Δυτική ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Δράσεις του Κέντρου Πρόληψης «Οδυσσέας»

Σειρά δράσεων υλοποιεί το Κέντρο Πρόληψης κατά των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας ΠΕ Αιτωλ/νίας «ΟΔΥΣΣΕΑΣ»  – ΟΚΑΝΑ.

Οι δράσεις, αναλυτικά, παρακάτω:


« Οι σχέσεις στην εφηβεία »

Το Κέντρο Πρόληψης κατά των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας ΠΕ Αιτωλ/νίας «ΟΔΥΣΣΕΑΣ»  – ΟΚΑΝΑ θα υλοποιήσει μέσα στην τρέχουσα σχολική χρονιά 2022 – 2023 Πρόγραμμα Προαγωγής της Ψυχικής Υγείας  που αφορά σε μαθητές  Γυμνασίου και Λυκείου.

Το Πρόγραμμα είναι διαμορφωμένο με βάση τις ανάγκες των εφήβων και έχει στόχο την ανάπτυξη των προσωπικών και κοινωνικών τους δεξιοτήτων, την αναγνώριση και  έκφραση των ικανοτήτων και των δυσκολιών τους όσον αφορά στις σχέσεις τους με τους συνομηλίκους, τη διάκριση και την αποδοχή των διαφορετικών ρόλων που έχουν.

Οι ενότητες του Προγράμματος ενδεικτικά θα περιλαμβάνουν θέματα όπως: η αξία της φιλίας, η δυσκολία των σχέσεων, ο έρωτας στην εφηβεία, η σεξουαλικότητα ως φυσιολογική κατάσταση, η πρόληψη και η αντιμετώπιση της σεξουαλικής παρενόχλησης.

Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται σε 4 δίωρες συναντήσεις (1 συνάντηση/15 ημέρες). Κάθε σχολική μονάδα μπορεί να αποφασίσει ποιο τμήμα θα συμμετέχει.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε δύο (2) σχολικές μονάδες της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, οι οποίες θα επιλεγούν ύστερα από κλήρωση.

Υπεύθυνοι Προγράμματος:

Χαράλαμπος Λουκίδης, Ψυχολόγος MSc, Επιστημονικό Στέλεχος Κ.Π.

Αρετή Μπαζάκα, Ψυχολόγος MSc, Επιστημονικό Στέλεχος Κ.Π.

Αιτήσεις μπορείτε να αποστέλλετε ηλεκτρονικά (κατεβάστε την αίτηση κάνοντας κλικ εδώ) στη διεύθυνση odysse@agr.forthnet.gr  από   την Τετάρτη  28/9 έως και Παρασκευή 7/10

(τηλέφωνα επικοινωνίας: 2641055275 και 2641028770).

«Σινε-αφηγήσεις»

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας ΠΕ Αιτωλ/νίας «ΟΔΥΣΣΕΑΣ» – Ο.ΚΑ.ΝΑ., θα υλοποιήσει μέσα στην τρέχουσα σχολική χρονιά 2022-2023, το Πρόγραμμα:

«Σινε-αφηγήσεις»

Στόχος του προγράμματος είναι η κάλυψη επίκαιρων κοινωνικών θεμάτων: εφηβεία, σχέσεις με γονείς, εκπαιδευτικούς & συνομηλίκους, διαφορετικότητα, προσφυγικό και μεταναστευτικό, βία. Μέσω της προβολής των ταινιών οι μαθητές/μαθήτριες θα κινητοποιηθούν με μη κατευθυντήριο και διδακτικό τρόπο. Με αφορμή την προβολή της ταινίας τα παιδιά θα εξοικειωθούν με την τέχνη του κινηματογράφου ως μέσο περιγραφής του κόσμου. Παράλληλα, οι μαθητές και οι μαθήτριες θα έχουν τη δυνατότητα να μιλήσουν για το πώς επεξεργάζονται τα ζητήματα της ταινίας με εκκίνηση τις δικές τους θέσεις και βιώματα.

Η ομάδα θα γίνεται 1 φορά ανά μήνα. Η διάρκειά της θα είναι 3 ώρες, σε ένα τμήμα της Β΄ Λυκείου. Συνολικά θα γίνουν 4 συναντήσεις (Οκτώβριος 2022 – Ιανουάριος 2023).

Υπεύθυνες Προγράμματος:

  • Λαμπρινή Τραυλού, Ψυχολόγος MSc – Επιστημονικό Στέλεχος ΚΠ
  • Κωστούλα Μάκη, Ψυχολόγος, M.Α, Ph.D – Επιστημονικό Στέλεχος ΚΠ

Αιτήσεις μπορείτε να αποστέλλετε ηλεκτρονικά (κατεβάστε την αίτηση κάνοντας κλικ εδώ) στη διεύθυνση odysse@agr.forthnet.gr από Δευτέρα 26/09/2022 έως και Παρασκευή 07/10 (τηλέφωνα επικοινωνίας: 26410 55275 και 26410 28770).

