι τα βαθιά γεράματα να παίρνουν μεταπτυχιακά ,διδακτορικά, και στο τέλος να διορίζονται (αν ποτέ γίνει αυτό ) στο Νηπιαγωγείο!Το τέλειο κάψιμο ,σορυ ,η αξιοποίηση των προσόντων τους ήθελα να πω!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button