Δυτική ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Ι.Μ. Αγίου Δημητρίου Δρυμού Βονίτσης: Εορτή του Αγίου ιερομάρτυρος Παγκρατίου(φωτο)

Μέσα σε κατανυκτική ατμόσφαιρα και με την παρουσία πλήθους πιστών τελέσθηκε την Δευτέρα 9 Ιουλίου Αρχιερατική Θεία Λειτουργία επί τη εορτή του Αγίου ιερομάρτυρος Παγκρατίου, στην Ιερά Μονή Αγίου Δημητρίου Δρυμού Βονίτσης.

Το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.Κοσμάς.Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος  μεταξύ άλλων ανέφερε: «Ο Άγιος Παγκράτιος, μαθητής του Αποστόλου Πέτρου, χειροτονήθηκε Επίσκοπος Ταυρομενίου. Όταν πήγε στο Ταυρομένιο για να εγκατασταθεί και να αναλάβει την ποιμαντική διακονία και την διαποίμανση της Επισκοπής εκείνης, συνάντησε πολλούς ειδωλολατρικούς ναούς και φανερή παρουσία δαιμόνων.

Ο ιερός υμνογράφος της Ακολουθίας, μας λέγει ότι χρησιμοποίησε σαν μοχλό την θερμή και ζώσα προσευχή και με αυτή την προσευχή, σήκωσε και πέταξε και απομάκρυνε τα ειδωλολατρικά τεμένη, αλλά και τον διάβολο γενικά από την παρουσία του μέσα στο Ταυρομένιο. Έτσι ελευθέρωσε την πόλη, την περιοχή και άπλωσε το θέλημα του Θεού στις ψυχές των ανθρώπων.
Αυτή η ενέργεια και το θαύμα του Αγίου Παγκρατίου δια της προσευχής, μας διδάσκει και εμάς και μας καλεί να χρησιμοποιήσουμε και εμείς την καθαρή, την ζώσα, την θερμή προσευχή. Την προσευχή που θα βγαίνει από καθαρή καρδιά και φλόγα πίστεως, για να απομακρύνουμε σήμερα τα δαιμόνια που μας σπρώχνουν προς την αμαρτία, τα πολλά είδωλα τα σύγχρονα, τους πολλούς πειρασμούς και φυσικά και την μαγεία και τόσα που έρχονται και που μας κάνουν την ζωή δύσκολη.
Έτσι όταν προσευχόμαστε ειλικρινά δεν μπορεί ο Διάβολος να μας επηρεάζει αλλά ελεύθεροι, ήρεμοι, γαλήνιοι θα ζούμε, θα ενώνουμε τις οικογένειές μας αλλά και θα ζούμε μία κοινωνία όντως ενωμένη και αγιασμένη και θα γινόμαστε άξιοι της σωτηρίας. Η προσευχή είναι το μεγαλύτερο, το δυνατότερο όπλο, ας το αξιοποιήσουμε…»


Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβαμιώτατος κ.Κοσμάς, τέλεσε Ιερό Μνημόσυνο του μακαριστού Γέροντος Αρχιμ. π. Παγκρατίου Μπομπόλη ο οποίος υπήρξε κτήτορας και επί σειρά ετών εγκαταβίωνε στην Ιερά Μονή Αγίου Δημητρίου Δρυμού Βονίτσης. Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος με τους ιερείς και τέλεσαν Τριασάγιο στον τάφο του Γέροντος.
O αείμνηστος Γέροντας Παγκράτιος Μπομπόλης υπήρξε κτίτορας της Ιεράς Μονής Αγίου Δημητρίου Δρυμού και για πολλά χρόνια εφημέριος στην ενορία του χωριού Δρυμός. Όλα τα χρόνια της επίγειας ζωής του εργάστηκε στον αμπελώνα του Κυρίου με παροιμιώδη ζήλο και υποδειγματική αυταπάρνηση. Με πολλούς κόπους και δυσκολίες, που μόνον ο Θεός γνωρίζει, ανήγειρε εκ θεμελίων τον περικαλέστατο Ναό του Αγίου Δημητρίου Δρυμού, που αποτελεί κόσμημα για το χωριό αλλά και για όλη την γύρω περιοχή. Παράλληλα, ο Γέροντας Παγκράτιος μερίμνησε για την ανακαίνιση και κτηριακή επέκταση της Ιεράς Μονής του Αγίου Δημητρίου.
Ο Γέροντας Παγκράτιος ήταν άνθρωπος της προσευχής, της υπομονής και της αδιάκριτης αγάπης.

Στο πετραχήλι του ανέπαυε πολλές ψυχές ποτιζοντάς τες με τα ζωείρυτα νάματα της Εκκλησίας μας. Η απλότητά του παροιμιώδης. Ποτέ του δεν επεδίωξε την τιμή από τους ανθρώπους αλλά όλα τα θυσίαζε για την διακόνία του Θεού και των ανθρώπων. ‘Ολη του η ζωή ήταν ένας αγώνας να οδηγήσει τους ανθρώπους στον Χριστό. Εφάρμοζε καθημερινά το του αποστόλου Παύλου «τοις πάσι γέγονα τα πάντα, ίνα πάντως τινάς σώσω». Διακριτικός και μειλίχιος σαγήνευε με την παρουσία του και αιχμαλώτιζε με την αγάπη του. Πολύ αυστηρός με τον εαυτό του και συγχρόνως πολύ επιεικής με όλους τους άλλους. Ως λειτουργός ήταν ιεροπρεπής, ανεπιτήδευτος και πολύ ευλαβής. Μαρτυρείται από πνευματικά του παιδιά ότι πολλές φορές έκλαιγε ασταμάτητα κατά την ώρα της θείας λειτουργίας ενώ θεωρούσε μεγάλη ασέβεια το να ακουμπά πάνω στην αγία τράπεζα.


Ο Γέροντας Παγκράτιος υπήρξε όντως πολύ μεγάλο πνευματικό κεφάλαιο για την περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας και όχι μόνο. Απόδειξη ειναι οι χιλιάδες άνθρωποι από όλη την Ελλάδα που τον επισκέπτονταν για να ενισχυθούν πνευματικά και να πάρουν την ευχή του. Όλους τους δέχονταν με την χαρά του Αναστημένου Χριστού όλες τις ώρες, μέρα και νύχτα χωρίς να σκεφτεται καθόλου τον εαυτό του. Τα πνευματικά του παιδιά κοντά του έζησαν θαυμαστά γεγονότα και ένιωσαν την παρουσία του Θεού στο πρόσωπο του Γέροντα Παγκρατίου. Θαυμαστά όμως γεγονότα ανφέρονται και μετά την οσιακή κοιμησή του στις 13 Νοεμβρίου 2016, μετά από ολιγοήμερη ασθένεια. Η παρουσία του είναι ζωντανή στην Ιερά Μονή Αγίου Δημητρίου αλλά και σε όλους εκείνους που έζησαν μαζί του και πήραν απ΄ αυτόν πολλά πνευματικά εφόδια.
Η ευχή του Γέροντα Παγκρατίου να είναι πάντα μαζί μας καθώς και οι πρεσβείες του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλήτου προστάτου κα εφόρου της Ιεράς Μονής.

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
pap tsalafouti cake 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button