Πρόγραμμα Εκπαιδευτικών Επισκέψεων Συναντώντας τον «ΟΔΥΣΣΕΑ»

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας ΠΕ Αιτωλ/νίας “ΟΔΥΣΣΕΑΣ”-Ο.ΚΑ.ΝΑ, θα υλοποιήσει μέσα στην τρέχουσα σχολική χρονιά 2022-2023 το Πρόγραμμα Εκπαιδευτικών Επισκέψεων: Συναντώντας τον «ΟΔΥΣΣΕΑ».

Το συγκεκριμένο Πρόγραμμα υλοποιείται κατά τη διάρκεια των σχολικών ωρών μετά από αίτημα και τη σύμφωνη γνώμη του Διευθυντή του σχολείου. Η διάρκεια της παρέμβασης είναι 2 ώρες.

Πραγματοποιείται είτε στο χώρο του Κέντρου Πρόληψης, είτε στο χώρο του σχολείου και έχει ως βασικό στόχο:

α) να γνωρίσουν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί το Κέντρο Πρόληψης, τις δράσεις και τις προοπτικές συνεργασίας.

β) να συνομιλήσουμε για θέματα που μας αφορούν και που έχουν σχέση με την ψυχική υγεία (συναισθήματα, διαφορετικότητα, άγχος, εξαρτήσεις, αυτοεκτίμηση κ.α.).

Η συγκεκριμένη δράση προσαρμόζεται ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα αλλά και τις επιμέρους ανάγκες των μαθητών.

Σχετικά με τη μεθοδολογία ακολουθείται βιωματικός/συμμετοχικός τρόπος διεξαγωγής του Προγράμματος, με ενεργητική συμμετοχή, ασκήσεις/παιχνίδια γνωριμίας, συνεργασίας, εμπιστοσύνης.

Η πρόσκληση αφορά σε όλα τα σχολεία (Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση) της ΠΕ Αιτ/νίας.

Αιτήσεις μπορείτε να αποστέλλετε ηλεκτρονικά (κατεβάστε την αίτηση κάνοντας κλικ εδώ) στη διεύθυνση odysse@agr.forthnet.gr  από Δευτέρα 26/9 έως και Παρασκευή 28/10  (τηλέφωνα επικοινωνίας: 2641055275 και 2641028770).

Υπεύθυνοι προγράμματος: Επιστημονική Ομάδα ΚΠ

«Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων»

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας ΠΕ Αιτωλ/νίας «ΟΔΥΣΣΕΑΣ» – Ο.ΚΑ.ΝΑ., θα υλοποιήσει τη βιωματική ομάδα:

«Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων»

«Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων» είναι ένα βιβλίο με πληθώρα αναφορών σε ζητήματα ταυτότητας και αλλαγών, οι οποίες συνδέονται με τους συνεχόμενους μετασχηματισμούς της ενήλικης ζωής. Η Αλίκη αλλάζει μεγέθη, πέφτει σε τούνελ, συναντά παράξενους ανθρώπους και ζώα, αισθάνεται αδύναμη, αλλά ποτέ δεν το βάζει κάτω.

Στόχος της ομάδας είναι η επεξεργασία των αλλαγών που έχουν συντελεστεί στις ταυτότητες και στις σχέσεις με τους άλλους κατά τη διάρκεια της πανδημικής κρίσης και στις νέες αυτές συνθήκες. Χρησιμοποιώντας το βιβλίο του Λιούις Κάρολ, η ομάδα θα επεξεργαστεί θέματα που σχετίζονται με τη διαχείριση των νέων συνθηκών και τη δυνατότητα αφομοίωσης των αλλαγών που συμβαίνουν μέσα από την καθημερινότητα του καθενός από μας.

Η ομάδα θα γίνεται 1 φορά ανά 15μερο. Θα είναι απογευματινή και κάθε συνάντηση θα έχει διάρκεια δυόμιση ώρες (17:00-19:30). Συνολικά θα γίνουν 4 συναντήσεις (Οκτώβριος 2022-Νοέμβριος 2022). Οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν στο Κ.Π «ΟΔΥΣΣΕΑΣ»: Φλώρας Καραπαπά 3 και Δημοτσελίου, στον τρίτο όροφο, στην αίθουσα Εκπαίδευσης.

Ημερομηνίες συναντήσεων

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2022

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2022

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2022

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022

Υπεύθυνη Προγράμματος: Κωστούλα Μάκη, Ψυχολόγος, M.Α, Ph.D – Επιστημονικό Στέλεχος ΚΠ

Στην ομάδα θα συμμετέχουν συνολικά 15 άτομα (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας). Αιτήσεις μπορείτε να αποστέλλετε ηλεκτρονικά (κατεβάστε την αίτηση κάνοντας κλικ εδώ) στη διεύθυνση odysse@agr.forthnet.gr από Δευτέρα 26/09/2022 έως και Παρασκευή 07/10/2022 (τηλέφωνα επικοινωνίας: 26410 55275 και 26410 28770).

«Παίζουμε βιβλίο;»  – Βασισμένο σε ομώνυμο βιβλίο της Βίκυς Ξανθοπούλου από τις Εκδόσεις  Παπαδόπουλος

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Περιφερειακής Ενότητας Αιτ/νίας «ΟΔΥΣΣΕΑΣ» – ΟΚΑΝΑ  θα υλοποιήσει την τρέχουσα σχολική χρονιά 2022 -2023 Πρόγραμμα Κοινωνικής & Συναισθηματικής Αγωγής για μαθητές  Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης με θέμα:

«Παίζουμε βιβλίο;»

Σκοπός του προγράμματος είναι μέσα από την γνωριμία με τους ήρωες του βιβλίου οι μαθητές να ενθαρρυνθούν να εκφράσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους, να επιλύσουν προβλήματα αναπτύσσοντας την κριτική τους ικανότητα χρησιμοποιώντας λειτουργικούς τρόπους συμπεριφοράς.

Οι θεματικές ενότητες που περιλαμβάνονται είναι : η επίλυση δύσκολων καταστάσεων, οι διαπροσωπικές σχέσεις, η έκφραση και διαχείριση συναισθημάτων.

Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί σε 6 εβδομαδιαίες συναντήσεις διάρκειας 2 διδακτικών ωρών και απευθύνεται στους μαθητές  Γ & Δ  Δημοτικών Σχολείων  της Π.Ε Αιτ/νίας.

Υπεύθυνη Προγράμματος :

Ιωάννα Σταθοπούλου, Κοινωνική Λειτουργός, MSc, Επιστημονικό Στέλεχος ΚΠ

Αιτήσεις μπορείτε να στέλνετε MONO HΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ, (κατεβάστε την αίτηση) στην διεύθυνση odysse@agr.forthnet.gr από Δευτέρα 26/09 έως και Παρασκευή 07/10 (τηλέφωνα επικοινωνίας: 2641055275, 2641028770)

Τι θα φάμε σήμερα; / ματαίωση με μαγκιά & βία όλες οι συνταγές…. /  γι’ αυτό το πετυχημένο πιάτο ημέρας στο Αγρίνιο

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Νομού Αιτωλ/νίας “ΟΔΥΣΣΕΑΣ” – Ο.ΚΑ.ΝΑ, θα συναντηθεί με μέλη της Τοπικής Κοινότητας την Κυριακή 30 Οκτωβρίου , ώρα 18:30  στην Αίθουσα Εκπαίδευσης του Κέντρου Πρόληψης  (Φλώρας Καραπαππά 3 – 3ος όροφος) για να διαδράσουν σχετικά με το:

Τι θα φάμε σήμερα;

ματαίωση με μαγκιά & βία

όλες οι συνταγές…. γι’ αυτό το πετυχημένο πιάτο ημέρας

Κορυφαίοι Σεφ: Μέλη της Κοινότητας

Βοηθητικό Προσωπικό: Dr Αθανασία Δημητρίου, Ψυχολόγος PhD Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Ιωαννίνων, Επιστημονικά Υπεύθυνη ΚΠ

Αιτήσεις μπορείτε να αποστέλλετε ΜΟΝΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ στη διεύθυνση odysse@agr.forthnet.gr, από Σάββατο  01/10 έως &  Παρασκευή 14/10.

Θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας.

Τηλ. Επικοινωνίας: 2641 0 55275 & 28770 ( κ. Ζάβρας Γιάννης)

Τι θα φάμε σήμερα; / ματαίωση με μαγκιά & βία όλες οι συνταγές…. /  γι’ αυτό το πετυχημένο πιάτο ημέρας στο Μεσολόγγι

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Νομού Αιτωλ/νίας “ΟΔΥΣΣΕΑΣ” – Ο.ΚΑ.ΝΑ, θα συναντηθεί με μέλη της Τοπικής Κοινότητας την Κυριακή 23 Οκτωβρίου , ώρα 18:30  στο Εργαστήρι Ζωής «Βασίλης Πλούμης» (Κύπρου 86) για να διαδράσουν σχετικά με το:

Τι θα φάμε σήμερα;

ματαίωση με μαγκιά & βία

όλες οι συνταγές…. γι’ αυτό το πετυχημένο πιάτο ημέρας

Κορυφαίοι Σεφ: Μέλη της Κοινότητας

Βοηθητικό Προσωπικό: Dr Αθανασία Δημητρίου, Ψυχολόγος PhD Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Ιωαννίνων, Επιστημονικά Υπεύθυνη ΚΠ

Αιτήσεις μπορείτε να αποστέλλετε ΜΟΝΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ στη διεύθυνση odysse@agr.forthnet.gr, από Σάββατο  01/10 έως &  Παρασκευή 14/10.

Θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας.

Τηλ. Επικοινωνίας: 2641 0 55275 & 28770 ( κ. Ζάβρας Γιάννης)

Advertisements
farmakis banner Πολιτική Διαφήμιση
papanastasiou 600x338 Πολιτική Διαφήμιση
synthima pistioals 600x338 Πολιτική Διαφήμιση
pap tsalafouti bruschetta 1000x563px copy Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button